Иван Костов: Предупрежденията ми не бяха чути. Страната е на ръба

05.11.2020 / 14:21 8

Снимка Булфото, архив

Пред БНР здравната криза в страната коментира Иван Костов, премиер на България в периода 1997 – 2001 година: "Предупрежденията ми не бяха чути. Страна е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза. Той подчерта, че е дал оценка и прогноза още на 1-ви август, която закъснява със закъснение от 40-50 дни, но е давала възможност в срок от 3 месеца да се направи подготовка да се посрещне втората вълна на пандемичната криза, която по думите му е много по-сериозна от първата.

Сега си давам сметка, че усилията ми да се включа са били безсмислени, песимист съм и за ефекта от това интервю", каза Костов и припомни, че е дал 10 интервюта в периода след началото на епидемията. Според бившия премиер, ако сега четири пъти е надвишен броят на леглата, които се поддържат в болниците в страната за лечение на инфекциозно болни, след 17 ноември трябва да очакваме тези легла да се удвоят - да станат около 6000 хоспитализирани болни. "Това означава и удвояване на броя на хората, които са в интензивни отделения, ако се запази сегашното съотношение, ще има около 450 души, нуждаещи се от интензивно лечение". 

"Тази криза изискваше да се положи огромен труд - още от февруари месец насам, за да се прекара страната по една пътечка между хуманитарна и здравна криза. Това време беше пропуснато от властите. Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията". Иван Костов беше категоричен, че липсата на обществено довери не позволява на премиера да вземе по-строги мерки. "Хората не им вярват и не изпълняват мерките, защото то е свързано с доверие към самите институции, а доверието е подронено от самите институции, защото дават противоречиви указания. Мерките се менят непрекъснато, ревизират се. Това подсказва, че няма управляемост на кризата". Според него хората, които са компетентни и експерти не са начело на институциите, които трябва да овладеят кризата. "Защо главният здравен инспектор, който каза, че не знае какво да се прави, стои на поста, да даде възможност там да застане друг, който знае. Това се отнася не само за тях, огромната работа трябваше да се свърши, започвайки от министъра на труда и социалната политика и завършвайки с министъра на спорта". Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Dooobre!!! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12869 | Одобрение: 5309
Тоя тревопасец съвсем е заприличал на рептил. Дори няма да прочета наглите лъжи, които е изписал. Няма смисъл, защото няма значение! 
Да живей България!
2
0
Дедо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 11330 | Одобрение: 4560
Този заслужава да бъде гръмнат с топ от близко разстояние...
4
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 228090 | Одобрение: 21675
Циганинът чието място е в затвора си позволява да изказва мнение моля ви се.....! Нокаутира производството на България, за да стигнем до смешната сега ситуация, да имаме цехчета и барачки, вместо заводи .....Мамка ти цигански боклук.....Ще гориш в Ада....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
0
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 52188 | Одобрение: 6398
Това извънземно от коя планета е ? Интересно кой е майката и бащата на разграбването и докарването до ръба? А сега се намираме в дълбините на мизерия и безисходица,благодарение на вас другаю лостов и тотално смазани от другарите ви от гроб.
5
0
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48324 | Одобрение: 1569
Егати наглеца! Ти и другите като теб ще върнете ли откраднатото? И не ме интересува какво били направили комунистите! Това не ви даваше право и вие да крадете за лична полза и облага! Продажници и национални предатели сте всички след 1989г.!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
4
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 96851 | Одобрение: 1906
Правилни констатации колеги. Гаргамел постла на всички крадци, като с покойния Иван Григоров унищожиха българския съд.От тук нататък няма държава.
13
0
някой (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48395 | Одобрение: 11350
Боклук, ако не беше този, едва ли стнаата ни щеше да е в толкова жалко състояние сега. Този не помни ли, че той даде началото на разграбването, като буквално разруши икономиката на страната ни. Нагъл до немай къде.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама