Най-сензационният български изследовател изригна във "Фейсбук": Край на лъжите за нашите деди, наричани от гърци и римляни траки

01.09.2016 / 14:34 4

Павел Серафимов

Често, с дълбоко огорчение съм чел писания на “специалисти”, които поставят Елада на пиедестал, а дедите ни обрисуват като едва ли не като слаби ученици на елините. Истината е съвсем различна и това се знае отдавна. Както шведския професор Карл Мюлер, така също и английския изследовател Джон Антъни Креймър, виждат в дедите ни траките учители на гърците и създатели на гръцката култура.

Стюарт Пигот определи гетския мъдрец Залмоксис като основоположник на келтската религия, цитирайки Хезихий, според когото друидите били инструктирани лично от Залмоксис. Запознатите с работите на Луций Ариан знаят за това как тракиецът Дионис създава индийската цивилизация. В ирландската Книга на Нашествията пък се разказва, че дошлите от Тракия болги прогонват лъжата и измамата давайки първите закони.

Имайки предвид тези данни е доста странно Елада да се поставя над Тракия и на дедите ни да се създава облик на обичащи златото и войната варвари. Верно е, че дедите ни са били боговете на бойното поле. Верно е, че римляни, гърци, перси и индийци са треперели пред вида на предците ни, но освен железни мишци, нашите деди са притежавали и висока култура.

Слава Богу, има български изследователи, които още преди повече от четвърт век намират смелостта да кажат една неудобна за определени кръгове истина. Ето и думите на Станка Минкова и Трифон Трифонов:

“ Траките, обитавали Балканския Полуостров, Егейския басейн и Мала Азия, не са от онези преходни племена с временен престой и с навици на грабеж. Те са с дълбоки традиции, способни да възприемат, сътворяват и претворяват идеи и култури. Накити и шлемове, култови предмети, лаврови венци, съдове и купи, обковки и колесници, военна екипировка, гробници, монети и склулптори, всичко това е израз на култура, духовно изящество и естетически вкус.

Постиженията на траките в изобразителното изкуство говорят за наличие на трайни интереси и художествени способности. Във времената, в които всеки всекиго ограбва, малко са народите, които насочват своите потенциални възможности към изкуството. Не случайно златните съдове от Вълчетрън, сътворени около VIII в.пр.н.е., стенописите от Казанлъшката гробница, панагюрското златно съкровище от IV в.пр.н.е., тракийската златна чаша, която Приам подарява на Ахил и от която Омир се възхищава, се посочват като доказателства за наличието на една висока култура за тогава по нашите земи. “

Станка Минкова, Трифон Трифонов, Народно-психологически щрихи на Българина, София, 1990, с.30Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама