"Дневник": Небостъргач на мястото на паметник на културата във Варна! Как става възможно това?

17.07.2019 / 14:05 7

Автор: Спас Спасов, Дневник

Изпълнението на дълго отлаган проект за строителство на сграда с височина между 18 и 24 етажа, на мястото на паметник на културата в центъра на Варна, може да започне още през следващите месеци.

Новината, която през последната седмица предизвика десетки публикации в социалните мрежи, беше потвърдена за "Дневник" от служител в общинската администрация, пожелал да не бъде назоваван. Според него в момента е в ход процедура по изработване и съгласуване на Подробен устройствен план за имота, който се намира на ъгъла на булевардите "Княз Борис I" и "Сливница" (т.нар. Шахдом). От това кръстовище започва и пешеходната зона, водеща към Морската градина на Варна.

"Дневник" изпрати до администрацията на варненския кмет Иван Портних въпроси, свързани с проекта, които трябваше да изяснят на какъв етап се намира процедурата по изготвянето на строителните книжа за кулата и

какво предвижда проектът, внесен от собственика на въпросния терен.

Получените отговори, подписани от главния архитект на Община Варна Виктор Бузев, по-скоро заобикалят конкретиката. Според тях "в заданието (вероятно за промяна на действащия в момента Подробен устройствен план на имота) е изследвана възможността за изграждане на високо строителство във въпросния терен, но дали ще бъде съгласувано от Националния институт за недвижимите паметници на културата (НИНКН), няма информация".

От отговорите на Виктор Бузев (вижте прикачения файлстава ясно също, че още през 2007 г. пред Експертния съвет по устройство на територията във Варна е бил представен проект за 40-етажна сграда, на базата на който е допуснато изработването на проект за Подробен устройствен план. Той е получил положително становище от тогавашния директор на НИНКН Георги Угринов, но по неизвестни причини процедурата по одобряването на този план не е била довършена.

 

След подновяването на инвестиционната инициатива на "Пропъртис ПС" през 2017 г., е допуснат нов опит за изменение на Подробния устройствен план на имота от 1.39 дка. Този път пред Експертния съвет по устройство на територията е представен проект за кула с височина 18 етажа и 18 хил. кв. м разгъната застроена площ. Заявители са строителната компания "Борд", свързвана с Даниел Славов – Дънката и едноличното дружество "Пропъртис ПС" на Петя Славова.

 

Сградата, която в момента се намира в имота на ъгъла на булевардите "Княз Борис I" и "Сливница" във Варна, е

паметник на културата.

Тя е построена през 1883 г. от варненския търговец и общественик Никола Провадалиев, сподвижник на Левски. Въпреки това обсъжданият вариант за Подробен устройствен план на имота, в който трябва да се появи 18-24-етажният небостъргач, е предвиждал тя да не бъде запазена при бъдещото строителство.


360-градусова панорама на мястото, където трябва да бъде построена 60-метровата сграда.

Месец след първото заседание, на Експертния съвет по устройство на територията на 20 декември 2017 г. приемането на проекта за строителство на над 60-метровата кула е било отложено заради редица възражения срещу реализацията й в представения вариант.

Те са били свързани основно със сериозните промени които тя ще наложи в устройството на целия район. Спорове е предизвикало и натоварването му с трафик, който съществуващата в момента инфраструктура не би могла да поеме. Експертите, участвали в съвета, са били на мнение, че с проекта се надвишават и показателите за застрояване на квартала според регулационния план, който действа в момента.

През декември м.г. планът е отхвърлен

с аргумента, че конструкция с подобни размери ще повлияе необратимо на целия исторически център на Варна и намиращите се в него ансамбли от архитектурни паметници. Но "Борд" и "Пропъртис ПС" очевидно са инициирали нова процедура по изработката на устройствен план на имота, която тече в момента. По информация на "Дневник" промяна в етажността на предвидената бъдеща сграда няма и тя остава най-малко 18 етажа.

 

Решението, с което през 2018 г. Експертният съвет по устройство на територията не приема проекта на

Решението, с което през 2018 г. Експертният съвет по устройство на територията не приема проекта на "Борд" и "Припъртис ПС".

Справка в Имотния регистър показва, че Петя Славова е станала собственик на терена, в който се намира варненският Шахдом, паметник на културата, през август 2015 г. Той й е бил прехвърлен от "Феста холдинг" - друго дружество, в което тя държи мажоритарния пакет акции.

В момента собственик на "Борд" е Мартин Хаугаард, който според данните, вписани в Търговския регистър, има двойно гражданство - холандско и датско. Той го е придобил от Даниел Славов и съдружника му Емил Петров през 2010 г. Според архива на Търговския регистър Хаугаард е бил собственик на 27 инвестиционни компании и е участвал в управлението на 26. Сега той притежава две и управлява други три, след като е прекратил участието си в останалите. По-голямата част от тях са свързвани все с реализирани проекти на Славов. Дружествата са регистрирани с капитал от 2 лв. и след излизането на Хаугаард от тях са прехвърлени на кипърската офшорка "Лимаост Лтд". Малка част от компаниите са станали собственост на датски и норвежки граждани.

Още през 2007 г., при представянето на проект за 40-етажна сграда на мястото на варненския Шахдом Съюзът на архитектите публикува становище, според което всички бъдещи сгради в историческата част на Варна - археологическият резерват "Одесос" и зоната около него, трябва да имат максимална височина от 15 м.

Сегашният главен архитект на Варна Виктор Бузев обаче очевидно е на различно мнение. В рамките на обществен дебат около друг проект за строителство на 16-етажен хотел до входа на приморския парк в града Бузев каза: "Аз лично смятам, че има място в града за нормативно допустими високи сгради. Време е Варна да има своята висока сграда, защото

хотел "Черно море" ми стои някак самотно".

Въпросният хотел беше построен в началото на 70-те години на миналия век, след като беше унищожен един от най-красивите архитектурни ансамбли от началото на ХХ в.

Какво точно ще предвижда новият Подробен устройствен план за терена на "Пропъртис ПС" в центъра на Варна предстои да бъде обявено вероятно съвсем скоро. Но разрушаването на малкото останали паметници на културата в града продължава да заличава историческото му лице. В близките дни "Дневник" ще разкаже и друга история. Тя е за проект, който по пътя си от кабинетите на местната администрация до Националния институт за недвижимо културно наследство "пораства" от 4-етажна жилищна сграда до 8-етажен хотел на мястото на защитена сграда – паметник. При това с активното бездействие на всички институции, които биха могли да попречат на фалшификацията.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
12
13
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17984 | Одобрение: -16
- " .... И тоя Дънката не е ли Медуза,а брат ли е на петя славова?MrBean   ----- Да. Майките не знам, но бащата е един - Л.Г.      А кметчето, ...... е момчето за всичко на батковците .Усмивка
13
3
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40288 | Одобрение: 6158
Няма вече чуваемост,трябва метеж.И тоя Дънката не е ли Медуза,а брат ли е на петя славова?
11
2
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 60129 | Одобрение: 22044
Митееее, към кого се обръщаш, бе Мите? То, за да те разберат трябва да има първо чуваемост, после да имат критерии за урбанизирана среда в която главно място да  има историята съчетана с хармонията на околната среда и трето-ЖЕЛАНИЕ  и усет за непреходност във времето. Де ги виждаш тези условия? Де ги "тез ора"?  Хайде да не задълбаваме ,че.....
16
4
Mitko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2794 | Одобрение: 579
Не е място в центъра на града за небостъргачи, важно е да пазим не само отделни сгради, а цялата историческа градска среда в центъра, иначе всичко това ще изглежда смешно.
29
7
:) (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14817 | Одобрение: 5502
Гербаджиите в Общината пак искат лапат .. пари. Но преди голямата пара се минава през голямо даване на гъз. Все си мисля, вече все гербер ходи наведен, хем търси жълтици и хем като ги види, започва да ги заработва, с дупето си. Гробарите от ГЕРБ ще унищожат ВСИЧКО! 
33
3
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 60129 | Одобрение: 22044
Паратааааааааааа, всичко е за парата! Като казах "парата" и се сетих за едно стихотворение на Хр. Ботев в което "парата " играе главна роля. Ето го:  "..и секиму добро струва, само знайте-за парата,като човек -що да прави? продава си и душата! "  8-)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама