Разкритията на ОЛАФ за измама се отнасят за договор, сключен от Борисов 3

01.02.2021 / 20:30 13

Снимка Булфото

Български медии, близки до властта, побързаха да припишат разкритията на ОЛАФ за измама с името на съветника на президента Радев Пламен Узунов. Разкритие има, но се касае за договор, сключен през февруари 2018 г., почти 10 месеца след сформирането на правителството на Борисов 3.

Името на Узунов не присъства в съобщението на официалната страница на ОЛАФ.

Нарочно или по недоглеждане близки до управляваващите медии бързо свързаха разкритието с името на Пламен Узунов, но не посочиха факта, че въпросния договор е подписан от правителството на Бойко Борисов.

От Президентството на Република България реагираха на манипулацията от страна на българските медии и излязоха с официална позиция за скандала с предполагаема злоупотреба за 6 млн евро от МВР. 

От президентската администрация опровергаха информацията, че МВР на България злоупотребило с 6 млн. евро, като тогава министерството е ръководено от настоящия президентски секретар Пламен Узунов. 

"Направеното твърдение в статията на вестника е груба манипулация на фактите. Разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г., както е посочено в материала.

Въпросният договор, както и анексът към него, са публикувани на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов".

Оказва се, че в оригинала на съобщението на ОЛАФ никъде не се споменава дата на договора, нито пък имена. Впоследствие, български медии са вписали сами името на Пламен Узунов. Без проверка името му бе тиражирано в десетки сайтове.

Виж тук целия текст на съобщението на ОЛАФ - https://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/01-02-2021/olaf-recommends-recovery-nearly-eu6-million-after-alleged-abuse-power_bg

"Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип  SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите. OLAF препоръча да бъдат възстановени в  бюджета на ЕС  близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки  за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството. 

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по  споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията."

"Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.", посочват от ОЛАФ.

В имейла до медиите от президенството прилагат е текста на самия договор, както и на споразумението към него, състоящ се от 22 страници.

Ето и линк към договора, сключен от правителството на Бойко Борисов - https://bntnews.bg/f/news/o/1093/d156220fcb4a423c62ed3c1e946217ee.pdf

Поръчката за автомобилите е обявена на 2 март 2017 г., т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е избран от служебното правителство – на 20 април 2017 г. Краят на мандата на кабинета "Герджиков" е 4 май 2017 г. Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител обаче е сключен по времето на третото правителство на ГЕРБ, заради обжалването на процедурата. Това се случва в края на февруари 2018 година, уточни Медиапул.

Обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 г. и е проведена по ускорена процедура, заради миграционния натиск по българските граници, е посочено в обявлението на обществената поръчка.

Оферти подават 11 кандидати. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четирима, а другите 7 са отстранени по различни причини.

За изпълнител на поръчката е избрана компанията "Българска автомобилна индустрия" ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС за 290 джипа. Високопроходимите автомобили са марка "Грейт Уол", като цената на един джип е 44 158 лв. с ДДС и има гаранционна поддръжка от 5 години или 100 000 км за 3840 лв.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
6
LM (преди 3 месеца)
Рейтинг: 8978 | Одобрение: -7332
Донор, верно ли??? А така ще си го набутаме сами на себе си, с такива доброжелатели. "Съвестните" ходят и снасят на Европа колко средства сме усвоили неправомерно. Нали не си мислите, че другите страни не правят мушенгии с евросредствата. Правят но си траят. Докато курвичките в БГ ходят да доносничат на този и онзи. Няма по тъпа нация от нашата, сами си копаем гроба.
5
2
motoristka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 74780 | Одобрение: 35320
Това е само началото...Ще има още продължения...
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
2
0
Mercenary (преди 3 месеца)
Рейтинг: 46589 | Одобрение: 10479
Стуенчо, тоз чорбаджия от Шумен още ли не ти е платил аргатуването, миличък?
5
0
Пешо от Виница (преди 3 месеца)
Рейтинг: 68708 | Одобрение: 23948
"Нарочно или по недоглеждане близки до управляваващите медии бързо свързаха разкритието с името на Пламен Узунов, но не посочиха факта, че въпросния договор е подписан от правителството на Бойко Борисов." "Впоследствие, български медии са вписали сами името на Пламен Узунов. Без проверка името му бе тиражирано в десетки сайтове." Поасле нашите журналя/ а те са измислени репортерчето с вечерно училище/ се правят на ощипани моми,когато не само в кръчмата във Виница ги псуват!!!! Долно,тъпо и гадно! Това са проститутките на властта!!! Евтини, живеещи с подхвърлени жълти стотинки ,но не за положен труд от писане на статии, а от вдигане на краченцата и пъшкащи отдолу от измислено удоволствие.  За накрай бих казал по французки: Ай,сиктир,бре!!!
5
4
kaka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24441 | Одобрение: 3646
Браво на милиционерите от гроб,добре ги скалъпват нещата.Старата школа на ДС.
5
1
Мракобес (преди 3 месеца)
Рейтинг: 18753 | Одобрение: 3648
Сега ония 30% дето ги веят ,че били за него и щели да гласуват за него - те да ги платят! Мамицата им, пак гласувайте за тия. 
МУТРИ ВЪН!
10
0
ас (преди 3 месеца)
Рейтинг: 63204 | Одобрение: 16349
то няма договор склщчен от кабинет на борисов без някаква измама.
13
1
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
Тази история е пак Маде ин ГЕРБ....За кой ли път и да беше само тя.....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
13
стоян (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6869 | Одобрение: -11506
позна само, че трябва да ставам рано -към 11. трябва да ходя до шумен за едни кинти
9
1
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
Стоенчо, мамин сладък кретенчо.....Ходи и ти да лягаш, че утре рано сутринта ще трябва пак да чистиш обора на чичко Ставри.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
17
стоян (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6869 | Одобрение: -11506
вече ви се каза, че виновен е фатмака. точка. кой ви каза да разсъждавате, бе цървули. я си лягайте, че отре някой трабва да копа

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама