Съсипване на реколтата: До 30% от българските кайсии остават необрани, търговци и фабрики внасят от чужбина

30.07.2019 / 18:24 9

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Богата кайсиева реколта на фона на слаб пазар и силна конкуренция от съседните ни държави - такава накратко е ситуацията в края на кампанията по прибиране на кайсиите това лято. Това пише изданието "АгроКлуб".Между 20 и 30% от кайсиевата реколта остана неприбрана и изгни на полето заради липсата на пазар. Това съобщи Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз и председател на кооперация “Българска кайсия” - Тутракан. Родните преработвателни предприятия са изкупили не повече от 10 - 20% от обемите продукция, които обикновено купуват. Дори и винпромите вече не изкупуват суровина.

“Реколтата беше много богата, а нашите фабрики масово купиха суровината си от Гърция, Турция и Македония, където също имаше свръхпроизводство. За предприятията беше икономически по-изгодно и по-лесно да купят от чужбина”, посочи Търпанова.

Оказва се, че гръцките кооперативи не само предлагат по-ниска цена заради възможността да прилагат обратно начисляване на ДДС при плодовете и зеленчуците, но и доставят суровината на място - до входа на фабриката.
Основната причина за трудната реализация на родната продукция остава вносът от трети страни - Гърция като основен вносител, Турция, Албания и Македония, посочи Димитър Рачев, член на Управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари. 

Показателни са данните на Земеделското министерство, че вносът на всички плодове и зеленчуци надвишава износа. “Ние сме голям производител, а в същото време преработвателните предприятия и търговци купуват от различни страни. Защо се случва така? Голяма преработвателна фабрика купува около 20 000 тона кайсия, например. Ако закупи тази суровина от български производител, ще дължи ДДС. Ако я внесе от трета страна, ще плати ДДС-то след като реализира продукцията. 

Подобно е положението и при търговските вериги, които са много големи вносители. Те внасят огромни количества плодове от други страни, а плащат ДДС след като продадат продукцията на крайния потребител. По този начин ДДС-то се плаща директно на бюджета без да се затварят големи суми пари за съответната стока”, посочи Димитър Рачев.  
Сред причините за трудната реализация на кайсиите тази година е и влошеното качество на плодовете заради градушките. Макар и дребни, градушки преминаха през голяма част от масивите в северна България, които не са покрити от противоградова защита. 

По данни от Областната земеделска дирекция в Силистра, цитирани от Националното радио, средният добив от кайсии е 640 кг от декар. Това е с около 90 кг от декар повече спрямо миналата година. В района се отглеждат над 19 500 декара с кайсии.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
някой (преди 7 месеца)
Рейтинг: 9860 | Одобрение: 2370
Явно е раздразнението от това, че се познава състоянието на "икономиката" в страната, но това е проблем на самия дразнещ се. "Чака" вероятно този, който пише по този начин, а "бачкането" на южняците, за него нямам думи, да, някои работят, но някои. "Произвеждат", "продават" и "печелят", браво, на думи, а продукцията .... ;) , на пътя, а повечето от Гърция и Турция. Ех, лошо е да се заблуждава човек, но да прави опити да заблуждава и другите е още по-лошо.
24
9
n eXu s (преди 7 месеца)
Рейтинг: 187279 | Одобрение: 33034
Вие въобще не сте стъпвали в Южна България, а вече коментирате....  Докато "чакате" някой да ви пита за еди-какво си, южняците "бачкат", произвеждат, продават и печелят! Там никой не чака някой да го "осведомява"! А вие още стойте!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
6
4
някой (преди 7 месеца)
Рейтинг: 9860 | Одобрение: 2370
До "Пешо от Виница": Съгласен съм с всичко написано, единомислие по отношение на създадени условия от държавата Гърция, и тези в "държавата" България. Тук се опитват да съсипят производителя, а не да го запазят. Там го подкрепят - субсидия, помощ при експорт, различни облекчения, това е подкрепата на управляващите. Аз направих част от сравненията, които не са в наша полза, но от които ми се повдига заради нашите "управляващи". За търговците, нямам думи. 
6
3
Лудогорка (преди 7 месеца)
Рейтинг: 1343 | Одобрение: 488
ДО ПЕШО ОТ ВИНИЦА: НА ВРЕМЕТО КУНЕВА- ПРЪМОВА СЕ СЪГЛАСИ ПРИ ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕС НАШЕТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО ДА НЕ СЕ СУБСИДИРА. ТОВА БЕШЕ ОЩЕ ТОГАВА УБИЙСТВЕНО РЕШЕНИЕ. НАЛОЖЕНО НИ ОТ ЕС....
8
1
Пешо от Виница (преди 7 месеца)
Рейтинг: 42200 | Одобрение: 17410
До "Някой": Защо държавата подкрепя не само производителите ,но и търговците в Гърция, докато тук-държавата е мащеха за производителите? В Гърция на производителя му е изгодно да продава дори с малка надценка, защото държавата го субсидира изцяло за да пази собственото си производство  от чуждото. Не ми се правят сравнения, защото не са в наша полза. А, по отношения на нашите търговци.....в чутурите им е все още Андрешковския манталитет...
7
3
някой (преди 7 месеца)
Рейтинг: 9860 | Одобрение: 2370
Някой пак чете статията, както дявола Евангелието, и коментира без да знае обстоятелствата и фактите, дори без да ги прочете в статията. Става въпрос за условия (онези условия, за които писах в предишни коментари), в които да се развива бизнеса, този, или който и друг да е в страната ни. Попитал ли е някой производителя за разходите му, а после и за определяне стойността на продукцията, и покрива ли тя вложеното, и да остане печалба, не, нали. Но е лесно да се пишат простотии. Да, търговеца постъпва точно както казваш "Пешо от Виница", а за Южна България, явно и за там толкова се знае.
40
16
n eXu s (преди 7 месеца)
Рейтинг: 187279 | Одобрение: 33034
В Южна Б/ го правят това от 10 години насам! Висок оборот, умерена цена, малка печалба и топ качество! Но дивите северни селяни са на принципа ден година храни!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
17
1
Пешо от Виница (преди 7 месеца)
Рейтинг: 42200 | Одобрение: 17410
Богата продукция , пък по пазарите ...скъпи цени? Ами да гният тогава! Нашия търговец няма да се научи да продава много на ниски цени...Нееее, той по скоро ще остави да му изгние продукцията на полето ,но няма "да се мине" и да продава на ниски цени....Пък и политиката на нашата държавичка е грабителска към производителите... и се получава това!
39
18
n eXu s (преди 7 месеца)
Рейтинг: 187279 | Одобрение: 33034
Има толкова безработни търтеи по улиците на Варна нощем! Да ходят да берат!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама