Стари автомобили ще влизат в центъра на Варна срещу такса

04.08.2022 / 12:33 18

Снимка Pixabay

В центъра на Варна да бъде въведена нискоемисионна зона и зона с такса за задръствания, обвързана с времето за ползване, предвижда „План за действие за Зелен град" на Община Варна. Документът е предложен за одобрение от комисията „Благоустройство и комунални дейности" към местния парламент, научи Moreto.net.

Според разписаното в плана внедряването на подобна система трябва да се случи след края на 2026 година.

С въвеждането на такива зони се цели подобряване на качеството на въздуха във Варна и преминаването към варианти, при които в града се използват градски транспорт и немоторизиран транспорт.

Нискоемисионната зона (НЕЗ) ще е в сила 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Таксата ще е валидна за превозните средства, които не отговарят на следните стандарти: За тежкотоварни превозни средства (ТТПС), частни автобуси, частни минибуси и автобуси тип „туристически" ще се изисква да отговарят на стандарта „Евро 4" за фини прахови частици. За всички останали автомобили и ванове ще се изисква да отговарят на стандарта „Евро 3" за емисии на фини прахови частици.

Собствениците на неотговарящи на стандартите за емисии превозни средства могат да потърсят възможност за подобряването им посредством следните варианти: да поставят филтър, да подменят превозното средство, да реорганизират автопарка си, да заплатят НЕЗ таксата.

Таксата за задръстване ще важи за часовете между 7:00 ч. и 22:00 ч. в натоварената зона на града, определена от анализ на данните за транспортно планиране. Ще е приложима за всички превозни средства, с изключение на следните: двуколесни мотоциклети и мотопеди, превозни средства за спешни услуги (напр. линейки и пожарни коли), превозни средства, използвани от лица с увреждания, за които е подадено заявление и е получено разрешение, превозни средства за повече от едно лице с увреждане, за които е подадено заявление и е получено разрешение.

Всички плащани такси за НЕЗ и зона с такса за задръствания (ТЗ) ще постъпват в общинския бюджет. Двете зони важат в еднаква степен. Дори нискоемисионните превозни средства подлежат на ТЗ, ако влязат в тази зона в посочените по-горе часове.

Предвижда се използване на данните за транспортно планиране, за да се определят моделите на придвижване на пътуващите и ключовите зони на задръстване в рамките на градски център на Варна. Въз основа на този анализ, ще се идентифицира обхвата както на НЕЗ, така и на ТЗ. Тази дейности трябва да се реализира през първото тримесечие на 2023 година.

През второто тримесечие на идната година е заложено да бъде разработен и изпълнен план за ангажиране на заинтересованите страни, чрез който да се осигури приобщаващ процес на планиране, най-вече за хората с ниски доходи, за да им се осигури достъп до преоборудвани превозни средства или обществен транспорт, а онези, които не могат да си позволят осъвременени автомобили да не се чувстват непропорционални наказани.

Разработването на план за поетапно въвеждане трябва да се случи между трето и четвърто тримесечие на 2024 година. Получаването на одобрение за приемане на политиката от Общинския съвет се очаква да се случи в началото на 2025 година.

Разработване и инсталиране на ИТ инфраструктура, необходима за заплащане и налагане на НЕЗ и ТЗ, включително осигуряване на свързаните с това експертни знания, се предвижда за периода от началото на 2025 до края на 2026 година. В този отрязък трябва да стане и поетапното инсталиране на сигнализация за НЕЗ и ТЗ зоните в съответните райони. Осигуряване на функциониращи камери за видео наблюдение за налагане на програмата.


 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 54019 | Одобрение: 7064
Абе, може и преди изборите да бъдат изхвърлени, но трябва да се вдигнат хората...А те вече са уморени и наплашени...
2
0
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 97541 | Одобрение: 1776
Кака,дори и това не е.Просто търсят как да изтупат чувала. А иначе Те живеят далеч извън града,а в града и центъра ходят а работа. Време е цялата банда в общината,до последния чиновник и чистачка дори да се махат.
4
0
kaka (преди 1 седмица)
Рейтинг: 52252 | Одобрение: 6402
Тъпото герберско управление на Варна иска да остави в центъра само забогателите ,а по голямата част от хората които нямат пари да вържат двата края и болните и инвалиди са за изхвърляне.Много социална политика.Айде да идват изборите до година ,че да ги изхвърлим тези герберски малоумни боклуци.
4
0
ас (преди 1 седмица)
Рейтинг: 107373 | Одобрение: 19808
това е неворятно тъпо решение което ще струва живота и здравето на болните бедни хора. какво да прави един инвалид със стара кола които няма пари за нова и му се налага да ходи постояно до някоя болница в центъра или до нап или нещо подобно? какво ще прави един трудно подвижен човек които няма пари за нова кола?
4
1
Пиша на кирилица (преди 1 седмица)
Рейтинг: 3131 | Одобрение: 396
Улиците с търговски обекти и спирките фас до фас те за колите са закахърили.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
7
0
kaka (преди 1 седмица)
Рейтинг: 52252 | Одобрение: 6402
А високо технологичните и екологични начупени тротоарни плочки и дупки по асфалта,мръсотията по главните улици и кучешките мини това дали е екологично? Като ми заговорят за екология  и веднага ми става ясно ,че пак ще има рекет и трябва да го оправдаят някък.
5
12
Мракобес (преди 1 седмица)
Рейтинг: 48283 | Одобрение: 778
Еее да - ама колите ни са в нормите!?!?!?! А им лепите фалшиви стикери! Значи - вместо да се кара една кола по-дълго време и да не се прави боклук на планетата - те искат да ги хвърляме ,че да си продават новите пластмасови боклуци на батерия - дето после тая батерия е една екологична бомба!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
5
1
:) (преди 1 седмица)
Рейтинг: 36765 | Одобрение: 8210
Това има смисъл само ако стикерите отговаряха на реалността , а сега ги лепят не според изгорелите газове , а според годината, в която попада колата. Пълен фейк. Може да имаш супер изрядна кола, но я лепят 3, може да имаш убит, смърдящ дизелак , но ако годината му отговаря на 4 - лепят 4-ка. Инче е супер да е така, лично мен ми дреме, аз карам 4-ка евро стандарт, до 26-та ще карам или хибрид или изцяло натокана електричка . Даже и ако мръсните гербери не се врънат никога повече на власт и държавата си тръгне нагоре - може и нещо по-така да си купи човек.
5
0
село варна (преди 1 седмица)
Рейтинг: 7949 | Одобрение: -416
Такса въздух олекотена версия, след някоя година ще пускат само постоянно живеещите там.
13
4
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 229749 | Одобрение: 22484
Чичкото, нали знаеш, че кирките не са скъпи.....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
12
Чичкото (преди 1 седмица)
Рейтинг: 81797 | Одобрение: -3513
Ето как центъра на Варна ще си остане за БОГАТИТЕ Както е било ВИНАГИ
Истината преди всичко
6
2
Dooobre!!! (преди 1 седмица)
Рейтинг: 12900 | Одобрение: 5320
Майтап! Поредната велика идея на общинските чиновници за прибиране на "едни пари" от бедните и покорни данъкоплатци. В нормалните държави се прави, но ние никога не сме били нормална държава. Както и всичкото им останало - от краката за главата е работата. Всичката Мара втасала - само не се сресала!Нинджа Оправете първо улиците и тогава започвайте да смучете, гадове мръсни ненасмукали се.
Да живей България!
3
6
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 54019 | Одобрение: 7064
И що сте снимали таблото на моята стара кола?:devil:
10
1
Off Road (преди 1 седмица)
Рейтинг: 6095 | Одобрение: 1665
Eй не се насмукаха тия кърлежи.
10
6
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 54019 | Одобрение: 7064
ИЗРОДИ!!!!Гняв
14
1
vladimir (преди 1 седмица)
Рейтинг: 3138 | Одобрение: 668
Значи брикел,може да ни трови но на дядо Влайко,жигулата не може

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама