Фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна

09.01.2022 / 09:16 20

кадър: БНТ

За да не фалират, собствениците на заведения и ресторанти са принудени да вдигнат цените. Казват, че най-трудно е да се намери балансът между реалната цена на продукта и сумата, която клиентът е готов да плати.

Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна. За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия.

Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите рязко са намалели, тъй като клиенти почти няма, предава БНТ.

"Ние в момента не живеем от бизнеса си, ние живеем от спестявания. Ние с бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от кредити", заяви Михаил Николов - собственик на заведения.

В подобна ситуация са и много други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си в началото на януари.

"Някои, за да изчакат по-добри времена, а други - завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената", заяви Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят.

"Това си е един стандартен кредит. С обезпечения, с лихви, наистина малко по-добри лихви, с малък гратисен период. Но това е поредният неработещ продукт с пожелателен характер", каза Михаил Николов - собственик на заведения.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
9
ПраБългарин (преди 2 седмици)
Рейтинг: 38613 | Одобрение: -23317
Милене, какви тъпотии си писал пак, имам чувството, че като се запукаш в петък и приключваш в неделя вечер... 60 на 40 се дават при определени условия, не се дава ей така на всеки, трябва да си изряден и да нямаш задължения към държавата, също да имаш спад в оборота над 30%. Какво общо има ходенето на ски, с тази мярка? Освен това съм дал 13та заплата, както съм на помощ от държавата, хората са доволни, само ти не си, като дърта свекърва си. Изобщо не ми пука кой е на власт Милене, важното е работата да върви, естествено че ще предпочета по кадърните управляващи, не като теб, в деня на размисъл още да не знам за кой да гласувам, и от няма на къде дай за Слави, после за ПП, като мухи без глави сте, няма кой да мисли. Моето семейство винаги е живяло скромно, жена ми никога не се е интересувала от пари, тя е била пълна отличничка и е доста интелигентна, и е над нещата, така че не говори за хора, които не познаваш...
2
0
милен (преди 2 седмици)
Рейтинг: 24090 | Одобрение: 3205
 Кака на правият участък от пътя си, но за семейните хотели, които работят честно забрави, те са капка в морето по скоро нека да споменем за огромните и празни хотели, които имат "големи печалби" и къщите за гости, които са построени от наши и ваши с крадени народни мангизи, а също така да кажем кой пуска хеликоптера над огромни имения на полютици и робовладелски изчадия и какво се случи след като хеликоптера засне с камера огромните "къщи" в които никой не живее и "построени" извън всякакъв план за строеж, празната и неграмотна Тиква от Бсанкя издига хеликоптера часове наред без никакъв резултат за Народа, само си напълни "чекмеджето" с рушвети от "построените" без никакъв план и отчет за доходи огромни имения. 
2
0
kaka (преди 2 седмици)
Рейтинг: 37645 | Одобрение: 5500
За семейните хотели може и да е проблем защото работят честно и със собствени пари,но за огромните хотели могат да се напишат легенди.Как група бедни и сополиви борци си постриха огромни хотели и как празни хотели носят печалба.Аз съм ги кръстил, пералните.
3
0
милен (преди 2 седмици)
Рейтинг: 24090 | Одобрение: 3205
 Не го мислете СраЦиганина, при подходящи условия за мярката 60 на 40 догодина пак ще отиде при правилният човек на Банско да изхарчи мангизите за ски курорти и така до краят на света ще се въртят тези прици докато свят им се завие., Банско, Пампорово и 60 на 40 и после пак и пак, докато не падне Гешев и мутрите от герб, за това той толкова иска да останат власт, за да върти мангизите и женка му да го харесва.
6
1
Burton (преди 2 седмици)
Рейтинг: 9559 | Одобрение: 1504
сра, по-голям олигофрен управлява доскоро, а ти се държиш сякаш не беше изхвърлен. Браниш го като бащина нива и е доста жалко поведението ти.
5
1
12321 (преди 2 седмици)
Рейтинг: 24637 | Одобрение: 5992
"толкова жалък беше, ако съм аз веднага ще си подам оставката от срам" - Ей това ме развесели. Нали не си сериозен? Щото ако си го мислиш това сериозно, става наистина тъжно. И когато човек чете твоите оценки разбира защо да си гербераст е жалко и долно...
0
10
ПраБългарин (преди 2 седмици)
Рейтинг: 38613 | Одобрение: -23317
цифровизация, защо не гледаш първо после да говориш? Какво весело има в това да те управлява олигофрен, който няма хабер къде се намира и какво прави?
1
3
Чичкото (преди 2 седмици)
Рейтинг: 55241 | Одобрение: 3436
Да не ти пука Тук стана даже прекалено скучно Такива звезди имаше преди Беше по весело а и хората вярно отразяваха действителността Сега са останали само дребни душици които просто им се иска да бъдат забелязани
Истината преди всичко
2
9
ПЕКАРЯ (преди 2 седмици)
Рейтинг: 1693 | Одобрение: -747
Чичкин, мен не можеш да ме ядосаш, просто подчертавам, че от всеки твой коментар, прозира вродената ти червена простотия и невежеството, лишени от всякакъв разум, характерен за всеки средно интелигентен българин.
4
0
desperado_07@abv.bg (преди 2 седмици)
Рейтинг: 1716 | Одобрение: -24
Успокойте малко топката. Стига с тези обидни кфалификации. Всеки без значение възраст,пол,партиина принадлежност може да изрази мнение. Даже и да е различно от това на други читатели на "Петел"-а НЕ е нужно да се нападате взаимно. По отношение туризма от първо лице!!! Лятото на 2021 г.беше много спорно за хотелиерите по черноморието. Конкретно в 5-зв.хотел,където работех беше почти на макс, като оборотите в казиното бяха "счупени" за последните 8 години откакто аз съм там. По отношение зимата на 2020/21 год., също на Боровец, където е другия хотел беше на макс, като се командироваха колеги от Варна, защото персонала там НЕ смогваше. Така,че хотелиери и чорбаджии "реват" постоянно а заплатите в двата обекта НЕ са дигани от точно 3 годин. Даже ще завърша,че есента на 2021 г.въпреки силното лято имаше съкрашения от около 30 %.. Сития на гладния НЕ вярва.
Не бъркайте добрината ми със слабост
8
3
12321 (преди 2 седмици)
Рейтинг: 24637 | Одобрение: 5992
ПраТъп, развесели ме. Гербераст и срам - две несъвместими понятия.  Пекарина, преди да се правиш на аналлизатор, виж злобата в първия пост - пост на типичен гербобоклук. И тогава си отговори кой е прост и злобен
3
3
Чичкото (преди 2 седмици)
Рейтинг: 55241 | Одобрение: 3436
Много съм ви ядосал явно което ми харесва По черноморието нито един хотел не е фалирал а и няма да фалира Просто няма да отвори ако няма резервации Що се отнася до политическата ми принадлежност си мнооого надалеч а и настрани но нейсе Защо се занимавам тук с идиоти В живота има достатъчно РАЗБИРАЧИ Драскайте слагайте си палците надолу Свършвайте от кеф
Истината преди всичко
2
9
ПЕКАРЯ (преди 2 седмици)
Рейтинг: 1693 | Одобрение: -747
Чичкин, не веднъж съм ти писал, че си  много прост и злобен. Зимният сезон, върви с пълна сила в Банско. Ресторантьорите в градовете и по черноморието, според теб е нормално да затварят и фалират. Това ли ти е логиката, долен червен помияр.
2
9
KRISTINCHO (преди 2 седмици)
Рейтинг: 5106 | Одобрение: -1849
Българите са много вещи във футбола, ресторантьорството, хотелиерството, медицината и т.н. Тези злобни червени драскачи, нека да се захванат да развиват бизнес и тогава да правят коментари и анализи. Това е най долната черта на българина, винаги обеснява  и коментира " КАКЪВ Е ВКУСА НА БОБА, СЛЕД СЛЕД КАТО НИКОГА НЕ Е ЯЛ БОБ " т.е. коментира нещо което никога не е преживял. Точно за това сме на това незавидно положение в Европа.
Дядо е най СЪВЪРШЕНИЯ глупак в сайта.
5
3
Чичкото (преди 2 седмици)
Рейтинг: 55241 | Одобрение: 3436
Нека да припомня че зимният сезон върви с пълна сила Кой по това време работи Само зимните курорти За какви фалити се говори Другите са затворени Много политически вместо икономически пристрастия вкарвате и всеки си крещи без да вижда обективната реалност Имам усещането че тук е пълно с бизнесмени от всички браншове политици от всички партии икономисти професори и всякакви специалисти нужни на държавата Ами дайте да помогнете със опит знания методика а не с кухи речи
Истината преди всичко
2
11
ПраБългарин (преди 2 седмици)
Рейтинг: 38613 | Одобрение: -23317
Мракобес, днес сутринта по бтв при Цънцърова, бяха гостували Теменужка Петкова и новия енергиен министър. Намери време и и го изгледай,  за да видиш космическата разлика при герб и при новите ;) Момчето първо не знае къде се намира, а ти искаш решения и мерки да взима. Той първо не е запознат с текущите проекти, какво да говорим за бъдещи проекти... толкова жалък беше, ако съм аз веднага ще си подам оставката от срам. 
1
12
West (преди 2 седмици)
Рейтинг: 1192 | Одобрение: -2323
Ако служебното и сегашното правителство бяха взели навременни мерки, нямаше да се стигне до това положение! Цените у нас са вдигнати много повече отколкото в цяла европа, благодарение на некадърните правителства на Радев и Кирчо! Борисов и управлението му, възпираше такива опити за рязко покачване на цените и подпомагаше бизнеса правилно. Тези новите, нищо правилно и добро не са направили до момента! За тях най-важната тема са зелените сертификати в парламента и други такива глупости! 
4
2
ас (преди 2 седмици)
Рейтинг: 87782 | Одобрение: 17982
ми така е все пак те си избраха герб защото говорорят на един език "корупция" сега да си понасят последствията. и на практика всеки хотел ресторант или барака за джобове която не спазва законите или изпозва ефтини консомативи с 100 и повече % надценка трява просто да фалира.
8
4
Мракобес (преди 2 седмици)
Рейтинг: 37500 | Одобрение: 6900
Пра - ти какъв идиот си само не е истина! Това да не е само у нас бе? Няма нищо общо с промяната на управление. Има общо с промяна в света! Защото има много алчни хора и те докара това положение, както и с вируса , които пуснаха! Стига пълни с ла й на ефира! Мислете трезво! Цените тока пак са спекула и изнудване с външни фактори по света! Ние тука да не сме извън земята ,че да не ни засяга?! Хората го разбират, Пра идиотите - не!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
3
12
ПраБългарин (преди 2 седмици)
Рейтинг: 38613 | Одобрение: -23317
Ама то каква промяна, какво чудо не чувано, чак пък толкова....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама