След решение на местната бюджетна комисия: Варна започва подготовка да пусне „леко метро“

25.09.2020 / 10:25 14

снимки: Pixabay, "Петел"

С 240 000 лева от бюджета си Община Варна започва подготовката морския град да стане втория след София, в който ще има метро. Отпускането на сумата беше одобрено от бюджетната комисия към Общинския съвет и предстои да се гласува на следващата сесия.

Предложението за изграждане на скоростен електрически транспорт във Варна дойде след посещение на премиера Бойко Борисов, който подкани пред камерите кметът на Варна Иван Портних да предложи проект. Идеята е да направи т.нар. „леко метро“, което ще свързва трасето от индустриалната зона на града до курортния комплекс „Златни пясъци“. Предложението ще е част от инфраструктурния обект „Проектиране на реконструкция на бул. „Цар Освободител" в участъка от бул.“Васил Левски" до пътен възел Летище, район Младост, район Владислав Варненчик“. Мотивите за изграждане на „леко метро“ са увеличения брой на автомобили в града и намалената пропускателна способност на голяма част от формираната улична мрежа. Не на последно място причини са влошената екологична обстановка, големите задръствания и трудното предвижване с градския транспорт. Заложената сумата от 240 000 лв. ще бъде изразходвана за предпроектни проучвания, за определяне на терен за депо и изграждане на бул."Цар Освободител" и изготвяне на техническо задание за избор на изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект - фаза технически проект. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2020 г. като компенсирана програма, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
upsurt (преди 3 седмици)
Рейтинг: 2431 | Одобрение: 566
Оставка! Негодници!Крадци некадърни!
4
0
Dooobre!!! (преди 3 седмици)
Рейтинг: 8137 | Одобрение: 4482
Жалки, алчни, смешни гъзолизци. Докога ще продължавате да ни крадете най-нагло и безочливо? Жалко, че дори и да ви изритат от управлението на града, няма да има възмездие за окраденото през всичките години назад. Това ви дава "очи" да продължавате да се опитвате да ни баламосвате.
Да живей България!
5
0
Наблюдател (преди 3 седмици)
Рейтинг: 17984 | Одобрение: -16
- ".... Знаят ли колко културно-исторически слоя има под съвременния град?????" - MrBean  ......... Аз още малко трудно си представям бъдещето трасе на "лекото метро" Колега.:unsure: Колко лъча ще е?:unsure:  Доколкото разбирам идеята е да се освободи "частично" града от големия автомобилен трафик, по-бързо предвижване от т.А  до т.Б хората без автомобили, екология.:unsure: За мен " леко метро" е така известното на Запад " S- бан", тоест да е надземно, а не под земята. Варна е с  плитките подпочвени води (4 - 8м) и песъклив слой над него и това би оскъпило много евентоално слизане под земята.8-) Нека да видим проекта и тогава пак ще коментираме. Проект вероятно ще има, но дали ще се осъществи ..... ???Ангелче Сетих се за сентенцията на Н.Хайтов от "Мъжки времена" : - " Едно е да искаш, друго е да можеш, .... а трето и четвърто дали ще стане.
3
0
MrBean (преди 3 седмици)
Рейтинг: 40288 | Одобрение: 6158
Друго си е кмета и премиера  дал идеята да са пълни профани.Знаят ли колко културно-исторически слоя има под съвременния град?????
0
8
стоян (преди 3 седмици)
Рейтинг: 4536 | Одобрение: -8809
Абе да дават парите, пък дали ще има или няма влак - все тая - не ме интересува
7
0
айки (преди 3 седмици)
Рейтинг: 20393 | Одобрение: 7038
 какво метро бе....Аспарухов мост ще се срути вече ,ще има и жертви...чуваш ли кмете!!!!!!!...
9
0
4udovi6teto (преди 3 седмици)
Рейтинг: 35964 | Одобрение: 9389
По-добре по-лека дрога за Портних, отколкото леко метро. АнгелчеГнявУхилен
Валери Станков
7
0
Наблюдател (преди 3 седмици)
Рейтинг: 17984 | Одобрение: -16
-"Предложението за изграждане на скоростен електрически транспорт във Варна дойде след посещение на премиера Бойко Борисов. ...." :wassat:;)!!!!!! Старите варненци помним, че този "идеен проект " бе заложен още в началото на 80-те години и трябваше да свързва Девненските заводи през Летището и да стига до Златни пясъци. Няма лошо в идеята, но малко е позакъсняла.:unsure: Предизборните лакърдии и разтягаме на локуми започва ударно. ;) А пари чада мой - г-н Бойко и г-н Портних, от кой бюджет?:errm: Знаете ли колко много частни имоти има по бъдещето трасе?  Как ще стане тази работа ако 5 човека се възпротивят? Че то само обезщетенията ще са десетки милиони ( да не казвам стотици), защото ще се плаща по пазарни цени, а те са високи. Аз ще съм на кяр, 8-) защото имам хавра (наследствена) от 2 декара, точно на трасето.Усмивка  Както се казва : - " А дано, ..... ама надали!;) А'бе, .... лаф да става е Вашата работа.;) Защо да не гушнете тези 240 000 лв за проект, а дали ще стане или не, другите да му мислят. 8-)
11
0
:) (преди 3 седмици)
Рейтинг: 14817 | Одобрение: 5502
Потник! Аспарухов мост ще ти падне под носа, тулупе, смотан. Ти метро ще изгражда! Капут! С тия пари вземи ремонтирай основно моста, преди да е рухнал, че тогава ще видиш народната любов на аспарувоци. Как ще те любят у дупето! Леле .... гербаджийче, ако знаеш! 
11
0
kris (преди 3 седмици)
Рейтинг: 161005 | Одобрение: 7335
Варна ще има поредния гьол, след скапания Левски.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
7
0
ас (преди 3 седмици)
Рейтинг: 50798 | Одобрение: 14453
нека да позня ще излезе по малко от софийското и 10-20 пъти по скъпо.
11
0
Варна (преди 3 седмици)
Рейтинг: 78399 | Одобрение: 37314
абе Портних една тръба под канала не може до аспарухово не може да направи без да гръмне вие метро ще му дадете да прави
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ
9
0
... (преди 3 седмици)
Рейтинг: 13612 | Одобрение: 4667
Споко ще намерят вода и ще зарежат строежа. Особенно ако го строят тимаджиите.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама