Президентът на КНСБ: Целим мобилизация и събуждане на енергията на работещия българин

08.07.2019 / 18:42 20

Снимка: Булфото

Национална кампания за борба с недекларирания труд "Сивото убива!" на КНСБ в партньори днес започва от област Плевен и ще премине през цялата страна. Това съобщи в пресклуба на БТА в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Целим най-кратко три неща. На първо място - мобилизация и събуждане на енергията на работещия българин. Да повярва, че може да промени нещата там, където се нарушават правата му - работно време, заплащане на работни заплати, договори, които ги няма всъщност, и така нататък. Масови нарушения виждаме в много сектори, особено в строителството, в леката промишленост, в земеделието и "Търговия и ремонт на автомобили", както и при обучение на водачи. Това са четири сектора, за които всички данни показват, че са с най-голям дял на сива икономика и недекларирана заетост и там е концентрирано нашето внимание", коментира президентът на КНСБ. 

Той посочи, че КНСБ стартира мобилно приложение, което дава възможност анонимно хората да подават своите сигнали към синдиката - да опишат какво точно се нарушава. В тази среда искаме взаимно да се подкрепим - ние поемаме ангажимент сигналите да стигат до контролните органи, да проверим те какво са свършили по тях, и да върнем обратно отговор на подалите сигналите, поясни Димитров. Той бе категоричен, че за работодателите сигналите ще останат анонимни. Така ще се следи какво е свършено и какво може да се промени в цялата среда, или ще се влиза в съда, ако се установят нарушения на закона, каза той. 

Синдикалният лидер уточни, че засега има двадесетина сигнала в системата, подадени за месец и 400 сваляния на мобилното приложение. Той се надява до края на годината сигналите да бъдат стотици, хиляди. Идеята на КНСБ е подадените сигнали за нарушения да бъдат отделени в бъдеще на два отделни сайта. Ще бъде направена класация на "добрите работодатели" - тези, които спазват законите и плащат всичко на чисто и на светло, уточни Димитров. Другият сайт ще бъде на "лошите работодатели", които не само според сигналите, но и на базата на проверките на контролните органи, е потвърдено, че нарушават закона. Искаме и тях да ги покажем на всички останали - да не ходят там да работят, отбеляза президентът на КНСБ.

В отговор на въпрос той заяви, че икономиката "на сиво" в България е 21 процента по индекса на Асоциацията на индустриалния капитал по последни данни, което показва, че 23 милиарда "сиви" обороти се генерират на годишна база у нас. Те плащат за недекларирана заетост, което прави възможно хората да бъдат наемани без договори и без осигуровки, изтъкна Димитров. Процентът на заетите в недекларираната заетост е малко по-нисък - те са около 16 процента по данни на Международната организация на труда, но той е над средно европейския, който според ЕК е малко над 11 процента, добави синдикалният лидер.

Като цяло намалява сивата икономика в България през последните 7-8-10 години - не с темпове, които ни се иска, коментира Димитров. Все още сме на доста високо ниво и хората, които работят в този незащитен вид икономика, не са никак малко, но никой не може да каже точната цифра, добави той. 

За Плевен той посочи, че има данни, че сектор "Строителство" е един от водещите по нарушения - на второ място, след София град - основно хората работели без договори. Много са нарушенията и в сектор "Производство на облекло". 

Пламен Димитров обобщи, че трябва да се заложи на ясна дефиниция на "сива" заетост, "сива" икономика и недеклариран труд, което да направи възможно хората да разбират какво им говорят от КНСБ и какви са им загубите, когато са "на сиво". 

Днес в пресклуба на БТА и в шатра в центъра на Плевен бе представено новото приложение на КНСБ VOX, с което всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми. Мобилната апликация е част от кампанията "Сивото убива", разработена по европроект. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Иван (преди 3 години)
Рейтинг: 2671 | Одобрение: 741
Благодаря че ми отвори очите,сега отивам да си ипотекирам апартамента.Все ми е тая как ти изглеждам,но за мен заплати от рода на 700 лв не са нормални.Докато има такива бизнесмени като теб които смятат че 1500лв са много за работниците им,а не че са добър финансов стимул за всеки който му се работи и иска да развива както себе си,така и бизнеса в който участва....еми не ми харесва мисленето ти.Нямам намерение да продължавам безсмисленият диалог,така че хубав и спорен ден!
2
5
Иван (преди 3 години)
Рейтинг: 2671 | Одобрение: 741
Когато с 1000лв заплата ти позволят да изтеглиш 150 000лв ми се обади разбирачо!
6
4
Иван (преди 3 години)
Рейтинг: 2671 | Одобрение: 741
Нормалните хора нямат по 100 000-150 000 лв за да започнат бизнес,защото тези пари не се вадят с честен труд ;)  разбирачо .Кое не разбра?
8
1
Иван (преди 3 години)
Рейтинг: 2671 | Одобрение: 741
"neXus" а защо мислиш,че тук няма квалифицирани хора? Има и то доста! Аз пък ако давам по 1500лв заплата разбира се че ще изисквам от персонала.В момента нещата стоят така.Не смеят да махнат даже и 20 годишните,защото няма кой да дойде на тяхно място(поне така е в търговията).При 1500 лв заплата,а не 700 се досещаш,че ще избираш и съответно ще задържиш хора които искат да работят.И щом ми говориш ,че нямат печалба само означава ,че не си в час с търговията.Всички големи вериги Кауфланд,Лидл,Била и т.н. продават с по 100-200% надценка. Пример: кофичка кис.мляко се копува на цена 0.65лв.Продава се на 1.05лв.Разходите за тази кофичка кисело мляко са 0.10лв-0.20лв. За техниката да не говорим! Магазините с играчки..... там е вече зверско от 200 до 300% надценка!!! Така че не ми говори че нямат печалба.Те просто не искат да вземат по 10 000 чисти на месец за дълъг период от време (примерно),а искат да си лапат по 50 000 за 3-4 години и да си оправят животеца.Държавата им го позволява и затова всеки знаен и незнаен бизнесмен става милионер за 3-4 години на гърба на нормалния човечец;) ;)
8
6
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 227847 | Одобрение: 21537
Доко.....А ти какво очакваше.....кървава революция ли.....? Знаеш ли какво се случи 1991ва......? Въпреки,  че големите градове включително София бяха сини и искаха промяна, спечели Луканов......КАК......? Бях председател на изборна секция във Варна......Очаквахме всякакви машинации, но по-късно научихме КАКВО се е случило......Бяха активирали кметовете си и ДС......Селата спечелиха изборите......Нашите баби гласуваха за БКП, да не си изгубят пенсиите.....! А Луканов след 1 година пусна властта на СДС, след като източи банките, напълни СДС с провокатори, раздели БКП и обърна курса на Запад, защото Русия имаше проблеми......Какво можехме да направим......? и КОЙ да го направи.....? Робски народ, уплашен малък народ, малка държава и всеки за себе си.....Силата е в мушмуроците, не го ли разбираш......!?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
4
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 87490 | Одобрение: 28685
До Doko: На моите съмишленици/ не казвам работници/ не им плащам под масата. Всеки знае,че е при мен да ПРАВИ , а не да получава пари. Знае, че когато си повиши квалификацията ще заслужи  в пъти по-голямо заплащане. В плик им слагам пари за Коледа. Не смятам,че съм най-добрия, но това е моята философия. Прав си за мърморенето и нищо неправенето.....Всеки има право на  своя избор на начин на живот. Едни -мърморят и са "доволни от трохите", а други първо работят над себе си , а после търсят достойно място за работа и живот. Изборът  е на всеки човек....
6
2
doko (преди 3 години)
Рейтинг: 2092 | Одобрение: 667
 До Крис. Не съм съгласен че не сме виновни за това което става в Българя.Такива като теб като мен и другите които само си чешем езиците по форуми и 'кръчми' сме много виновни. Всеки се е свил в черупката си и е 'доволен' от трохите които му дават като заплата  и под масата в пликове. Вместо да се обединим да ударим по маста и да кажем стига толкова. Ние си мълчим от страх че утре може да не си на работа. Виж какво правят и румънци и гърци.Защо ние не можем като тях?
doko
8
5
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 227847 | Одобрение: 21537
Пешо.....НИЕ не сме единствените родители на които им е болно.....! Нашата роля като родители е да покажем плевнята, а те да намерят вратата и ключа.....в края на краищата искаме тяхното щастие и явно не го намират тук в мутринска България.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
2
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 87490 | Одобрение: 28685
До kris: Разбрал си ме защо казвам ,че ми е болно.....
7
5
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 227847 | Одобрение: 21537
Пешо......радвам се,че си разбрал какво казвам и се радвам за сина ти....Моят също е там и не иска да се връща.....Догодина става собственик на компютърната фирма, купи си къща и казва : Благодаря ти тате, че преживя всички несгоди , за да бъда тук......НИЕ, Пешо не сме виновни за това, което се случчва в България и дори да ни е тъжно, трябва да приемем решението на нашите деца и да се радваме на техните успехи.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
4
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 87490 | Одобрение: 28685
До "kris": Ще си позволя да дам пример със сина си. Завърши гимназия в Оклахома, после завърши университет в Южна Каролина. Учеше и работеше. Започна работа във фирма/ няма значение с какъв предмет на дейност/. Започна от 45 и стигна до 55 хиляди годишна заплата. Завърши магистратура в Хонконг и се завърна за кратко в България с цел....."да е по-близо до нас" Три месеца си пускаше СВ до разни места, явяваше се на интервюта и  на последното место го "оцениха" на 2500 лв. Пусна си СВ в САЩ и веднага от три места му предложиха първо, а после и второ интервю. Яви се на трето интервю и започна на 75 000 .След година работа/ прави по  300 000 на месец за фирмата/ ,вече има намерение да преговаря за по-високо заплащане. Радвам се , но и ме боли.....
7
2
някой (преди 3 години)
Рейтинг: 48334 | Одобрение: 11319
Този знае ли на кого служи ? Според мен във всичките му приказки прозира единствено интереса на управляващите. Как като бори сивата икономика ще увеличи доходите на работниците, тяхната сигурност, добро отношение и квалификация, като постигне по-високи постъпления в хазната ли, което от своя страна ще доведе до по-високо заплащане вероятно, но на чиновниците и държавните служители, както и възможност за по-големи кражби от управляващите? И как точно до сега е защитил интересите на работниците, да посочи ако може, в което се съмнявам.
10
4
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 227847 | Одобрение: 21537
Търсих работа в България, за да съм близо до болната си майка, но......преди интервюто не анонсират заплатата, на самото интервю се оказва,че търсят специалист за извършване на елементарни неща, с елементарни знания и естествено - малка заплата.....Как е в САЩ.....Работодателя обявява заплатата и минималните изисквания, лицензи и стаж преди интервюто....На самото интервю ти казват, че биха желали да имаш и един, или два допълнителни лиценза.....След назначението отиваш в определения център и учиш още 3 месеца да речем, за да ги покриеш......В момента имам всички лицензи, но започнах навремето само с два......Задоволен ли си.....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
4
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 87490 | Одобрение: 28685
Кое е първичното-заплатата или квалификацията? На кой е отговорността да повиши квалификацията-на работника или на работодателя?
9
3
Иван (преди 3 години)
Рейтинг: 2671 | Одобрение: 741
Абсолютно "kris"!!! Минимална заплата 1500 лв и тогава да търсят профисионализъм! За 600-700лв само манговците ще им се радват. 90% от хотелите на златните са пълни с манговци,защото и 18 годишните не се лъжат вече ;)
13
6
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 227847 | Одобрение: 21537
Ще събудите енергията на работещия българин, като вдигнете заплатите.....Иначе с трици маймуни не се ловят.....! И както е на Запад - работодателите да създадат условия за повишаване квалификацията до необходимите нива, а не да плачат, че работниците били незнаещи и неможещи.......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама