Д-р Салас: Защо е необходимо да се направи фетална морфология?

02.05.2018 / 17:32 0

Феталната морфология е важно високоспециализирано ултразвуково изследване /ВСУИ/, препоръчително за всяка бременна жена. За съжаление, не е включено в списъка от безплатни изследвания към здравна каса. Много често бременни пациентки ми задават въпроси като: „Защо е необходимо да се направи Фетална морфология?“, „Какъв специалист извършва това изследване?“, „Опасно ли е за моето здраве, или здравето на бебето?“

Препоръчително за всички бременни жени е да се направи ранно комбинирано високоспециалицирано ултразвуково изследване и биохимичен скрининг за хромозомни аномалии в първи триместър от бременността /11-13,6 г.с/, /ВСУИ/ се извършва от АГ специалист със следдипломна квалификация /СДО по Фетална медицина/, а биохимичния скрининг се извършва в акредитирана генетична лаборатория.

Изследването не е опасно за здравето на майката и бебето. В периода /11-13,6 г.с./ се разглежда развитието на главата на плода, орбитите, стомаха, крайниците, пикочен мехур, предна коремна стена, обща оценка на състоянието и позиция на плацентата, броя на кръвоносните съдове в пъпната връв, оценява се носната кост и дебелината на нухалната транслуценция, измерва се дължина на фетус, измерва се дали има абнормален кръвоток в дуктус венозус.  След изследването при АГ специалиста, пациентката получава бланка с попълнените измервания и CD или DVD със снимки или клипчета направени при изследването. След получаване на резултатите от биохимичния скрининг се прави консултация с АГ специялиста, при която се обсъждат и анализират изследванията.  Ако сте пропуснали срока за комбиниран скрининг в първи триместър, не се тревожете, има възможност в периода /15- 19 г.с./ да го направите.

Феталната морфология във втори триместър в периода /18-23 г.с./ също е препоръчителна за всяка бременна жена. Извършва се с помоща на високоспециализирано ултразвуково изследване и при нея АГ специалиста разглежда обстойно всички органи на плода, прави се фетална ехокардиография, диагноза на плацентарна патология, оценка на кръвотока в маточните артерии. Всяко отклонение, открито при изледването, се обсъжда подробно с пациентката. За съжаление, не всички аномалии могат да бъдат открити в този срок от бременността. Затова се препоръчва фетална морфология и в трети триместър на бременността.

В периода /28-32 г.с./ чрез високоспециализирано изследване АГ специалиста, освен оценка на анатомията на плода, проверява и кръвотока в различните съдове на плода, в плацентата и пъпната връв, изчислява количеството амниотична течност. Всяко отклонение, открито при изледването, се обсъжда обстойно с пациентака.

http://www.clinicsalas.com/

Заповядайте при нас! 
 

Клиника Салас работи всеки ден без неделя от 10 до 16 часа, а в събота – от 10 до 14 часа.

За контакти:

Адрес: Варна, .“Св.Св. "Константин и Елена", Варна“, спирка „Марек“, ул. 28, №7

Телефони: 0878 654 537 и 0885 405 139

Електронен адрес: contact@clinicsalas.com

www.clinicsalas.com 

 

 

 

 

*реклама 

 

 

 

 

 

 

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама