Проф. Анастас Герджиков: Недопустимо е Радев да мълчи по въпроса как ще понесе отговорност за Кирил Петков

28.10.2021 / 18:35 19

снимка Булфото

Недопустимо е Радев да мълчи по въпроса как ще понесе отговорност за Кирил Петков. Това кометнтира кандидатът за президент на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков.

„Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, коментира той в Габрово.

Кандидатът за президент очаква Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър, предаде днес.бг.

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков. „Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. „В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира проф. Анастас Герджиков.

Той посочи също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на справедливост в България може да бъде преодоляно само, когато законите се спазват и се прилагат еднакво за всеки от нас, независимо от заеманата длъжност. Ако допуснем, че има несъвършенства в Конституция, то трябва да инициираме законови промени, а не да я нарушаваме.

„Президентството трябва да се превърне в платформа за разговори между всички политически сили на тема върховенство на правото и съдебна реформа. Ще припомня, че конституционните промени изискват мнозинство от две трети в парламента. Това означава, че дори политическите сили, които са опоненти, би трябвало да постигнат базово съгласие по тях. Този разговор не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми. Ако бъда избран, аз ще се ангажирам да поема ролята на медиатор между партиите и дори бих внесъл лично конституционните промени, около които са се обединили партиите. Това е най-добрият вариант за провеждане на съдебна реформа, защото ще гарантира надпартиен консенсус, приемственост и устойчивост“, допълни проф. Анастас Герджиков.

По време на посещението си в Интерактивния музей на индустрията в Габрово проф. Герджиков говори още за необходимостта от развитието на технологиите и иновациите чрез подкрепа за научните изследвания, за дигитализацията и за модернизацията на индустрията. Други теми бяха изграждането на тунел под Шипка като шанс за транспортна достъпност и икономическо развитие на област Габрово, както и продължаването на политиките за подобряване на водоснабдяването в региона.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
12321 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 26533 | Одобрение: 6508
Я кажи ти какво прочете в моя пост за Шенген. Ама наистина си УНИКАЛНО тъп
0
5
ПраБългарин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 48506 | Одобрение: -27019
ти първо чети за шенгенското пространство, после минавай на други теми, охльо бохльо...
4
3
12321 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 26533 | Одобрение: 6508
И кога са дарени бе, тъпо създание? Като разкриха далаверата, нали. Еййй, тъп, тъп, Пратъп...
0
7
ПраБългарин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 48506 | Одобрение: -27019
ЦИФРОВИЗАЦИЯ ПАРИТЕ СА ДАРЕНИ В УНИВЕРСИТЕТА... ТЕ ЕДНИ ПАРИ НЯМАТ 10000ЛВ ТОВА ПАРИ ЛИ СА АНАЛОГОВ СИГНАЛ.. ВЗЕМИ ЧЕТИ КАКВИ СА РОДИТЕЛИТЕ МУ, НЯМА ДА ТЕ ПРОСВЕТЯВАМ БЕЗПЛАТНО...
8
4
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 225161 | Одобрение: 20636
Мяза на мендел, да.....Само мендел не сме имали за Президент....Е имахме Плевела, но той беше с двоен стандарт....хем мендел, хем полумендел....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
3
12321 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 26533 | Одобрение: 6508
ПраТъпанар, и кои са родителите му? Майка му не е ли онази, която сключи договор със сина си /тоя същия боклук/, за да прибере едни пари? 
7
1
Burton (преди 8 месеца)
Рейтинг: 12044 | Одобрение: 2119
Хюм, кога президентът се е отчитал на който и да е? Май мощно бъркаш понятията.
0
9
Sicario (преди 8 месеца)
Рейтинг: 8763 | Одобрение: -2717
Глупако НЯКОЙ, пак ти повтарям, ТИ СИ НИКОЙ защото никой не те чува. Поста ми е не кой се отчита на Президента, а НА КОГО ПРЕЗИДЕНТА СЕ ОТЧИТА !!! Няма Парламент, няма Правителство, няма и Съдебна Система !  НА КОГО СЕ ОТЧИТА ПРЕЗИДЕНТА ? Отговора е  - НА НИКОГО. Само диктаторите не се отчитат пред никого. За това ти казвам - ти си никой, аз съм никой, всички сме НИКОЙ!!!  Бог да пази България!!!
deaf forever
4
0
Мракобес (преди 8 месеца)
Рейтинг: 46914 | Одобрение: 4039
Ами както пеевски, боко тиквата, лилянапавлова, десаатанасова понесоха отговорността си. ЕЕеей мазмантия такава! Ти как поемаш отговорност? делян добрев, оная теменужка, московски? Помниш ли го? Ами оня костов? А оня с постните пици? дянков? Трайков А? Първо питай за тях, мушморок! Знаеш ли колко има преди Радев?!?!? Доста са!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
6
0
Cтамат (преди 8 месеца)
Рейтинг: 9306 | Одобрение: 3031
Ужас! Герджиков, какво е червилото което ползваш?! Уж мъж, пък напудрен и червисан. Ха..ха..ха.
0
9
ПраБългарин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 48506 | Одобрение: -27019
ЛАЙКАДЖИЯ, ти прочете ли кой са родителите му???
6
0
kaka (преди 8 месеца)
Рейтинг: 50502 | Одобрение: 6112
То ако за това се иска импиичмант или наказание за президента,то за Тиквата трябваше да се иска доживотен затвор без замяна.
6
3
някой (преди 8 месеца)
Рейтинг: 46232 | Одобрение: 10232
Това недоразумение да не би да не е чуло какво каза Президента по този въпрос, или да говориш глупости и то под пряката диктовка на тиквата, вероятно е най-важното в момента. "Sicario" , а на кого се отчитаха по време на крадливите правителства на тиквата и цялата им престъпна групировка, макар сега, никой да не се отчита на Президента, а това, че такива като теб и други силно заблудени коментатори си мислите така, не означава, че е така. Интересно е дали такива като този на снимката биха могли да олицетворяват институцията Президент, не мисля, този би бил срам за нея, като Росенчо, тъпо хилещата се марионетка на тиквата. И както се очакваше, "Тенчо мама" , или сега наричащ се "СИК2" , е проявил изключителната си простотия и тъпота, като е "сътворил" тези несвързани няколко думи.
0
14
СИК2 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 241 | Одобрение: -2374
важното е, че ГЕРБ и Главния дават парите от рестото - пък кой с кого ще играе....си е личен избор. мен ме интерсеуват кинтата, цървулиър д мрат ако искат - роби пак ще има
8
2
Burton (преди 8 месеца)
Рейтинг: 12044 | Одобрение: 2119
за мен е недопустимо да живееш още с майка си и да си падаш по мъже. Най-недопустимо  е да полегнеш на герп.
1
15
СИК2 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 241 | Одобрение: -2374
няма значчение за вас йок ше е президент, стига да не е тоя сега дето е. парите трябва да се рзпределят правилно, а тоя сега пречи
7
2
Чичкото (преди 8 месеца)
Рейтинг: 79842 | Одобрение: -338
Жалко човече Нима си мислиш че точно теб мишко професорска народът ще припознае за свой президент Теб в университета не могат да те дишат а за президент забрави Вземай си свинската зурла и се скатай някъде Не се надявай е последните яколко случки ще налеят вода в твоята мелница 
Истината преди всичко
8
5
12321 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 26533 | Одобрение: 6508
А погледнете го сега. Не мяза ли на...
0
12
Sicario (преди 8 месеца)
Рейтинг: 8763 | Одобрение: -2717
Герджиков, пРЕЗИЛдента Радеф в момента е освободен от ВСЯКАКВА отговорност защото НИКОЙ няма право да му държи сметка. Той умело превърна държавата ни от парламентарна в президентска. В момента ВСИЧКИ се отчитат само на него и каквото ТОЙ реши, това става. Това в някои демокрации наричат ДИКТАТУРА а лицето който упражнява тази диктатура наричат ДИКТАТОР. За жалост, в нашата крехка демокрация ние наричаме диктатора "спасител", "почтен", "борец за свобода" и други такива глупости. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !!!
deaf forever

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама