Захариева за турската намеса в Закона за вероизповеданията: Чавушоглу ми каза, че думите му са тълкувани неправилно и не е имал това предвид

10.04.2019 / 12:55 4

Редактор: Виолета Иванова

e-mail: violeta_ivanova_petel.bg@abv.bg

Кадър: Канал 3

От трибуната на Народното събрание външният министър Екатерина Захариева отговори на колегата си Мевлют Чавушоглу, който обяви, че има турска намеса в приемане на промени в Закона за вероизповеданията.

Ето какво каза Захариева:

„Преди избори в Република Турция се въвежда практика на предизборни митинги да се използват добросъседските отношения като залог и на карта, както става и във въпросния разговор на Чавушоглу 4 дни преди изборите.

Очевидно през декември разговорът беше по негова инициатива. Разговори межгду външни министри се провеждат най-редовно, и по телефон, и в кулоарите на международни форуми, не само на двустранни срещи.

Той каза, че Законопроектът е насочен съм българските мюсюлмани.

Моят отговор беше, че Законопроектът гарантира равнопоставеността на всички вероизповедания в България и ако беше насочен към мюсюлманите, нямаше да реагират всички останали религии, а Народното събрание приема Закони така, както счете за необходимо.

Имах възможност на срещата „70 години НАТО” да проведа неформален разговор с Чавушоглу във Вашингтон. Той ми каза, че неправилно са тълкувани думите му и не е имал това предвид.

Да предополжим, че това е някакъв вид извинение. Нашата политика ще продължи да е политика на равнопоставеност и ненамеса във вътрешната политика. Както ние не се месим, така и не желаем да се месят в нашат вътрешна политика, дори на предсрочни избори за печелене на гласове.

Това не бива да става за смектка на добросъседските отношения, както и ние няма да го правим, призоваваме и тях да не го правят за вбъдеще.

Посещението на Чавушоглу вчера бе отложено. Отмяна на такава визита е една от най-тежките дипломатични реакции, която може да има. Пак казвам, че в изявлението му неправилно са тълкувани думите му.

Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случват вбъдеще и това няма да попречи на добрите отношения между нашите две страни. Контакти се осъществяват на всички нива, имаме данни за струпване на мигранти в Одрин...

В разговори между министри България няма да позволи намесата във вътрешната ни политика, на която и да е съседна държава.”Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 66313 | Одобрение: 23413
" Пак казвам, че в изявлението му неправилно са тълкувани думите му."-И като чуха това  в кръчмата в квартала, всички се натъркаляха от смях.  Чудя се и аз.....ти ли си права или умиращите от смях?Ухилен
10
3
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 57960 | Одобрение: 15590
ооооооооо да слушах я по телевизията каза че няма намеса във втрешната политика. тогава защо копуваме от хамериканците самолети само на хартия? защо хамериканците спряха белене? защо хамериканците вкарват военни кораби в черно море? защо съществуват дпс и дост? да не споменавам терористите които ни набутва меркрл. това не е ли вид външна намеса? 
11
0
Burton (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1779 | Одобрение: 509
дума "впредвид" няма, просто казвам

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама