Росен Плевнелиев: Русия взриви устоите на мира

26.03.2019 / 11:20 11

Историята днес се пише пред очите ни. През последните пет години взривени бяха устоите на мира, и то от държава - членка на Съвета за сигурност на ООН – Русия. Никой не вярваше, че ще бъде подкопан мирът и ще има прекрояване на граници. Заради това днес е важно да знаем кой пише историята. Дали войнстваща империя, която е на изток от нас, или Западът, който продължава да бъде световният гарант за мир, спазване на ценности и прогрес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) на конференция "Членството в НАТО - ключ към ЕС", организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ), с която се отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България, пише Дневник.


На форума Иван Костов каза, че българските власти са пасивни пред кремълската хибридна агресия, дори сервилничат пред Кремъл и не допринасят за колективна сигурност и отбрана в НАТО.

"Около България цари нестабилност. Хората се притесняват, а политиците са призвани да решават страховете на гражданите, а не да заиграват с тях. Ако не искаме да има войни и конфликти отново, решенията трябва да бъдат глобални, всички заедно да отстояваме тези принципи", посочи в речта си Росен Плевнелиев. Според него сама България е слаба, не може да решава наболелите проблеми, но тя е силна, когато е част от големия съюз на НАТО, защото алиансът отстоява принципите на мира.

"Днешната битка не е между "десни" и "леви", а между "демократи" и "популисти". Днес повече от всякога има реална опасност популистите да влязат в Европейския парламент и да заемат водещи позиции в него. Популистите никога няма да бъдат силни, защото те нямат кауза, а заиграват със страховете на хората", каза още Плевнелиев.

"Аз не съм привърженик на призива: Винаги с евроатлантическите партньори, но никога против Русия. Как да бъдем винаги с Русия, след като тя организира и провежда хибридна война срещу нас", попита Плевнелиев.

"Да модернизираме армията си в партньорство с НАТО и по техни стандарти. Крайно време е да спрем наливането на милиони за ремонтиране и поддръжка на стара съветска техника", призова Плевнелиев.

Великобритания гледа реалистично на руската заплаха. НАТО трябва да работи за повишаване готовността си да противодейства на заплахите. Трябва да признаем важността на ангажимента за повишаване на разходите за отбрана. Това каза на конференцията Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България. Според нея недостатъчната реакция на действията на Русия всъщност действа окуражаващо на Кремъл.

След Брекзит ще играем роля в сигурността на Европа, тъй като това е наша сигурност, каза още Хопкинс. Според нея НАТО на 70 години изглежда по-добре, отколкото на 50. Тя припомни, че НАТО не е само военен съюз, а играе политическа роля. Тя припомни, че 27 страни се страни се присъединиха към Великобритания след случая с отравянето на Скрипал и бяха отстранени над 150 "така наречени" руски дипломати.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин си припомни как е дошъл за пръв път в България през 1992 г. в делегация, която да преговаря за съвместни военни проекти. Помня какво беше да се започне от нулата, каза Рубин и добави, че се вижда колко далече е стигнала България, но има чувство, че някои от целите не са постигнати. "Преди 3 години дойдох като посланик и започнаха опитите за модернизация на армията. Това не е просто подходящото време, просто не е останало никакво време", каза Рубин. Той заяви, че България е лидер на Балканите и играе проактивна роля в региона като член на НАТО и ЕС.

Изборът на F-16 е правилният. Това е не само най-добрият избор от техническа гледна точка, но това е и стратегически избор за стратегическо партньорство за десетилетия напред, каза още на форума Ерик Рубин.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
1
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5113 | Одобрение: 1963
Тая пастирка няма ли да спре да вряка откъдето намери трибуна? Да се покрива и да си харчи откраднатите от нас пари и да не се прави на политик! Не може да мисли това е пределно ясно!
Да бъдеш или да не бъдеш, това е въпросът!
18
2
някой (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14663 | Одобрение: 3403
Знаете ли, той не е виновен, толкова му е ума, но друго е по-тревожно, че медиите му дават трибуна за проявите и да говори глупостите си, а другите ги публикуват. Той, и такива като него, които са продали дребните си душици на "световния миротворец", които с чиста съвест мога да нарека световен крадец, са заплахата, не Русия. Този е позор за българския народ, дори и за тези, които го поставиха там, жалко човече без собствено мнение дори.
37
3
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37924 | Одобрение: 11799
да бе да Русия бомбандира Сърбия и части от България. Русия финасира терористични организации. Русия е основната причина за арабската пролет. Русия затри полвин Сирия. и Русия стои зад само провазгласилия се за президент на Венецоела. Русия има военно присъствие в полвин европа. Русия е пряко виновна за разпада на предния му брак. това объркано човече не може ли поне ведниш да излезе със собствено мнение?
42
3
Морски (преди 1 годинa)
Рейтинг: 19070 | Одобрение: 7080
A мен не ме е срам да кажа,че на тоя мозъкът му е сериозно увреден,а задника взривен. Отворко. Отворен е като консерва с тесла!
62
7
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 50170 | Одобрение: 19220
Срам ме е от думите ,които се въртят в устата ми за Плевльо....:errm:
73
10
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 36169 | Одобрение: 14114
Празна кратуна.Гняв
83
8
:) (преди 1 годинa)
Рейтинг: 11118 | Одобрение: 4758
Пълен смешник! 
81
8
4udovi6teto (преди 1 годинa)
Рейтинг: 29478 | Одобрение: 8248
Тъпак!Гняв
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама