Сачева: Вместо 50 лева може да вдигнем пенсиите

14.09.2020 / 15:55 9

Снимка: Булфото

Дали бонусът от 50 лв. да продължи да се дава на пенсионерите и след октомври или да се извърши индексиране на част от пенсиите, са обсъждали партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество по предложение на държавата.

Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева на брифинг след срещата, пише standartnews.com.

"В момента сме взели решение за изплащане на добавки по 50 лв. за август, септември и октомври. Как ще се продължи подкрепата за пенсионерите предстои да се обсъди. От една страна - има възможност да продължи тази добавка. От друга - могат да се предложат активни политики с тези средства по отношение на индексацията на част от пенсиите", каза Сачева.

Предлагаме линията на бедност за следващата година да е 369 лв., обяви още Деница Сачева след заседанието на тристранния съвет.

„Линията на бедност е обвързана единствено и само с финансова подкрепа за хората с увреждания, но там няма подоходен критерий, тоест абсолютно всички ще бъдат подкрепени както през финансовата подкрепа, която е целева за хората с увреждания, така и през системите за социално подпомагане“, обясни тя.

Сачева отбеляза, че допълните средства, които ще бъдат нужни в бюджета за 2021 г. за хората с увреждания ще са в размер на 21,5 млн. лв.

По отношение на методиката за определянето на линията на бедност: знаете, че това предложение, което сме направили се отнася единствено до това да можем да направим механизма адекватен по отношение на резки макроикономически движения. Приели сме предложените от синдикатите предложения за промяна, тоест министърът на труда и социалната политика да може да определя линията не бедност тогава, когато има отрицателен брутен вътрешен продукт и също така да има възможност да направи промяна тогава, когато има по-благоприятни икономически условия, тоест има ръст. Социалният министър няма да може да определя еднолично линията на бедност, посочи министърката.

Тя отбеляза, че определянето на линия за бедност ще бъде в прерогативите на Министерството на труда и социалната политика, но предложенията на ведомството ще бъдат обект на разговори, обществено обсъждане и разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„В това отношение смятам, че по-скоро това, което правим, е да направим така, че линията на бедност да бъде адекватна на реалните социално-икономически условия“, допълни тя.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
MrBean (преди 7 месеца)
Рейтинг: 58406 | Одобрение: 7986
Защото хазната е празна и няма пари.
1
0
на светло (преди 7 месеца)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
индексация на ниските пенсии, а ние с 500 лв пенсия и 43 години трудов стаж ще останем с пръст в устата ли............
за сега - добре!
1
1
айки (преди 7 месеца)
Рейтинг: 24196 | Одобрение: 7681
   защо ''някои'' пенсии само.....не съм съгласна хора без трудов стаж и някакъв мижав да получават изобщо пенсии, индексирате всички пенсии а до тогава раздавате тия мижави 50 лв ...вие сте срам и позор -държите хората на ръба на оцеляването.....продажници и крадци...намалете вашите заплати...защо ги вдигате при тази криза...
1
0
някой (преди 7 месеца)
Рейтинг: 27439 | Одобрение: 6379
Вземете се вдигнете от местата си и да ви няма, нищо по-добро не можете да направите, и то докато са ви все още здрави "кратуните" . Тази патка не разбра, че като се е продала, така ще стане и с народа. Колкото повече говори таза голяма бяла птица (но не лебед), толкова повече проличава глупостта и простотията и.
2
0
ас (преди 7 месеца)
Рейтинг: 62905 | Одобрение: 16290
да ще вдигнете пенсите с 5-10 лева после тока и водата с 5-10%.
3
0
MrBean (преди 7 месеца)
Рейтинг: 58406 | Одобрение: 7986
Срамувам се че живея в държва ,в която възрастните и болните се третират като ненужни.Колко е минималната пенсия? Колко е в Румъния,Гърция,Турция? И тая дипломирана сервитьорка щяла да "мислим",как ще мислиш ма пачавро!?
1
2
петково (преди 7 месеца)
Рейтинг: 3702 | Одобрение: -363
Най-много от увеличението на пенсиите се радват телефонните измамници.
1
0
4udovi6teto (преди 7 месеца)
Рейтинг: 36521 | Одобрение: 9466
Взехте най-сетне да мислите и за народа, ама щото ви пари под насраните задници, затова. Ангелче 
Валери Станков
6
1
kaka (преди 7 месеца)
Рейтинг: 24208 | Одобрение: 3593
Как така изведнъж решихте да вдигате и заплати и пенсии и да раздавате бонуси и по 50лв.Невиждана щедрост,,Пир по време на чума".Уж дефицит, недостик на средства,криза ,след 10г. ще вдигнем с 50лв.заплатите ,т.н.,а изведнъж о небеса чудо.ОСТАВКА ГАДОВЕ ТАКИВА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама