Шеф на общинско предприятие иска билетчето във Варна да е 2 лева, за да няма проблем с рестото

09.12.2022 / 17:32 9

снимка Булфото

В понеделник съветниците решават дали билетчето за автобуса във Варна да стане 2 лева. 

Това става ясно от писмо от инж. Милко Лалев – директор на Общинското предприятие ТАСРУД, което предстои да бъде разгледано от Транспортната комисия към Общинския съвет в понеделник, 12 декември.

Като мотиви за исканото увеличението се посочват изменящата се икономическа ситуация в страната, промяната в цените на електрическата енегия и горивата, както и невъзможността да се осигуряват монети за връщане на ресто.

В писмото си Лалев отбелязва, че със свое решение от 20 април 2022 г. местният парламент е променил цената на билета за пътуване на хартиен носител от машина на 1,60 лв. за 60 минути и 2,40 лв. - за 90 минути, но всички останали цени на превозни документи останаха непроменени.

По думите му след влизане на решението в сила за периода май - октомври 2022 г. е направен анализ на данните за приходите от продажба на превозни документи, в резултат на който е установено, че процентното увеличение на цената на билета не е съпоставима на изменящата се икономическа ситуация в страната, с промяната в цената на ел. енегията и горивата в световен мащаб и на местно ниво, както и други фактори, които имат отражение върху разходите при изпълнението на услугите по обществен превоз на пътници.

Според шефа на ТАСРУД общинското предприятие се е сблъскало с редица технически проблеми по събирането на приходите от машини за продажба на билети на спирки и в превозни средства на градския транспорт.
"Практиката показва, че най-често закупувания продукт от машина е билет за пътуване на стойност 1,60 лв., което налага ОП ТАСРУД да осигурява по 60 000 броя монети от 20 ст., ежеседмично, с цел връщане на ресто на клиента. Монетите са необходими за зареждане във всяка една МПБ. Изключително големият брой монети, от които се нуждаем, вече затруднява банковите институции на местно и национално ниво, с които работи Община Варна, поради липсата на такъв номинал в оборот", обяснява директорът на общинското предприятие.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 122849 | Одобрение: 3989
Да е 1 лев и няма да има ресто. 
Всеки да си получи заслуженото !
5
1
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 328257 | Одобрение: 51237
Някой виждал ли е това инж. Недоразумение.....? Не съм от страхливите, но като му видях суратя се поуплаших....Прилича на изпил кило евтина ракия и пребит от трима негри в тъмното.....И явно е от тия инж. дето казват : Като се знам къф съм инж., как да отида на лекар.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
7
0
yana great (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4435 | Одобрение: 1140
Абе лало, абе льольо, страшна логика извади,а  онези лапнишарани в общината като нищо ще го приемат.Водата щяла да стане 4,95 м3.Това, че и до сега  плащаме една от най-скъпите цени в бг-то, с нещо да се е подобрило към добро?Течове продължават с дни, докато се натуткат да предприемат нещо.Абе я направо я направете 10 лв.и да приключва комедията.
3
1
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 129273 | Одобрение: -1637
Нека да е 2 лева,ама за цял ден.Пито-платено.
4
0
село варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16301 | Одобрение: -974
Ако е по 1 лв пак няма да има проблем с рестото. Освен това ще намалеят гратисчиите.
6
2
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 94422 | Одобрение: 30502
Лалев,пиле шарено. По твоята логика ,то и продавачите на сирене трябва да закръглят цената на 20 лева-за да нямат проблеми с връщане на рестото! Амсалак! 
3
0
Пиша на кирилица (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6820 | Одобрение: 225
Този е някакъв лало бе за да е инженер. Турете ПОС терминали и няма да има нужда от ресто както е по целия свят и както е в София. На Общинския съвет и този лало не им ли идва на акъла, че след 1 година ще му пускат 1 лев, а тогава ще има € в обръщение или си прави оглушки да иска още пари за модифициране на монетника.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама