Путин вдигна възрастта за запасна военна служба

24.07.2023 / 18:11 5

Кадър Кремъл

Путин взе важно решение за запасната служба.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес закон, с който се повишава възрастовата граница за запасна военна служба, предаде ДПА.

Законът ще вдигне максималната възраст за военна служба в резерва за всички чинове и видове войски с по пет години, гласи изявление в официалната интернет страница на правителството на Руската федерация.

Отсега нататък редници, матроси и сержанти могат да бъдат викани в запас до 55-годишна възраст. Възрастовият таван за офицери до чин капитан става 60 години, а по-висшите чинове трябва да бъдат готови да служат в мобилизационния резерв до 65 години. Генералите могат да получат призовка за запас до 70-годишна възраст.

Законовата мярка идва на фона на войната на Русия в Украйна, която продължава вече 17 месеца. При частичната мобилизация, разпоредена от Путин през есента на миналата година, Русия изпрати официално 300 000 запасняци на фронта.

Мобилизацията на резерва осветли сериозни недостатъци в руската армейска система - мнозина руснаци избегнаха военната служба, като избягаха в чужбина.

Москва официално отрича намерението си да проведе още една мобилизация, макар и експерти да са на мнение, че нова вълна на военна повинност е доста вероятна, като се имат предвид постоянните проблеми на фронта, посочва ДПА.

В същото време агенцията съобщи, че Русия планира да въведе военно обучение в училищата под формата на уроци за боравене с оръжие и дронове за ученици от 15-годишна възраст нагоре. ДПА цитира експерти от британското разузнаване и посочва, че така Москва възнамерява да внедри войнствен дух в руското общество. 

Днешният разузнавателен доклад на министерството на отбраната на Обединеното кралство цитира руски политик, който обявява, че в часовете учениците в Русия ще се обучават "как да провеждат разузнаване на терен" и да неутрализират бойни дронове.

От 1 септември руските ученици в 10 и 11 клас, тоест накрая на средното образование, ще имат уроци по "обучение за атака с щурмова пушка, за умения с ръчни гранати и за първа помощ на бойното поле", се казва още в доклада, съобщи БТА.

Британците смятат, че целта е не толкова да се развият реални бойни умения, колкото да се създаде "култура на войнствен патриотизъм" сред населението на Русия. Независимо от всичко, включването на дроновете в учебната програма също така говори, че Русия "е припознала употребата им в Украйна като устойчив компонент на съвременната война". 

От нашествието на Русия в Украйна през февруари миналата година министерството на отбраната на Великобритания публикува ежедневна информация за хода на войната. Москва обвинява Лондон в разпространението на дезинформация.

Междувременно Ройтерс информира за изявление от днес пред РИА Новости на руския министър на промишлеността и търговията - Денис Мантуров, според което сега Русия произвежда повече боеприпаси за един месец, отколкото за цялата 2022 г. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Ко? Не! (преди 7 месеца)
Рейтинг: 13184 | Одобрение: -1376
Ситуацията в Русия вече е следната. Почти изравнени "Пенсионна възраст", "Възраст за запасна военна служба", и "Средна продължителност на живота на руския мъж". До преди войната около 53% от мъжете там не достагаха пенсионна възраст. В момента не съм срещал актуални данни, но се предполага, че ситуацията е още далеч по-плачевна. Ех любим БРИКС, ех любима Евразия....
0
0
Радостин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 121782 | Одобрение: 3852
Тези дърти откачалки политици май ни спретват 3 -та световна война. Злобарите си отмъщаван на човечеството щото са одъртели и ще мрат.
Всеки да си получи заслуженото !
2
2
ПраБългарин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 61885 | Одобрение: -28410
Дано не се стига до там да напада нато, че като гледам, каква силна и многобройна армия имаме, едва ли ще се разминем без запас на цивилното население. 
2
0
Вин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 4597 | Одобрение: -633
Насранотото, комплексирано джудже се пържи в собствен сос, да му мислят угро-фино-монголоидите!
4
2
cron1 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 72891 | Одобрение: -7659
Дребното, злобно човече се е побъркало, защото губи войната! :devil:
Марио Кроненберг

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама