Д-р Салас: ТРИ са стъпките за добър скрининг за рак на маточната шийка

12.05.2018 / 20:00 0

Направени са много кампании за превенция на рака на маточната шийка,  но за съжаление това онкологично заболяване си остава едно от най-често срещаните сред  жените на възраст  25-45 години. 


Основният причинител на заболяването е Човешки папилома вирус  (ЧПВ ). Изключително опасни са, така наречените високорискови типове. Вирусът е устойчив  към  условията на външната среда и затова е широко  разпространен. 
Ракът на маточната шийка се развива, когато клетките на маточната шийка се заразят с един или повече от високорисковите типове на ЧПВ. Позитивното в случая е, че трансформацията на нормалните клетки в туморни, е бавен процес и може да обхване период от 6-15 години.


Ракът засяга достъпни за преглед структури на маточната шийка и това дава възможност за ранна диагностика. Като препоръка или съвет към пациентките, за добър скрининг за рак на маточната шийка, бих предложил ТРИ лесни стъпки: 
1 –Течно базирана цитология 
2 - HPV- високорискови типове-скрининг 
3 - Колпоскопия
Искам да обърна внимание върху  изследването -Колпоскопия. 
*Колпоскопията е едно рутинно гинекологично изследване и представлява детайлен оглед на клетки и тъкан. Извършва се с помоща на апарат наречен колпоскоп, който увеличава многократно клетките и разтвори с помоща на които получаваме оцветяване на  атипични клетки. Целта на изследването е да установим наличие или липса на промени в клетките и тъканта. 

Колпоскопията е едно от  изследванията, което се използва за диагностика на: Рак на маточната шийка; Възпаление на маточната шийка; Предракови промени в тъканите на маточната шийка; Предракови промени в тъканите на вагината;  Предракови промени в тъканите на вулвата; Рак на вагината; Рак на вулвата; Генитални брадавици. Колпоскопията е безболезнено изследване, отнемащо 10-15 минути, включено в списъка на безплатни изследвания на НЗОК. Препоръчително е да се прави един път годишно. Възможен е лек дискомфорт за около 24часа след изследването.

http://www.clinicsalas.com/

Заповядайте при нас! 
 

Клиника Салас работи всеки ден без неделя от 10 до 16 часа, а в събота – от 10 до 14 часа.

За контакти:

Адрес: Варна, .“Св.Св. "Константин и Елена", Варна“, спирка „Марек“, ул. 28, №7

Телефони: 0878 654 537 и 0885 405 139

Електронен адрес: contact@clinicsalas.com

www.clinicsalas.com

 

 

 

*реклама

 

 

 

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама