Захариева: Отлагането на преговорите със Скопие и Тирана би било грешка

16.10.2019 / 19:04 6

Външният министър Екатерина Захариева коментира в студиото на "Още от деня", че България не подкрепя икономически санкции срещу Турция заради военната интервенция в Сирия. Въпреки това, тя определи ситуацията като "притеснителна". Тя коментира и блокирането на началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания и заяви, че отлагането им би било грешка.


Екатерина Захариева припомни, че кюрдите са били тези, които са водили на терен борбата с Ислямска държава. А изтеглянето на военните от региона американският президент е аргументирал с това, че борбата с Ислямска държава е приключила.

"За тази военна интервенция на Турция в Сирия, изобщо за създаването на зона до границата в Сирия, Турция настоява от повече от година и половина", допълни Захариева.
Българският външен министър определи Турция като важен партньор и изтъкна, че България подкрепя воденето на диалог по темата:

"В Европейския съюз обсъждахме темата в понеделник на Съвета на въшните министри. Истината е, че Европейският съюз призовава за диалог с Турция. Турция е важен партньор, важен съсед на България, съюзник е в НАТО. ЕС подчерта ролята на Турция по отношение на приемането на почти 4 милиона бежанци, това е голяма тежест. България настоя да се спазва стриктно споразумението с Турция, което всъщност доведе до де факто нула миграционен натиск на българската граница".
Въпреки това, Захариева посочи, че тази операция е наистина притеснителна.

"Какво е притеснителното - тази интервенция може да доведе до увеличаване на миграционния натиск. И какво ще стане с джихадистите, които са задържани в момента, над 10 хиляди са?", каза тя.
Българският външен министър посочи, че битката с Ислямска държава не е приключила.

"Да, териториално може да изглежда наистина, че глобалната коалиция срещу Ислямска държава има успехи, но в никакъв случай като цяло не е приключила битката. Има данни, че част от тези джихадисти от Сирия са преминали в южната част на Либия. Част от тях в Тунис", обясни още Захариева.
Тя посочи, че приемат опасенията на Турция, но за България военната интервенция не е начинът за разрешаване на проблема и допълни, че България не подкрепя икономическите санкции срещу южната ни съседка:

"България не подкрепя икономически санкции (срещу Турция - б.р.). Не считаме, че това би допринесло за диалога, който искаме да водим с Турция."
Захариева допълни, че повечето държави в Европейския съюз също не подкрепят икономическите санкции.

Причина за тревога за голяма миграционна вълна в момента според Захариева няма, въпреки че има вътрешно разселване вследствие на конфликта:

"Към понеделник има 140 хиляди вътрешноразселени лица и около 400 хиляди със затруднен достъп до чиста питейна вина. Това, което взехме като решение на въшните министри, беше Европейският съюз внимателно да следи ситуацията и при необходимост веднага да реагира и с хуманитарна помощ."
Захариева коментира и евентуалното отлагане на започването на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз.

"Въпреки че Съветът на министрите не успя да вземе решение по тема разширяване, лидерите могат да направят това. Считаме, че ще бъде наистина голяма грешка и ще дестабилизира целия регион отново да бъде отложено вземането на решение за започване на преговори", изтъкна тя.
Захариева подчерта, че преговорите са един дълъг процес.

"България подкрепи започването на преговори. Това няма общо с нашата преговорна рамкова позиция, която утвърдихме. Тя е: Да, ще подкрепим започването на преговорите, но по време на целия преговорен процес като хоризонтална политика ще следим изпълнението на добросъседските отношения, на договора, с много ясни условия по тях."
Захариева допълни, че одобряването на преговорната рамка става с абсолютно единодушие, тоест няма как мнението на някоя държава-членка да не бъде чуто.

По отношение на казуса с Джок Полфрийман, Захариева е изразила мнението и пред дипломатическото представителство на Австралия в Атина, че той не трябва да влияе на отношенията между България и Австралия.

"Това е един съдебен казус. Аз вярвам в българската съдебна система. Не би трябвало никой да оказва натиск. Той е с подписка. Нека да изчакаме съдебният състав да се произнесе", каза още тя.
По въпроса с Брекзит, Захариева коментира, че следващите часа са наистина решаващи от гледна точка на евентуално споразумение, което може да бъде договорено утре.

"Имаме от последните няколко дена някакви надежди за подреден Брекзит. Преди малко и председателят на Европейския съвет господин Туск обяви, че има причини за оптимизъм. Но все пак следващите няколко часа са решителни."
Екатерина Захариева е разговаряла с британската посланичка у нас във връзка със скандала, случил се по време на мача между България и Англия. Тя коментира, че случилото се е имиджов удар върху България, но не приема да бъде заклеймяван целия български народ като расистки.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
7
Пешо от Виница (преди 8 месеца)
Рейтинг: 50278 | Одобрение: 19248
По истински случай:   Преди да замине към Хашемитското кралство Йордания министър-председателят беше на обиколка из страната. В Сливен, коментирайки опасността от бежанска вълна в резултат на военните действие на Турция в Сирия, пред журналисти той каза : "Към днешна дата мога да потвърдя, че с Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението, на добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да строим и да се подготвяме с лагери".И допълнил : "Ако са жени и деца? Айде, ако са мъже – иди-дойди, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така, по оградата, какво ще правим? Дипломацията, споразумението, добросъседските отношения с Турция са важни".Да, добросъседските отношения с Турция.Само че при следващата си дестинация в Ямбол пред събрали се членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ забрави за "добросъседските отношения с Турция" и уплашен се изпусна : "Пази Боже тук и нас да ни стрелят с тежка артилерия, ракети и самолети. Може да има смели тук в залата, но и аз включително ще хвана нанякъде, без да се правим на големи войводи". Преди това уж ги успокои, но призна за приток на нашественици : "Към момента всичко, което идва от Турция, на 50 км от границата го спираме. Мога да ви успокоя, че правя всичко възможно да сте спокойни". Допуска и военни действия от страна на Турция срещу България : "тук и нас да ни стрелят с тежка артилерия, ракети и самолети". А той лично, какво ще прави при такава ситуация? Характерно за него – "аз включително ще хвана нанякъде". Какви мерки следва да се предприемат срещу министър-председателят ни за тези му думи в мирно време? А във военно време? Член 59, алинея (1) от Конституцията на Република България казва : Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона. Не е ли измяна и предателство, когато в тежък за Отечеството момент министър-председателят "хване нанякъде"?
11
3
някой (преди 8 месеца)
Рейтинг: 14840 | Одобрение: 3430
Грешка е тази, дори не грешка, а недоразумение, поставено да говори глупости, каквито всъщност говорят и вършат набедените "управляващи" от тази крадлива и унижаваща достойнството на българите групичка продажници. Какви още трябва да ни нарекат "приятелите" ни съседи и балканци, колко още трябва да ни лъжат и крадат от историята ни. Жалки сте.
9
17
Чичо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 36870 | Одобрение: 5395
Франция им отряза квитанциите. Очертава се да влязат в ЕС около 2050 година.
12
6
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 14718 | Одобрение: 1828
Какъв брат си ми ти бе, шиптар миризлив??? Ти си утайка и винаги ще бъдеш мачкан......швестер-гърбав!!!
5
6
Пешо от Виница (преди 8 месеца)
Рейтинг: 50278 | Одобрение: 19248
Точно! Така се прави! Заплата от две правителства, даже три ...получават нашите висши сановници. Изявяват се като външни министри не на България, а като  на Турция и Македония. Защо ли? А, Европа гледа, Европа недоумява, но на по-късен етап Европа ще ни го напомни. В това съм сигурен. Абе....с каква ярост ,с какъв план защитаваме интересите на Турция и онези ,които навсякъде ни обиждат на цигани, фашисти и татари. Що така ,бре Захариевич? Оди си в Скопие, нам такава не е нужна. Абе, няма ли да се намери един свестен политик-Българин, който все пак да защити тази постоянно унижавана и изнасилвана България? Ей, писна ми от предатели...писна ми!!!Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама