Варненец от "Аспарухово": Г-н Портних, подайте си Оставката!

18.05.2020 / 15:16 8

Оставка на кмета Иван Портних, поиска Павел Лозанов, администратор на варненската група "Свободна Варна" и жител на квартал "Аспарухово".

Кметът Иван Портних е знаел за спуканата тръба в езерото още на 20 август точно преди изборната кампания, но не е уведомил гражданите, а едва два месеца по-късно е сформирал комисия по проблема. Обществена поръчка за ремонт е имало чак 5 месеца по-късно.

"Здравейте. Казвам се Павел и Ви пиша в качеството си на загрижен гражданин на Варна.

Изключително много ме обезпокои информацията за замърсяване на Варненското езеро и част от краибрежната ивица на гр. Варна с фекални води от скъсания тръбопровод под канала.

Още по-обезпокоителна е официалната информция, че за този проблем се знае от Август 2020-та година, но вместо да бъдат взети адекватни и навременни мерки за защита на черноморието и в часност на жителите на гр. Варна и техинте гости, този проблем е оставен да се "саморешава" в продължение на няколко месеца, без да има адекватни ответни мерки от страна на Власт - имащите в лицето на кмета на гр. Варна - Иван Портних. 

Поради това бездействие, Варна се прослави в целият Свят като град на Фекалии, от което ще пострада и без това осакатения ни туризъм за 2020-та година. Снимки на замърсяването бяха публикувани дори от Сателит, но въпреки това дори има подписано разрешение за експлоатация на "Аспарухов плаж", който от публикуваните кадри си личи, че е най-засегнат от въпросната авария и въпросното безхаберие на институциите. Във връзка с всичко гореизложено аз като гражданин на Варна официлано искам оставката на кмета на гр. Варна Иван Портних заради неизпълнение на служебните си задължения и застрашаване здравето на гражданите на град Варна и застрашаване на био-разнообразието в Акваторията на Варненската част на Черно Море."


Ето и предисторията в "Дневник" от Спас Спасов

Въпросите, които до тук остават без отговор, са:
1. Защо, след като е разбрал за аварията на 20 август м.г., кметът на Варна Иван Портних не е предупредил гражданите, за започналото замърсяване?
2. Защо, след като размерът на драмата вече се вижда и от космоса, със своя заповед Портних включи плажа на кв. "Аспарухово" (в горния ляв ъгъл на снимката) в списъка на годните за къпане и през това лято?

Сателитни снимки на Варненския залив са документирали тревожния размер на замърсяването с фекални води, предизвикано от авария с канализационна тръба. Въпреки, че е научила за нея още на 20 август м.г. местната администрация не е намерила за нужно да информира гражданите вече повече от девет месеца. Вместо това кметът на града Иван Портних обяви със своя заповед от 30 април т.г. като годен за къпане един от най-замърсените плажове в града.

Снимка, направена на 12 май от сателита Sentinel-2, ясно показва тъмно оцветяване на водата във Варненското езеро, в двата плавателни канала, които го свързват с морено и в югоизточната част на Варненския залив. (Правилата за ползване на данни от сателита допускат безплатното сваляне на до десет снимки с по-ниска резолюция).

© Sentinel-2/maritime.bg

Сателитна снимка от 12 май т.г. на замърсеното с фекални води Варненско езеро, плавателните канали и залива.

Според проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология към БАН, оцветяването на водата се дължи на преждевременния и бурен цъфтеж на фитопланктона Prorocentrum cordatum.

Явлението е причинено от силно биологично замърсяване на водата във Варненското езеро. "По този начин планктонът се превръща в "лакмус" за това колко мръсна е водата и в каква посока я носи течението", каза проф. Мончева.

На сателитната снимка се вижда как оцветената в тъмно вода на Варненското езеро е преминала през двата плавателни канала, които го свързват с морето, наситила е акваторията на пристанището и е "заляла" по цялата му дължина и плажа на градския район "Аспарухово". Точно него със своя заповед от края на април т.г. кметът на града обяви за един от "годните за къпане".

Сателитната снимка показва също, че макар с по-малка концентрация, замърсената вода се е разнесла към, Южния и част от Централния плаж на Варна.

Според специалисти в момента по-сериозното им замърсяване е спирано от стената на вълнолома само заради североизточната посока на вятъра.

От Варненския залив тъмното петно на цъфналия планктон заобикаля целия н. Галата - южно от Варна, като ясно очертава плътно по брега пътя на фекалните води чак до устието на р. Камчия.

Цитирана от специализираното морско издание maritime.bg проф. Мончева обясни, че видът наблюдаван фитопланктон е индикатор за повишено количество на химическите вещества, участващи в минералното хранене на микроводораслите, което на свой ред води до повишена биологична продуктивност.

В края на изминалата седмица бяха разпространени и снимки, направени с дрон, за нуждите на наблюдението, извършвано от Института по океанология във Варна. На тях също ясно са очертани границите на замърсените води, оцветени от цъфналите водорасли.

© Институт по океанология

Снимка от дрон, на варненския залив (с поглед към плавателния канал и езерото). Тъмно оцветената вода е наситена с фитопланктон цъфнал заради замърсяването с фекални води. Горе в ляво е плажът на район "Аспарухово".

В отговор на журналистически въпрос за мерките, предприети от местната администрация, за справяне със замърсяването, кметът на Варна Иван Портних дава уклончиви отговори. "Изпълнителите работят по обекта от вчера (13 май бел. авт.), каза той в четвъртък. Водолазни работи - с други думи, специфична е дейността. Нека им дадем няколко дни, за да могат да дадат по-точна преценка за колко време точно ще се справят".

Портних каза още, че "били взети всички възможни мерки според времевите хоризонти", като реагирало дори и Министерството на регионалното развитие. "Така че, надявам се в максимално кратко време самата свързаност на тръбата да бъде възстановена", обясни той.

Документи, с които "Дневник" разполага сочат ясно, че след като е научил за аварията още на 20 август м.г. - в най-активната част от туристическия сезон, на варненския кмет, който по това време влизаше в предизборна кампания за трети мандат, са му били необходими цели два месеца, за да сформира комисия, която да се заеме със случая. А до решението за възлагане на обществената поръчка са минали още пет месеца - до 24 март т.г. Тогава за изпълнител на ремонта е определено дружеството "Хидрострой", с което общината има рамков договор за работа по всички инфраструктурни строежи, ремонтни дейности, зимно почистване, озеленяване на града и т.н.

По неофициална информация, разрешението за работа по ремонта в акваторията на Варненското езеро и Пристанище Варна е издадено от Изпълнителна агенция "Морска администрация" на името на специализираната компания "Хидроремонт". А самото разрешение е за водолазни работи и две лодки. В същото време, ремонтът на стойност близо 1.3 млн. лв. предвижда "Ремонт на напорен водопровод ф 500, за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненското езеро".

Междувременно вчера Варненската окръжна прокуратура съобщи, че е започнала две проверки по публикации в пресата, които трябва да установят "дали са налице достатъчно данни за неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро".

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 56171 | Одобрение: 17771
С оставка или без,Портних е за пандиза.И то за дълго време.
5
1
Мракобес (преди 4 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Не е само той , който иска оставка. И тука сме писали ,че искаме! Даже изобщо не сме го искали за кмет. Но не само оставка, а и наказание. Както и на другите виновни по случая!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
4
1
Пешо от Виница (преди 4 години)
Рейтинг: 96402 | Одобрение: 30977
Когато видя кметчето в затвора ,тогава ще разбера ,че в България има правов ред! Но като ви познавам задниците и гешефтарският ви мозък,то ....Варна на сълзи не вярва!!! Боклуци май се оказаха ! Тиня и човешки отпадък-както ги наричаше Буров!!!
3
1
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
Портних трябва да плати щетите 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
0
9
Shepard (преди 4 години)
Рейтинг: 146 | Одобрение: -644
Костя Копейкин ли ти е спонора?
8
0
Радослав (преди 4 години)
Рейтинг: 6293 | Одобрение: 1638
Не оставка ,а истинско наказание. Те свикнаха с подаването на оставки да си отмиват престъпленията пито платено....а това не е наказанието ,което заслужават.
Губим България ,хораааа....
8
0
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
ако само с оставка се размине тоя път с мед да го намажеш. Както винаги съм казвал управлението на Портних започна с катастрофи, които се увеличаваха като размер и финанси и ще завърши с финална голяма катастрофа. Ето я на. Портних е за съд не е за оставка 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама