Мариус Донкин: Къде е българската интелигенция в този момент като коректив?

16.09.2019 / 18:42 34

Кадър: Канал 3

Нуждаем се от единение, и затова искам чрез спектакъла "Нова земя" да засегнем този въпрос: къде е българската интелигенция в този момент? Тя е изключителен коректив, тя трябва да бъде отглеждана, да я има, тя трябва да бъде защитавана. Това заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин в "Денят на живо с Наделина Анева" по Канал 3 за подготвяния нов спектакъл по вазовия роман "Нова земя" за предстоящото честване на 170-годишнината от рождението на класика.

"Искам този въпрос да се зададе и за това, че интелигенцията като коректив няма никакви интереси - във финансите, в политиката, във властването. Тя е коректив, истински, изключително важен и необходим, което липсва в нашия живот днес", подчерта актьорът.

По думите му интелигенцията "може да бъде пример с това, че отстоява интересите на този народ". Важното е тази интелигенция да даде пример на всички нас в момента. За предстоящата 170-годишнина от рождението на Вазов искам да реализираме неговия роман "Нова земя". Кой знаеше за този роман, съсипан още когато се е появил? В него се говори за един изключителен етап - Съединението на България, който е свидетелство за единението на народа", обяви Мариус Донкин.

На въпрос на водещата Наделина Анева как се чувства Стефан Данаилов, който миналия понеделник във Варна игра в продукцията  на Народния театър "Актрисата" броени дни след операцията заради тежка контузия, Мариус Донкин отговори: "Стефан Данаилов мисля, че е в еуфория и затова е добре! Няма починал актьор между 7 и 9 ч. (вечерта)! Дълбоко бяхме убедени всички, че трябваше да го направим този жест за него", каза още директорът на Народния театър."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
20
Наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15560 | Одобрение: -460
-"... Дай прогноза, да сложа 50 еврака и ако ''върже'' ще ти купя подарък.   " - Тито  --------- Той да не е врачка,:'( той е учен Тито и то какъФ (от сой):cheerful:. Работи с научни числени методи, я табличката на Бернули, я табличката на Поасон и др.8-) А освен това е и " Независим" и затова не се поддава на корупционни практики (подаръци).:errm: Това да не ти е Кметът!:pouty:  "Не човек, а джилязо" е казал поетът за него.Усмивка   Е виж, ...ако подаръкът е ново VOLVO XC90, може и да ти "прошушни нещо", но ще го направи е с "отврошчение". :'(Ухилен
4
6
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13851 | Одобрение: 1656
Защо ще продаваш бе, паляк? Нали ти е голяма заплатата? Какво са за теб някакви си 1300-1400лв на месец за лизинг? А за шума....до 22:00 зимата и 23:00 лято, мога  да си извикам и AC/DC да ми свирят и никой нищо няма да каже. Как са количките в ''лидъл'', подреждаш ли ги? Сега съм на плаж, към 4 ще мина да те видя и да взема биричка, че довечера играят ПСЖ-РЕАЛ. Дай прогноза, да сложа 50 еврака и ако ''върже'' ще ти купя подарък.
6
21
Наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15560 | Одобрение: -460
-" ... ТАМ НЕ ПИПАЙ....  " - ДИВАКА    --------- Има сделка!Усмивка Разбрахме се,...... Честна герберска!!!Усмивка Ще стискам колкото мога, Но!! ако ме изкуши неустоимо, ..... слаб човек съм,Намусен поддавам се лесно пусто.Намусен Ухилен
6
21
Наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15560 | Одобрение: -460
-"... ДА НЕ ЕДИН ДЕН ,ДА ВИ ВИДЯ ПРЕГЪРНАТИ С НЕКСУС..ЗНАЕ ЛИ ЧОВЕК..И ТИЯ ПОСВЕЩЕНИЯ НА СТИХОТВОРЕНИЯ..   " - ДИВАКА    ---- Пу-пу :blink:. Ай сЯ колега, ще ми изкараш име на стари години, .... пу-пу.Намусен:blink: Но както е казано в светите писания : - Никога не е късно да станеш за резил! :wassat:Намусен Аз съм го посветил на Попето - Collector, а не на Нексуса!!! Усмивка  Те нали са два различни индивида или нещо съм се объркал?Ангелче Ухилен  ......   Стихотворението има по-дълбок ( скрит, закодиран) смисъл, и за това трябва да се прочете поне три пъти.:errm: Моето е за чиЗти "Приятелски чувства като братя"!:errm: Искаш да ни скараш ли?ГнявУхилен Завиждаш ми Ти колега ДИВАК, .... завиждаш.:wassat:УхиленИзплезване  
3
3
ДИВАКА (преди 8 месеца)
Рейтинг: 24345 | Одобрение: 4050
НАБЛЮДАТЕЛ..ИМАХ ЕДИН ПРИЯТЕЛ..С ЕДНО ДРУГО МОМЧЕ ПОСТОЯННО СИ РАЗКЪРВАВЯХА НОСОВЕТЕ..ДОКАТО ЕДИН ДЕН..СТАНАХА НАЙ-ДОБРИТЕ ПРИЯТЕЛИ..КАКВО БЕШЕ СТАНАЛО,НЕ ЗНАМ..ТОГАВА САМО МОМИЧЕНЦА МИ БЯХА В ГЛАВАТА..ТА ЗАЩО ТИ РАЗПРАВЯМ ТАЯ ИСТОРИЯ..ДА НЕ ЕДИН ДЕН ,ДА ВИ ВИДЯ ПРЕГЪРНАТИ С НЕКСУС..ЗНАЕ ЛИ ЧОВЕК..И ТИЯ ПОСВЕЩЕНИЯ НА СТИХОТВОРЕНИЯ..НЕ ЗНАМ..Е АЗ ВСЕ ОЩЕ ГОНЯ КУРОМИЯДЧЕВА.. СОРИ .АМА С ТИЯ ЖЕЛЕЗА..Изплезване:devil:Ухилен
6
5
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13851 | Одобрение: 1656
Така е , Шиптар-гениите сте, неразбрани и вечно недооценени!  От малък, ти го повтарят и сега ти служи за оправдание. Ти си типичния социопат,  на който всички са му ''криви''. Викаш полиция, заради шум в съседите в 21:30, но не защото ти пречат, а защото се забавляват а ти-не. Молиш се за лошо време и дъжд, защото ти не излизаш и искаш и другите да не го правят. Дразниш се на хората с коли, защото ти нямаш. Казваш на мацките-селянки с курвенски ботуши, защото не можеш да ги имаш и т. н. и т.н..Мога до утре да изреждам, колко си жалък и нещастен, но ме е страх, да не си сложиш въжето и да ми тежиш на съвестТа.
5
21
Наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15560 | Одобрение: -460
-" ...внимавай да не се поболееш с тази завист по интелигенцията! Опасно е!...   " - Collector    -----  "Нищо човешко не ми е чуждо" дядо Попе, но иначе внимавам и си пия редовно Апчетата, ... вярвай ми!:errm: Майната и на осталата Ителигенция - менте  ;):dizzy:,  само ти си достоен и изпълваш със съдържание тази думичка - Интелигент!!!!!Усмивка  Аллах да те дари с Вечен живот, че да имам с кого да си хортувам сладко под асмата.Усмивка  А'бе,...  ти кааве пиеш ли, защото аз съм на ракия и за мезе : сланинка с чесън ?:wassat:  И за довиждане, едно афоризъмче : - " Да завиждаме на таланта и красотата, е неразумно, защото не можем да ги отнемем от другите, които притежават тези дарове на природата." Тъй си е, хубаво казано, но все пак аз Ти завиждам и то кЪк.8-) Слаб човек съм Намусен, .... но ще кажа 10 пъти молитвата " Отче наш" за опрощение.:blush:
6
17
Наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15560 | Одобрение: -460
Добро утро на всички колеги от Форума.Усмивка -" ... Всички от интелигенцията на тази възраст четяхме и дори владеехме събирането и изваждането.....   " - Collector    ---- Ама и ти ли бре колега?? :blink::errm: Виж за Нексуса знаех, но за теб не.:wassat: Че даже и на 17 години сте почнали бизнес, продавали сте семки и пуканки, но все пак бизнес си е.Усмивка  Браво, .... ашколсун!Усмивка  Но пак скромничиш чадо ( срамежливко), спести да ни кажеш, че даже сте събирали и вадели:-  дроби, моркови, ряпа, картофи и др. кореноплодни, мерили сте теглото на тиквите с логаритмична линийка и други чудесии.:blink: Но ме човърка отвътре и ще те попитам : А личен, ръчен часовник имаше ли вече ????   пп : Посвещавам това стихотворение на теб, в знак на възхищение и удивление пред твоя гений :  Приятелю мой, приятелю мой. Тъй близо си до сърцето ми, а тъй далеч от ръцете ми. Искам аз да те прегърна братски, пулсът на душата ми да чуеш. Душата ми е стон.Душата ми е вопъл, че тъй далеч си ти от мен. Ти стоиш като сияние пред мен, но не мога да те докосна. Миражите са близо, - пътят до теб далек. Животът ми със теб е приключение, най-хубавото на света. И всеки ден е умножение на щастие, обич и възхищение. С лъчи от буквички оплете, речта звънлива на твоята душа. И като звездица нощна си ти, сред в земната тъма. Бедняк или цар, това е без значение, пораствах с думите ти и стигнах далеч. Приятелю мой, приятелю мой. Тъй близо си до сърцето ми, а тъй далеч от мен. Благодаря, че го прие благосклонно. Усмивка
4
4
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13851 | Одобрение: 1656
Ако изглеждаше добре, щеше да имаш жена до себе си, щеше да правиш секс и нямаше да си толкова злобен, но уви-грозен и отблъскващ си, както вътрешно, така и външно. Котка да си вземеш-ще избяга от теб.
5
7
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13851 | Одобрение: 1656
Малоумнико, с работното време, обедната почивка и платения отпуск си ТИ. Аз нямам шеф, работно време и т.н. За моите 41г. имам точно едно лято работа, когато имах шеф. До като ти събираш количките в ''лидъл'' аз мога да правя каквото си искам. Хайде сега, униформата и на работа, да извършва умствен труд, броейки количките и се старай, за да получиш повишение-може да те повишат, да подреждаш стока по рафтовете, но ме съмнява. Рахитичен, изгърбен и без зъби, едва ли ще му дадат работа сред хора.
6
5
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13851 | Одобрение: 1656
Ама, не ми обяснявай какво си правил, а ми кажи ползата от това каква е? Дете ли отгледа, дарение за деца ли направи, гладен човек ли нахрани, къща ли построи, книга ли издаде....какво? Нищо , нали? Ей така, само да разтягаш локуми... Ти семейство не си създал, а си тръгнал да учиш, реализирани хора, как да живеят. Утре ще умреш и едно дърво няма да оставиш след себе си. Само ние тук, с усмивка ще си си припомняме-''абе имаше тук един клоун нексус, помните ли...''
7
18
Наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15560 | Одобрение: -460
-"... Аз на 5 години четях средно по 3 книги на ден....   " - Collector    ------ По два романа, 3 комикса (Pif, Мики Маус и Дъга), в. Работническо дело и Народно дело, свирил си на пиано и флейта.:blink: Малееееее, детето чудо.:blink: Че то Айнщайн, Ломоносов, Нютон, Бетовен и др. ряпа да ядат.;) Трябва да се гордееш колега Тито, че си съвременник и дори си дискутирал политически теми с новия Гений.Усмивка Завиждам ти,....благородно.:wassat:  
9
6
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13851 | Одобрение: 1656
Чудя се аз, къде се губиш, а то Албанчето на работа било. За чуждата компания, знаем всички. Ти си , главен събирач на колички в ''лидъл'', нали? А сега за мен: гледането на мач с бира и  компания от верни приятели е нещо много приятно, но ти няма как да го знаеш защото нямаш приятели и предпочиташ да си почиваш от работа , ръсейки простотии по форумите. Преди да изсереш нещо за футбола, те подсещам, че и божеството на което лижеш задника по цял ден, много обичча футбол. Айде дочуване, че почва второто полувреме.
8
14
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13851 | Одобрение: 1656
Проблема обаче е, че си образован и интелигентен, само в твоята глава. Интелигентен човек, не би загубил, повече от 10мин. тук, за да пише всеки ден едно и също. За класациите и плюсовете/ минуси за които губиш часове, въобще не става дум-там вече си е диагноза. Има хиляди по-приятни неща които може да прави човек, но за повечето се иска компания, а ти с този характер, очаква нямаш нито приятели, нито гадже, което вероятно, много ти тежи и си избиваш комплексите тук. Сега ме извини, но нямам повече време за теб.
8
13
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13851 | Одобрение: 1656
Явно си по тъп, отколкото си мислех...Идеята ми беше, че щом се налага сам да обясняваш, колко си умен и интелигентен, не е добре работата... А за мене не бери грижа, аз съм постигнал, всичко което искам. За мен е важно, близките ми хора да са живи , здрави и осигурени финансово. Всичко друго , като скъпа кола, любовници, екзотични екскурзии са ми бонус, но мога и без тях. Независим съм, политика не ме интересува и не вися по цял ден по сайтовете да пропагандирам за някого, срещу жълти стотинки. А твоят най-голям успех в живота, вероятно е 1-вото място в класацията на петел.
6
9
Tито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 13851 | Одобрение: 1656
Албански, жалък си-не се ли усещаш че ставаш за смях? Или не ти пука, защото си свикнал? Не виждаш ли, че всеки твой пост, буди  само присмех. Човек повтарящ едни и също и боравещ с 200 думи, не може да е интелигенция. А пък от общуването ти с ''нблюдател'', само се излагаш още повече. Веднъж не съм прочел, да е казал за себе си, колко е умен и интелигентен, както правиш ти, а и то не е нужно-всичко се вижда. Спорът ви е неравен. От едната страна имаме, човек с приятен изказ, много начетен и с достатъчен житейски опит, а от другата- едно лайно, живеещо в интернет, мислещо се за интелигенция, защото баба му, му казала, че било най-умното дете на света.
8
21
Наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15560 | Одобрение: -460
-" ..Докъде я докарахме, общи работници да "оправят" държавата и да дават "акъли"  " - Нексус     ------ Я, "страхливото овчерче" се появи след кратка "творческа почивка" отново във Варна.Усмивка Жалките ти попълзновения да се приобщиш към интелигенцията са само обект на присмех и съжаление.:wassat: Всеки има право на безплатни мечти, но действителността е суров учител и единственото което остава на слабите или генно обременени посредственици като теб е само да злобеят.8-) От всяко дърво, свирка не сатава чадо. Така и от теб "Интелигент" също няма да стане, въпреки напъните ти.;)   Големият български писател Н.Хайтов е казал по този повод : - " Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш." Усмивка Казвал съм ти преди време и пак ще ти го потретя. Намери си по-добро поле за изява в живота, според възможностите си.Така и за себе си, и за обществото ще си по-полезен, а не Пъдарин във Форум, което е до време.;) Ителигентността не е запазена марка за жителите на големите населени места!:pouty: Историята е доказала, че това е много погрешно и понякога изкуствено натрапван постулат.:dizzy: Млад си още, развий се в правилната посока, стани човек с добродетили, а не опортюнист завинаги.:errm:Усмивка 
5
7
милен (преди 8 месеца)
Рейтинг: 9880 | Одобрение: 1300
 Ето го и Нексусът, Аллаховото изчадие което се опитва да запълни вакумът, който създадоха властващите комунистически отрепки, Българоубийци които погубиха чрез катастрофи убийства и самоубийства и емигриране, включително и чрез неродени българчета, цялата нация и ще оставят Родината ни на цигани и турци с които се е бил дядо ми.
2
3
Пешо от Виница (преди 8 месеца)
Рейтинг: 47900 | Одобрение: 18675
 "Спокойно – културата я оправихме, сега ще оправим и бахура. Дай ни на нас култура и бахур, па гледай как ръфаме суджуците, задраскваме нулите от хонорарите на артистите и дишаме спокойно под бащиния поглед на седящите в трона и креслата, защото им имаме пълно доверие, че с тях и културата ни ще си е култура, и бахурът – бахур. Зрелищата ни сити и хлябът ни – цял!". Ние обичаме културата , ама обичаме и бахура.....:errm:/ мнение на истински енталигент/Ангелче
6
19
Наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15560 | Одобрение: -460
:errm: И аз да кажа своето мнение по въпроса. Ще се помъча, но по-кратко и сбито няма как да стане, темата е твърде сериозна и предразполага за "философстване".Ангелче   ........ -"Мариус Донкин: Къде е българската интелигенция в този момент като коректив?"     -----  Коя интелигенция г-н Донкин?:errm: Тази която "се снижи, затвори се в пашкула си и заспа кротко" в тези смутни времена на преход или другата, "самозваната/псевдо и по-агресивна", която се постави в услуга на властимащите?Ангелче Директен Коректив на властта в момента стана голяма част от народа, а не интелигенцията както би трябвало.Намусен В такива моменти или избухват спонтанни революции или пък всички се примиряват с "Диктатурата" и чакаме тя да деградира сама до степен, че се саморазпадне. :wassat: Но тогава в момент на "вакум във властта", територията на Държавата ни може да стане обект на попълзновение на чужди етноси или раси.ШокиранГняв Последвалата асимилация да ни зачеркне като Народ изобщо, ..... минало - бешело.Намусен Кошмарна и мрачна прогноза, но и това го има в играта.:'( Примери в историята, .... бол и не е исторически феномен.Намусен
3
4
Пешо от Виница (преди 8 месеца)
Рейтинг: 47900 | Одобрение: 18675
„е интелигенцията като коректив няма никакви интереси - във финансите, в политиката, във властването"- Е, лично аз не съм съгласен с това твърдение. Защо ? Да се опитам да обясня своята позиция. Какво ми прави впечатление? 1. Всяка партия ,която идва на власт се стреми да погълне по-голямата част от българската интелигенция в правителствената машина като вид чиновничество.  Всички грижи за просветата на народа, за служенето на този народ и неговото културно развитие, грижи, които в по-силна или в по-слаба степен одушевяват образованото общество на всяка страна, се оказаха изключително достояние на правителствените учреждения. И тази интелигенция носи печата на чиновническо произхождение. „Тя” се явява като част от бюрюкрацията на държавата. Тая страна има интелигенция, която едвам е успяла да се отдели от народната маса, но тая интелигенция не се грижи за тая маса нито колкото за „ланския сняг".”Тя” има многоброен щат учители, професори, литератори, които притежават всичкия нужен за такова ръководство опит и знание; но всеки от тези два лагера си живее свой собствен живот; между тях няма никаква вътрешна връзка, никакво общение и взаимен интерес.И защо се получава така? На мен ми се струва ,че причината е в крайния индивидуализъм на интелигенцията , неговата затвореност в „особен" - тясно субективен - мир от чувства и интереси, затвореност, която не позволява никому да излезе из себе си и че грижата за интелектуално повдигане на народа се намира само в ръцете на хора, които са направили от него средство за прехрана и които, колкото и да ги мислим благородни и добросъвестни, са длъжни да се съобразяват с личната воля и частните - партийни, тоест материални - интереси на ония лица, които разполагат с тяхната съдба. Че тая оценка на централната власт - груба и невежествена, като всяка власт, която изхожда от грубата сила и се обляга на нея - е обидна за човешкото достойнство на ония, до които се касае характерни черти на нашата интелигенция, нейната безидейност и антисоциалност.Обидна ,но за кои? Я ,погледнете съвременните риалити формати. Едни и същи муцуни, стари и изтъркани  чанти, но защо ли са като постоянен инвентар  в тези предавания? Нима не е обидно да се излагат по този начин?  Обидно ,не обидно ,но жаждата за още „мъни” властва над тази псевдо интелигенция, която ни е натрапвана от Господстващата партия. А, сега си отговорете на въпроса –дали  е обидно или не. За мен има два вида „интелигенция”1. Проправителственна...или това е оная част ,която е успяла да се вреди на хранилката на държавната софра. Това е една ленива маса, мъртво вегетираща маса от доволни   и „интелигентни” - животни, които кротуват , когато са сити, , които чувствуват и се радват, тържествуват и негодуват само ако една презряна и горда в своите престъпления власт заповяда това.Какви им са мечтите ли? Надежди за още по-охолен живот....бързо забравящи своите убеждения ,които са имали по-рано. Сещам се за „Първият мултак на републиката”, а впоследствие и министър. Стигна се до и последното му творение ,че за „Каква свобода на словото иде реч”/ може би искаше да каже ,че ако Бойко не е заповядал ,никой няма право и гък да каже.../2. Опозиционната.-тя пък мечтае,кога ще се намести и тя на софрата ,но при евентуалната смяна на власто имеющите....скоро идат избори. Надяват се и те...горките. Ето картината на оная държава, която е създадена и се поддържа от българската интелигенция, ако я има..... Тая картина е мрачна; на мнозина тя може да се стори твърде мрачна, но тя е много близка до действителността .Та за това иде реч.......за мутрите в Културата и във властта. За „личностите , които би трябвало да са интелектуалният елит на България, а не да бъдат главно действащите маймуни в риалити предавания...
6
4
cron1 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 16501 | Одобрение: 2821

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама