Проф.д-р Христосков: Пенсионната вноска е много ниска, за това е виновно правителството, това държавата го направи

30.06.2020 / 22:01 3

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

Кадър: Телевизия 7/8

За съжаление България, моите изследвания показват, навлиза в етап на ерозия, когато излизащите от пазара на труда, на 100 човека, които се пенсионират, имаме около 65-66 човека, влизащи на пазара на труда. Така започна коментара си за реформите в пенсионната система в „Студио хъ” по Телевизия 7/8 проф. д-р Иван Христосков.

Нашата пенсионна система е обременена веднъж от чисто демографското развитие и застаряване на населението, по-малкото младо население, и втори път, от емиграцията. Ние имаме около 500-600 хиляди активно работещи млади хора, главно в страни на ЕС, които там създават със своите данъци и осигурителни вноски продукт от около 5 млрд. лева, точно толкова, колкото е дефицитът в пенсионния фонд в България. Техните родители са тука, категорично не съм съгласен с един призив на Патриотите, щом децата са в чужбина, не трябва възрастните хора да получават пенсии. Това е античовешко, но ние трябва да търсим решение на тези въпроси, допълни проф.д-р Христосков.

Пенсионните фондове наложиха правила на работа и реално вноската е много ниска, за да бъде ниска, за това е виновно правителството, това държавата го направи. Това е въпросът за качеството на надзора. Първоначалните ни разчети бяха, вноската постепенно да нарасне до 10 процента, тогава щеше да гарантира един пенсионен доход около 20 процента от заплатата, която е получавал човека. Заедно с общественото осигуряване около 40 процента, вече пенсия и заплата стават 60 процента, но с 5 процента това не може да бъде постигнато, каза още проф.д-р Христосков.

2017 година вноската във втория стълб трябваше да стане 7 процента, беше факт в законодателството, отмени се, прехвърлиха се тези два процента в общественото осигуряване. След това се появи Горанов и се опита да вземе парите на пенсионните фондове обратно в държавния бюджет с всичките тези трикове. Но аз пак казвам, зад така привидното желание да дадем възможност на хората да избират, се крие, веднъж да им вземеш парите, за да покриеш част от дефицита в НОИ и освободените пари да ги дадеш за асфалт или саниране за жилища, това е далаверата. И другото е, според мен, да се убие този бизнес сега, за да се закупят по-евтино тези пенсионни дружества, завърши проф.д-р Иван Христосков.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
милен (преди 1 седмица)
Рейтинг: 10481 | Одобрение: 1401
 Да знае това "професорче". че ако на трудолябивите хора им се заплаща труда подобаващо, по 2-3000 лева на месец, Тиквата от Банкя нямаше да може да извади списъкът с лъскавите лимузини (ферарита 100 броя, ламборджини 50 броя, майбах 200 броя), и други, а тези необразовани и мързеливи робовладелски изчадия няма да карат скъпи коли и да живуркат като царе и царици, а трябва да просят от работниците стотинки за хляб, и тогава да плащаме ние повече пари за пенсионни осигуровки, но системата със заплатите е сътворена от алчните комунистически изчадия от герб бсп сдс ндсв и други ЕНИЧАРИ.
1
0
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 33259 | Одобрение: 4994
Не разбрах по какво е професор човечеца.не са ниски вноските а ги изразходват мафиоти. Той как си представя:вземаме от Пешо от Виница 188 лева и ги даваме на стрина Пена в Делиормана...ами здравната каса какъв бюджет има.На какви коли се возят и колко климатика и биоединици имат,на какви заплати ...и от 188 лв остават 1.88лв.
1
0
Пешо от Виница (преди 1 седмица)
Рейтинг: 50541 | Одобрение: 19311
Изводи: Сегашното правителство се явява мащеха на всички ни! Младите бягат, старите са на доизживяване и докато не си размърдаме малкото останало сиво вещество при изборите ,то няма да ни бъде!Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама