Проектират две нови детелини на ключови кръстовища във Варна

29.01.2020 / 17:12 4

1 млн. лева са заделени в бюджета на община Варна за 2020 г. за разработка на идейни проекти за изграждане на две детелини на ключови места в града. Единият пътен възел ще бъде на бул. „Васил Левски“ и бул. „Осми приморски полк“,   до спирка „Явор“, а другият – на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Христо Смирненски“. Това беше обявено на заседание на архитектурната и градоустройствена комисия към Общински съвет - Варна.

Средствата са заложени в Програмата за проектиране на обекти по бюджета за 2020 – 2022 г., която беше одобрена днес от членовете на ПК „Архитектура и градоустройство“ към Общинския съвет.

„Пътният възел на бул. „Васил Левски“ и бул. „Осми приморски полк“ е изключително важен за спокойното и правилното функциониране на двата булеварда, които са от първостепенната улична мрежа на града. Още през 1971 г. е било планирано той да е на две нива, но вероятно не са стигнали средствата за изпълнението му. Надявам се да бъде проектиран и изграден в обозримо бъдеще“, каза пред съветниците главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Другата детелина – на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Христо Смирненски“, арх. Бузев окачестви като изключително сложен пътен възел. По думите му ще се търси оптимално геометрично решение, което да засегне възможно най-малко имоти частна собственост. „Целта е да се минимизират разходите за отчуждаване на имотите“, поясни главният архитект и допълни, че там ще бъде началото на бул. „Варна“, за който също са предвидени средства в тазгодишния бюджет. 300 хил. лева от местната хазна ще бъдат вложени в ПУП-ПРЗ за прилежащите територии към булеварда, който е от изключително значение за развитието на Варна. „Идеята на този проект е да се види каква територия ще бъде обхваната от строителните работи и предвидена за отчуждаване, тъй като районът там е наситен с частни имоти“, обясни арх. Бузев. Той допълни, че кръстовищата  на булевард „Варна“ с улици като „Подвис“, „Роза“, Мир“ ще бъдат на две нива.               

Програмата за проектиране на обекти е на обща стойност близо 5,5 млн. лева. Сред акцентите в нея е и провеждането на международен конкурс, който да реши визията на „Дупката“ в центъра на града. „Амбицията ни е да организираме конкурс, в който да участват световноизвестни имена. Заложените в бюджета 150 хил. лева са съобразени със сумата,  изразходваната за конкурса за нова сграда на библиотеката, който   премина с невероятен успех и голямо участие“, добави арх. Бузев.  

В програмата фигурира също разработването на Общински план за развитие и Интегриран план за градско възстановяване и развитие на община Варна за периода 2021 -2027 г., за което са заделени 600 хил. лева. Предвижда се също актуализация на Общия устройствен план, която ще струва на бюджета 60 хил. лева. 55 хил. лева са заложени за изработване на паркоустройствен план за Аспарухов парк.

Опазването на сградите паметници на културата във Варна остава сред приоритетите на общината. За обследване на недвижими културни ценности са заложени 310 хил. лв. Близо 100 хил. лева са планирани за изработване на проекти за реставрация и консервация на ценни обекти.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
петково (преди 8 месеца)
Рейтинг: 3205 | Одобрение: -140
Правят се естакади на 2 и 3 нива както е навсякъде из по-напредналите технически нации. У нас всичко се прави с насипи. Нека архитекти и строители се разходят из нета или из света да видят как се прави. За Смирненски да стане булевард Европа също може само ако е на 2 етажа.
2
1
Mitko (преди 8 месеца)
Рейтинг: 2794 | Одобрение: 579
В цял град тротоари като в Африка и пак проектират някакви мега проекти който са много удобни за усвояване. Оправете улици!
5
2
pirat (преди 8 месеца)
Рейтинг: 9245 | Одобрение: 2185
Едно време беше заложено да се направи кръгово на Царя и Смирненски.Само че им се видя много ефтино и направиха тази идиотщина за да цоцнат повече пари.Каква детелина ще реши въпроса с обратния завой,ако искаш да отидеш на бизнесите от другата страна на Смирненски,ако се движиш към Левски и искаш да обърнеш?И какво смятат да направят с "околовръстното" по продължението на Смирненски,което сега е с по една лента и огромен трафик?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама