Правителството прие Годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите. Българите живеят най-малко в Европа. След нас са само Русия и бившите съветски републики

01.04.2020 / 11:50 7

Правителството прие Годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнение на Националната здравна стратегия за 2018 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба, предаде новини.бг.

Документът представя състоянието и тенденциите в динамиката на основните показатели, характеризиращи общественото здраве през 2018 г. Средната продължителност на живота продължава да се увеличава и през 2018 г. достига 74.83 г., но все още е по-ниска от тази в ЕС - 80.9 г.


По данни на Евростат от 2016 г.България е страната с най-кратка продължителност на живота в ЕС заедно с Литва и Латвия.

След нас в цяла Европа са само Русия (71 г.) и другите страни от бившия комунистически блок като Украйна (71 г.), Беларус, Казахстан, Молдова.

Най-кратък е животът в Русия и Украйна.

Класацията виж тук - https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_life_expectancy

 

Ярко изразена тенденция за намаление се отбелязва по отношение на детската смъртност, която през 2018 г. бележи най-ниското ниво в история на демографската статистика в България - 5.8 на 1000 живородени деца, при 6,4%о през 2017 г. Наблюдава се дълготрайна тенденция за намаляване на този показател - през 2000 г. детската смъртност е 13,3%о, 2010 г. - 9,4%о, а 2015 г. - 6,6%о. Благоприятни тенденции са налице и при повъзрастовите показатели за детска смъртност - неонатална и постнеонатална, които също намаляват.

Продължават негативните промени във възрастовата структура на населението и демографското остаряване, но това е проблем, характерен и задругите страни-членки на ЕС. През 2018 г. се запазва тенденцията за намаляване на раждаемостта – коефициентът на общата раждаемост е 8.9%о, при 9.0%о за 2017 г., което е близко до нивото в повечето европейски страни (9.7%о).

И през 2018 г. продължава да намалява заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година - 406.7%ооо, при 424.8%ооо за 2017 г. и 569.5%ооо за ЕС. Най-висока е заболеваемостта от рак на храносмилателните органи и рак на млечната жлеза при жените, следвана от рак на мъжките полови органи.

В доклада са представени и дейностите по опазване на общественото здраве, държавния здравен контрол, изпълнението на имунизационния календар, програмите, проектите и плановете в областта на общественото здраве. Разгледани са рисковите фактори, свързани с начина на живот като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и намалена двигателна активност.

Приет е Отчет за 2018 г. за изпълнението на Националната стратегия за демографско развитие на населението в България (2012 - 2030 г.)

Представени са данни за финансирането на здравните дейности, човешките ресурси в системата, дейността на лечебните заведения, финансирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и от държавния бюджет, фармацевтичния сектор и лекарствената политика.

Чрез документа се отчита и изпълнението на Национална здравна стратегия 2020 през 2017 г.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
Шопа (преди 2 години)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
ДОКАТО НИЕ СЕ ДЕЛИМ НА АМЕРИКАНОФИЛИ, ЕВРОФИЛИ И РУСОФИЛИ, БЯХМЕ ЯХНАТИ БЕЗМИЛОСТНО ОТ СВЕТОВНИЯ КАПИТАЛ. ПРЕКРАСНАТА НИ РОДИНА СТАНА КОЧИНА. ЗА ТОВА ДЕЦАТА НИ БЯГАТ, А НИЕ СЪЖАЛЯВАМЕ, ЧЕ НЕ ИЗБЯГАХМЕ. НЯМА Я ОНАЯ БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ЕДИНСТВЕНА БЕ ДОСТОЙНА ДА УМРЕМ ЗА НЕЯ....
0
4
Вин (преди 2 години)
Рейтинг: 3402 | Одобрение: -178
Могъщата, непобедимата, владетел на 1/8 от земната суша и несметни природни ресурси, Горна Волта с ядрени оръжия защо е на второ място отзад напред? Целта на русофилистиците е да сме Евразийската общност, че да ги стигнем ли?
0
2
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 59475 | Одобрение: -5540
петково, в къщи имам лежанка, дъмбели, скрипец, кростренажор и степер, мисля, че са ми достатъчни за да спортувам, без да ходя в морската градина. Не че и там не ходя. Не си прав.
0
4
петково (преди 2 години)
Рейтинг: 6103 | Одобрение: -1777
Пиене, пушене, свинско, мързел, как очаквате по-дълъг живот. В град като Варна спортуващите в Морската градина се броят на пръсти.
1
4
Варна (преди 2 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
някаква помощ на руснаците не може ли да окажем. да им се удължи живота на хората там
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
1
2
kaka (преди 2 години)
Рейтинг: 50549 | Одобрение: 6109
ИИИИИИИИИ като го прие какво? Сигурно ще го използват за тоалетна хартия/гъзпапир-както казват германците/.Че кой се интерисува или интерисувал от народа в тази страна след 1944г. Сега ако човек се вгледа между редовете на това което казват политиците ,ще разбере че става въпрос пак за далавери и за пари и то не за здравето и щастието на хората ,а за лични облаги и за луди печалби  на приближените им фирми.Все някъкви луди национални стратегии ,все някъкви мегаломански проекти ,а в действителност всичко е лъжи с опашки-един голям балон.
2
4
Варна (преди 2 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
нещо данните за смъртността липсват. защо ли ? защото сме номер 1 по-смъртност в ЕС и сме 3-ти в света, а това е кофти за супер управлението на ГЕРБ
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама