Внимание, пешеходци! Алея в Морската градина стана трасе за велосипедисти, пресичайте внимателно

16.05.2019 / 14:51 7

Редактор: Иван Гошев

e-mail: ivan_goshev_petel.bg@abv.bg

снимка: „Петел“

Алеята в Морската градина покрай бул. „Княз Борис I” вече е маркирана като велоалея. Това видя репортер на „Петел“. Нововъведението е част от мерките, предвидени в плана за ремонт и обновяване на парка.

Промяната на предназначението на алеята е направено по искане на гражданското сдружение „Варна диша“, съобщиха Община Варна още в края на миналата година. Новата велоалея е от ИУ до Зоопарка. При всички случаи, промяната на предназначението на трасето ще зарадва колоездачите, особено тези, които обичат да въртят по-енергично педалите и да се движат с по-висока скорост.

Дали обаче решението е удачно за пешеходците, тепърва ще се разбере. Големият проблем е, че всички пешеходни подлези към Морската градина излизат точно на това трасе и влизащите през тях в парка трябва да са особено внимателни да не бъдат блъснати от някой засилен колоездач.

Припомняме, че ремонтите в Морската гардина, които продължават, са на стойност около 2, 5 млн. лева, а техен изпълнител е фирма „Хидрострой“. Един от вече изпълнените обекти е новото мостче на желанията в алпинеума. В момента тече усилено обновяване на розариума между Пантеона и Зоопарка.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
15
0
опетков (преди 1 годинa)
Рейтинг: 703 | Одобрение: 128
Дълго време велосипедистите се оплакваха, че си нямат велоалея в парка. Моето мнение е, че паркът е за пешеходци. Ако велосипедист иска да кара там, той трябва да съобразява скоростта си с тази на пешеходците, а не обратно. Посочената алея е най-слабо посещавана от пешеходци. Вярно е, че има три подлеза всичко на всичко, които са и конфликтните точки, но няма друга по-подходяща за пресичащите парка веломаниаци. В действителност най-опасни за пешеходци в парка са групи тийнейджъри, които на тумби карат с висока скорост и не се съобразяват с никого, не им дреме за велоалеи. Най-неприятна е алеята от басейна към баните, където велосипедистите карат засилени и звънят и свиркат на "пречещите" им пешеходци.
9
11
Mitko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2783 | Одобрение: 578
Поредна малоумна велоалея, вече и в морска градина. Велоалеите в парка са удобни за чиновниците благодарение на лесното съгласие и минималната съпротива от страна на автомобилистите – не е необходимо да съгласуваш с Държавната автомобилна инспекция отнемането на скъпоценните 4-5 метра от всяка лента. Но в резултат от това, се получава изкуствен конфликт между почиващите и велосипедистите – едните са дошли да прекарат спокойно времето, да пуснат детето да потича, а другите считат метрите асфалт за свои по право и са готови да се сбият с всеки нарушител на периметъра. Може и да преувеличавам малко, но забавната функция на парка трябва да стои по-напред от транспортната – този баланс е нарушен. Хората не бива да се гонят с палки от парка от велосипедистите, но е необходимо да се премахне този мним приоритет – нека хората сами да се организират. Още повече, че велоалеите в този вид, така или иначе, не работят за нито една от страните – те са необходими само за отчетите на чиновниците. За това пък велоалеи са нужни по улиците, където има опасност за живота и здравето. Дори градът да няма намерение да развива придвижването с велосипед из града, то поне трябва да направят велоалеи до парка – хората не могат да се телепортират.
8
9
squeezer (преди 1 годинa)
Рейтинг: 8735 | Одобрение: 3285
тече усвояване на средства,отново полвинчати работи,започнат бордюр 50 метра и хоп дотам,по-нататък няма нужда,асфалтирана алея пак до половината,особено зад Зоопарка,смешници крадливи,нали хората виждат всичко ве....................

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама