Разбулиха мистерията с "обезглавените" руски танкове

28.04.2022 / 14:54 14

Кадър МО Украйна

Един от символите, който ще остане от войната в Украйна, са хилядите снимки не "обезглавените" руски танкове. 

Снимките на руски танкове с взривени покриви са едни от последните сигнали, че плановете на Русия на фронта в Украйна не се развиват по плана на Кремъл. Според британския министър на отбраната Бен Уолъс - Москва е загубила най-малко 580 бронирани машини от началото на войната (24 февруари), разказва CNN, цитира Актуално.

Проблемите на Русия обаче не са свързани само с високия брой танкове, излезли от строя. Експерти твърдят, че кадрите от бойното поле издават дефект на руската бронирана техника, с който западните военни са запознати от десетилетия насам. Москва знае, че не може да го прикрие, пише в свой анализ военният кореспондент на CNN Брад Лендън.Големият проблем е свързан с начина, по който се съхраняват боеприпасите на руските танкове.

За разлика от съвременните западни бронирани машини, руските побират множество снаряди в оръдейните си кули. Това ги прави изключително уязвими, тъй като дори индиректен удар може да предизвика верижна реакция, която да взриви целия им капацитет боеприпаси (до 40 снаряда).Възникналата ударна вълна може да бъде достатъчна, за да взриви кулата на танка."Това, което наблюдаваме с руските танкове, е дефект в дизайна", казва Сам Бендет - съветник в Програмата за руски изследвания към Центъра за нова американска сигурност. "Всяко успешно попадение бързо възпламенява боеприпасите, предизвиквайки мощна експлозия, и кулата буквално се взривява"

.Недостатъкът означава, че военните в един танк - обикновено двама в кулата и трети, който шофира - представляват лесна мишена, смята бившият британски офицер Никълъс Дръмънд.Той каза, че експлодиращите боеприпаси създават проблеми за почти всички танкове, които Русия използва в Украйна. Дръмънд даде пример с бойната машина на пехотата BMD-4, която обикновено се обслужва от трима души и може да превозва още петима войници. Според думите му, BMD-4 е "подвижен ковчег".Конструктивният недостатък на танковете би трябвало да е особено болезнен за Москва, тъй като проблемите бяха широко разгласени.

Те станаха достояние на западните военни по време на войните в Залива срещу Ирак през 1991 г. и 2003 г., когато голям брой танкове Т-72 на иракската армия, произведени в Русия, претърпяха същата съдба - кулите им бяха откъснати от корпуса при удари с противотанкови ракети.Дръмънд заяви, че Русия не е научила уроците от Ирак и че поради това много от нейните танкове в Украйна са имали подобни конструктивни недостатъци с автоматичните си ракетни системи.Когато серията Т-90 - наследник на Т-72 - влезе на въоръжение през 1992 г., бронята ѝ беше подобрена, но системата за зареждане на ракети остана подобна на тази на предшественика ѝ. Тоест, тя остана уязвима. Т-80, друг руски танк, участвал в инвазията в Украйна, има подобна система за зареждане с ракети.

Подобна конструкция обаче носи и ползи. Чрез нея Русия спестява пространство и придава по-нисък профил на танковете, което ги прави по-трудни за поразяване в битка.Съдбата на Т-72 в Ирак обаче подтикна западните военни към действие. "Те научиха от войната в Залива, че боеприпасите трябва да се разделят ", казва Дръмънд, цитиран от CNN.

Бившият военен посочва бойните машини на пехотата Stryker на американската армия, разработени след първата война в Ирак: "Имат кула, която се намира най-отгоре и не влиза в отделението за екипажа. Всички боеприпаси са в нея, така че, ако кулата бъде ударена и се взриви, войниците все още са в безопасност долу. Това е много интелигентен дизайн".Други западни танкове като M1 Abrams, използвани най-вече от американската армия, са по-големи и са без карусел. При Abrams четвъртият член на екипажа на машината извлича снарядите от запечатано отделение и ги прехвърля към оръдието за стрелба. Отделението има врата, която военният отваря и затваря между всеки изстрел, произведен от танка. Това означава, че ако машината бъде улучена, в кулата ще има максимум един снаряд."Точното попадение може да повреди танка, но не е задължително да убие екипажа", казва Сам Бендет. А Дръмънд твърди, че снарядите, използвани от западните армии, понякога изгарят под въздействието на високата топлина, генерирана от наближаваща ракета, но не се взривяват.Не е лесно да се установи колко руски танка са унищожени до момента в Украйна. На 28 април уебсайтът за наблюдение на разузнаването Oryx съобщи, че са унищожени най-малко 300 руски танка, а други 279 са повредени, изоставени или пленени.

Сайтът обаче отчита само случаите, за които има визуални доказателства, така че загубите на Москва може да са много по-големи.Според британския министър на отбраната Бен Уолъс по време на войната до момента са убити над 15 хиляди руски военни. Трудно е да се определи колко от тях са част от екипажи на танкове.Обучението на един такъв екипаж може да отнеме до 12 месеца, казва Алески Ройнила, бивш танкист във Финландските отбранителни сили. А за Русия подмяната на стотици екипажи на този етап от войната би била безкрайно трудна задача - особено когато бронираните ѝ машини са толкова дефектни.
 

Продължение в https://www.actualno.com/analysis/defektyt-na-ruskite-tankove-v-ukrajna-kojto-zapadyt-poznava-ot-desetiletija-video-news_1745942.htmlЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 160503 | Одобрение: 31563
Войната оправя далаверите на всички!....Независимо дали е локална или световна....8-)
1
2
Burton (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16165 | Одобрение: 2970
колкото и да си ми неприятен, тук за съжаление съм съгласен с теб...
2
1
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62082 | Одобрение: -28378
С тези пари и оръжия наливани в Украйна, Путин 100% ще види голям зор и си мисля, че още малко и ще гледаме ядрен дъжд на живо. 
4
1
krasko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15461 | Одобрение: 5081
Здравейте момчета и момичета..пристигнах благополучно в Тайланд и бачкам по 18 часа, да компенсирам голямото лежане в България. Чета за вдигнатите куполи на Т-72 и като бивш танкист на Т-55 ще ви кажа следното : Т-72 е на въоръжение от 1973 и като влезе в сървиз доста уплаши Запада, особено като следващите модели взеха композитна броня. Вярно е, че взривените боеприпаси вдигат купола, но по него време нямаше такива западни боеприпаси, които да пробият бронята. В Ирак Т-72 се произвеждаха по лиценз и се наричаха Асад Бабил, а руснаците ги наричаха "Маймунски тип", произведени с остарели руски и китайски части. Оръдията им са стреляли с поне 200-300 метра под стандарта и Абрамса през 1991 им е го е натъпкал в човките. Т-72 има различни модификации и се произвежда освен в Русия и в Полша, Румъния, Чехословакия, Китай..Българските Т-72 са произведени в Русия и за разлика от полските и чешките има по-добра бронезащита и радиоактивни екрани на купола. Недостатъкът на местоположението на боеприпасите се оправя чак при Т-95 и Армата, които не участват в Украйна. Руснаците са вкарали в бой всички Т-72 и Т-80 извадени от сървиз и консервирани, което донякъде води до проблеми, тъй като Т-80 е единственият руски танк с бензинов двигател и се затруднява снабдяването с двата вида горива. Имах уникалната възможност преди десетина години да разговарям с американец, колега, който по същото време когато карах танка в Айтос е бил командир на танк от другата страна във ФРГ. Правени са опити с купола на Абрамс, като вътре е имало козленце..след пробива с нова муниция бътре не е останало нищо, освен кръв..козленцето го е измукало подналягането през дупка от 5-6 санта. Англичаните рязко намаляват броя на своите Чаленджъри, защото смятат бронетанковата техника за нефункционална вече.Така, че Западът има нови муниции, изпреварващи бронезащитата,а Т-72 си остава 40 годишен танк. Очертава се танковете да отидат в историята като кавалерията например и бойните действия ще се водят с дронове и ракети !!!
2
4
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 128261 | Одобрение: 4666
Терористът Путин е безмилостен и към чужди, и към свои. 
Всеки да си получи заслуженото !
3
3
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 160503 | Одобрение: 31563
Чернобилската АЕЦ е на територията на милата ти Украйна....И там лаботеха украински "спецшалисти"....Но това няма как да го знаеш...Ти си от Америка...
3
3
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
За нашите другари от бсп също е последна грижа народа и човешкия живот по подобие на работодателите им от моисква. Най- важно е да си напълнят гушите и да запазят партията.И като гледах нинова колко фълшиво говореше днес  ,че първа грижа за нея бил народа чак ми стана смешно като се сетих за изминалите 35г. какво преживяхме заради тях и да не забравяме Чернобилската авария като излезе оня другар изрод по телевизията и говореше да сме спокойни че народа е пирва грижа и да поизмием от радиацията салатките и да си ги хапнем а тя щяла да падне.
4
3
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12779 | Одобрение: -5056
танкистите свършиха, сега мобилизират трактористите
да ама не
3
2
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62082 | Одобрение: -28378
Чух Путин да говори за ядрени удари, стига с тези дреболии от пехотата...
4
2
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
СЪДБАТА НА ТАНКА КАТО ОРЪЖИЕ Е ПРЕДРЕШЕНА С НАВЛИЗАНЕТО НА НОВИТЕ ВИДОВЕ ВЪОРЪЖЕНИЕ И ОСОБЕННО ДРОНОВЕТЕ БЕЗ ПЕХОТА КОЯТО ДА ГИ ПАЗИ ТЕ СА ЛЕСНА МИШЕНА
Истината преди всичко
5
8
Maralago (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10703 | Одобрение: 1813
Пилците да ги броим на есен, предлагам аз. 😉
⚠️ КИРИЛ ПЕТКОВ Е БЕЗСКРУПУЛЕН ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ ⚠️
3
6
Ко? Не! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13718 | Одобрение: -1467
Нещо ви куца или в превода на статията или информацията е абсурдна. Пишете, че кулата на танка е висока колкото двуетажна сграда. Някой от вас танк вижда ли е по дяволите?
4
11
Джавелин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1292 | Одобрение: -1568
във всяка война Русия е давала 3 пъти повече жертви отколкото е причинявала на врага си. какво се учудвате. в руското турската война 6 хиляди са загиналите руски войници на бойното поле, 50 хиляди са умрели от тиф и простудни заболявания, които щяха да си измрат и у дома. добре че бяха опълченците на шипка да спасят руската армия и императора, че войната е била загубена 
„Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския“
7
6
петково (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9603 | Одобрение: -2667
Грижата за живота на руския войник, моряк, танкист е била винаги на последно място още от времената на царя, Сталин, а сега и на Путкин. За диктаторите, техните поданици са само пушечно месо и тор, след като са убити. А защо сега ордите на джуджето не могат да повторят "подвизите" на орките от "Червената армия"? Защото зад тях не дебнат ротите на НКВД, които са разстрелвали всеки руски  войник, тръгнал назад.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама