В парламента влиза данък „телевизор”

18.09.2019 / 21:32 17

Снимка Булфото, архив

Парламентът подхваща таксите, които трябва да плащат частните лица и бизнеса за обществените телевизия и радио (БНТ и БНР). По закон те са месечни и се събират на основата на всеки регистриран електромер. Сумите трябва да влизат във фонд „Радио и телевизия” към СЕМ, пише "Труд".

В Закона за радио и телевизия е записано, че „гражданите заплащат месечна такса в размер 0,6 на сто от минималната работна заплата за страната”. Така според закона гражданите трябва да плащат 3,36 лв., а юридическите лица 2,5% от минималната заплата, т.е. 14 лв. Предвидено е, хората които нямат приемници, да подадат декларации, за да се освободят от плащания.

Абонатите на трите електроразпределителни дружества – частни и бизнес – са около 5 милиона, което означава, че на толкова електромери би следвало да се събира такса за телевизия. Минималната годишна такса би била 201 млн. лв., а бюджетите та БНТ и БНР за 2019 г. са съответно 67,7 млн. лв. и 44,3 млн. лв.

Събраните пари от такси би трябвало да отиват във фонд „Радио и телевизия” към СЕМ, в който по закон задължително влизат по един представител на финансовото министерство и на министерството на транспорта и информационните технологии, както и на обществените и частните радио-телевизионни доставчици на медийни услуги.

Такъв фонд, в нарушение на закона, СЕМ не е създал вече 18 години и парламентът, при приемането на всеки пореден бюджет, отлага спирането на държавното финансиране на БНР, БНТ и СЕМ.

В Закона за радио и телевизия за пореден път е записано, че „от 1 януари 2020 г. субсидията от държавния бюджет на БНР, БНТ и Съвета за електронни медии се заменя изцяло с финансиране от фонд „Радио и телевизия”.

„В момента подготвяме промени в Закона за радио и телевизия, които ще внесем до дни”, коментира пред „Труд” Крум Зарков от БСП. Новите текстове предвиждат създаването на фонд „Радио и телевизия” и отмяна на таксите.

Според Зарков и Антон Кутев, които подготвят измененията в закона, не шефовете на БНР и БНТ трябва да разпределят бюджетите на двете медии, а фондът към СЕМ би следвало да управлява парите. Колкото до таксите, от отговор на финансовия министър става ясно, че няма как електроразпределителните дружества да събират такси по Закона за радиото и телевизията."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
toshinkata (преди 8 месеца)
Рейтинг: 2998 | Одобрение: 938
ми няма производство няма индустрия всичко е разпродадено или нарязано на скрап, а депутатските задници не се хранят лесно много са и всичките са алчни до небесата, данъци такси винетки и таксички ще измислят все нови и нови, чакайте такса въздух скоро и близо до вас
2
1
robotron2000 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 28510 | Одобрение: 5650
аз нямам телевизор от 15 години...  направете го поне данък НЕТ че да не се минавам като го плащам Усмивка 
11
1
уйчо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15749 | Одобрение: 1024
Аз каквото гледам, си плащам. Ако ме хванат да гледам БНТ и да слушам БНР нелегално, да ме глобят жестоко. А щом са субсудирани от бюджета, така или иначе е от нашия джоб!
15
5
милен (преди 8 месеца)
Рейтинг: 9880 | Одобрение: 1300
 Не съм сигурен, но доколкото си спомням САНД написа преди 10-тина месеца за "ПРОЗОРЕЦЪТ НА ОБЕРТОН" (виж в гугъла), приказват за една подлост, а всъщност се готвят да извършат, друга, още по огромна, или както е в бокса, посягат с лявата ръка, за да те подлъжат и те удрят спокойно с дясната, народе.
19
2
cron1 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 16501 | Одобрение: 2821
Когато дупетатите започнат да плащат данък КРАЖБА в размер поне 100 лв месечно, тогава ще им платя данък ТЕЛЕВИЗОР! ГнявГнявГняв
25
3
милен (преди 8 месеца)
Рейтинг: 9880 | Одобрение: 1300
 Народ, който не е настроен революционно към геноцида и статуквото, които му налагат управляващите съотечественици, загива бавно, на сигурно. ГОСПОД да ни е на помощ, АМИН.
23
2
аха (преди 8 месеца)
Рейтинг: 4136 | Одобрение: 1656
Имам идея,всички да подарим телевизорите си на парламента. Ще спестим някой лев-от тока. Аз обещавам,, ще си пратя телевизора на парламента. Забравили са да посочат за колко инча- каква ще е таксата;)Ухилен
34
2
Уйо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 37069 | Одобрение: 7964
Дейба, тези олигофрени върнаха живковото време. След като си плащам на телекома телевизията и съм платил ДДС-то като съм го купил, значи всичко каквото трябва съм си платил и си плащам. Не съм за 2-та лева, но тези са пълни капути.
11
2
Пешо от Виница (преди 8 месеца)
Рейтинг: 47900 | Одобрение: 18675
Спомням си ,че май така се казваше, "Уйчо". Палче от мен.Усмивка
11
2
гарфилд (преди 8 месеца)
Рейтинг: 35158 | Одобрение: 13903
Сетих се уйчо.Бях му забравил името.Мерси,че ме подсети.
12
2
уйчо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15749 | Одобрение: 1024
Гарфилд,"диш хакъ". Прочети.
11
2
гарфилд (преди 8 месеца)
Рейтинг: 35158 | Одобрение: 13903
Благодаря Пешо.Погледни си вайбъра.
25
2
Пешо от Виница (преди 8 месеца)
Рейтинг: 47900 | Одобрение: 18675
"Гарфилд": Управляващите копират османските закони за Раята/ данък въздух и зъби/.Поздрави сина си от мен! Усмивка
22
2
гарфилд (преди 8 месеца)
Рейтинг: 35158 | Одобрение: 13903
А ти продължаваш Дивак,с идеите си към тях.Фаровете на колата.За какъв @уй ни накараха да шофираме с включени свтелини,това ли ще е идеята им?Пешо и той.Данък въздух и зъби.УхиленИзплезване
24
2
ДИВАКА (преди 8 месеца)
Рейтинг: 24345 | Одобрение: 4050
ГАРФИЛД..ЗАЩО СЕ ИЗПУСКАШ ,БЕ ,ДРАГИ..СЕГА И НА БАТЕРИЙКАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪК..ТИЯ ОТ МАЙТАП НЕ РАЗБИРАТ..ОЧАКВАЙ ДАНЪК НА ФАРОВЕТЕ НА КОЛАТА..ВРЕДЯТ НА ЕКОЛОГИЯТА.. А КАТО ПЛАЩАМ НА БУСАТКОМ..И НА ТИЯ ПРОСЯЦИ ЛИ ТРЯБВА ОТДЕЛНО ДА ПЛАЩАМ..ПРИГОТВИЛ СЪМ СИ 10 КГ. ЧУК И ТЕЛЕВИЗОРА МИСЛЯ ДА ИМ ГО ПОДАРЯ..НАСИПНО..Изплезване:devil:Нинджа
25
1
Пешо от Виница (преди 8 месеца)
Рейтинг: 47900 | Одобрение: 18675
А данък въздух и данък зъби....коги? Когато се изнесем чрез Терминал 2, ще ни "хваните за  бахура" ,както казва моят приятел Лазар-виден член на нашата компания.Гняв
38
2
гарфилд (преди 8 месеца)
Рейтинг: 35158 | Одобрение: 13903
Малоумници.Айде наложете данък пералня и данък лампион,мам@а ви ненаситна да е@а.ГнявИдиоти нещастни.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама