Варненският кмет Иван Портних: Завърши мащабен цикъл от мерки за опазване на чистотата на морето

23.11.2021 / 16:11 5

снимка Live.Varna.bg

Новата пречиствателна станция за отпадни води в курортен комплекс Златни пясъци бе символично открита днес от кмета на Варна Иван Портних. На събитието присъстваха зам.-кметът Христо Иванов, управителят на ВиК- Варна Валентин Вълканов, представители на туристическия бранш, на фирми партньори по проекта, съобщиха от община Варна.

„С модернизацията на ПСОВ "Златни пясъци" завърши един мащабен цикъл от мерки за опазване на чистотата на морето - от изграждането на дълбоководното заустване преди няколко години, до реализирането на пречиствателната станция” каза кметът Иван Портних.

Проектът за реконструкция и модернизация на съоръжението е изпълнен по оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност е  37 150 155,07 лв. , както от тях по линия на Кохезионния фонд са 24,3 млн. лв.,  от държавния бюджет са 4,3 млн. лв. и съфинансиране от Община Варна -  8,5 млн. лв.  Модернизираната пречиствателна станция е предвидена за натоварване от 72 122 жители и гости през летните месеци и 18 000 – през зимния период. Територията, която обслужва съоръжението включва освен Златни пясъци, селищно образование Ален мак, КК „Чайка“ и комплекс „Ривиера“.

В резултат от изпълнението на проекта за реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – Златни пясъци, пречистените отпадъчни води отговарят на изискванията на разрешителното за заустване в Черно море, включително със стъпало на пречистване на общ азот и общ фосфор  и чрез изграденото и въведено в експлоатация през 2014 г. дълбоководно заустване  се  отвеждат в пояса на санитарна охрана, на разстояние 2 200 м от брега. В рамките на проекта бе изпълнено и частично изграждане, реконструкция на канализационната мрежа в СО „Ален мак“. Изградени са 4 главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина 3 740 м  и  190 сградни канализационни отклонения.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
MrBean (преди 4 дни)
Рейтинг: 70396 | Одобрение: 9096
Нали лани лично богоподобния Бойко откри станцията? https://bntnews.bg/bg/a/zlatni-pyastsi-s-nova-prechistvatelna-stantsiya-predi-letniya-sezon Всички на снимката са за затвора!!!
3
0
Вин (преди 5 дни)
Рейтинг: 2853 | Одобрение: 163
Егати, апашлъка и тъпотията, прекараха тръбите по главните улици, после пропадаха с месеци и постоянни ремонти, след които трябва да караш с 30 по нагънатия асфалт към ВСУ и Кабакум! Най важното, не влязоха в страничните улици да се включат повечето къщи! Продължават на септични ями! Ура, другари!
3
1
ас (преди 5 дни)
Рейтинг: 80376 | Одобрение: 17391
а трабата кога ще оправи??? и или и за това е виновен президента.
2
5
ПраБългарин (преди 5 дни)
Рейтинг: 35686 | Одобрение: -19929
 За спуканата тръба в езерото ревахте, а за това, че цял живот сте ходили на плаж, където водата е била пълна с лайна и пикня нищо не казвате УхиленУхилен Пешо, на Дружба не си ли плувал сред лайна посред лято?
4
0
Пешо от Виница (преди 5 дни)
Рейтинг: 77993 | Одобрение: 26593
Кмете,ти добре ли си?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама