Варненци питат: Колко лични пари е дал Бойко Борисов за новия храм, че го награждават? Или е дал нашите пари?

15.02.2021 / 10:51 24

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

снимки: Варненска и Великопреславска митрополия, Фейсбук/Варна 

Вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов в осветения в същия ден нов православен храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски" във Варна предизвика интересни коментари във Фейсбук. Както „Петел“ съобщи, Борисов беше посрещнат пред черквата от група протестиращи, които искат оставка му и ясно изразиха мнението си за него с освирквания и подвиквания.

Недоволството срещу министър-председателят продължи и във Фейсбук, предизвикано от публикацията на страницата му в социалната мрежа.

„Над 1 млн. лв. осигурихме за доизграждането на църквата „Св. Прокопий Варненски“ във Варна. Tова е първият нов православен храм в морската столица от 100 години насам! Той има фасадно осветление, както и многофункционална сграда за социални и културни дейности - със зали за обучение по иконопис, библиотека, зала за събития, социална кухня и лекарски кабинети.

Благодаря на Дядо Йоан, който ми връчи най-високия орден за заслуги към Варненската и Великопреславска епархия - „Свети Апостол Андрей Първозвани”, това написа на страницата си Бойко Борисов.

В групата „Варна“ във Фейсбук последваха доста остри коментари към това, с което се похвали премиера. Ето по-интересните от тях:

„Осигурихме“! От чекмеджето, захранвано с нашите пари или от бюджета, пак нашите пари?

„Нека не забравяме, че преди 100 години църквите са се строили НЕ с държавни пари, а с пари на църквата и на ЧАСТНИ дарители, както и на така наречените КТИТОРИ - дарили земята, върху която е построена църквата. Недопустимо е църковни лица да се кланят на държавник, който се тупа в гърдите, че е дал милиони за църква. Срамно е свещениците да падат толкова ниско, след като те са хората, които трябва да издигат духовността на българския народ. Срамно е да показват подобен род политически предпочитания. Църквата не трябва да се меси в държавните дела, както и държавата не трябва да се меси в църковните!Държавните пари са парите, събирани от всички българи. В този смисъл дарители за изграждането на този храм са ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ, а не този самозабравил се субект, който търси индулгенция с народните пари.“

„Кои сте “вие”, та ни осигурихте? Това не са ваши пари!“

„С тези пари за този хотел господен можеха да построят дом за деца или възрастни хора, но уви не! Поповете имат по-големи и неотложни нужди от нуждаещите се! Индулгенциите трябва а вървят! Поп гладен няма!“

„България е секуларна, светска република, нямаме официална религия и не е редно държавата да харчи пари за въображаемите приятели на разни мутри...“

В други публикации и коментарите към тях има и директни призиви Варненската и Великопреславска митрополия да съобщи публично дали Бойко Борисов е направил лично дарение за изграждането на новия храм, какъв е размерът му, а също и да обясни мотивите си да връчи на министър-председателя най-високия си орден за заслуги - „Свети Апостол Андрей Първозвани”.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 346438 | Одобрение: 56318
[url=https://vic.bg/вицове/каква-е-разликата-между-бог-и-бойко-борисов]Каква е разликата между Бог и Бойко Борисов? Бог не се разхожда по цял ден, мислейки се за Бойко Борисов.[/url]......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
2
12321 (преди 3 години)
Рейтинг: 28145 | Одобрение: 6810
LM, отпушиха ли те КЕЧ-истите от Галата? Разбрах, че и гърлото те боли вече...
0
0
уйчо (преди 3 години)
Рейтинг: 92431 | Одобрение: 1086
Църквата навсякъде е била много богата институция и все още е в богатите страни. В БГ е като всичко останало, сиромашия. Не забравяйте, че сме на границата на два свята, за които Ванга предрече, че ще е третата световна война, която реално започна. Това ни отличава от орките.
2
1
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 346438 | Одобрение: 56318
Без да омаловажавам помощта на държавата в наше лице и от нашите пари искам да попитам тези които са ходили в Рим и са видели Базиликата Свети Петър и площада, строени от 6 до 17 век, Кьолнската катедрала, или Нотр Дам дьо Пари строена повече от 400 години и са видели това великолепие и разкош, дали са си задали въпроса - кой е плащал.....? Няма сведения, че Държавите са помагали и това ми навява едни мисли.....За България въпросът е също налице.....Кой е плащал за Рилския, Бачковския, Троянския и останалите манастири......? И защо последните години на мутрицизъм, Мутрите си отвориха кесиите за параклисчета и помощи за църквите.....? Индулгенции, а....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
1
Наблюдател (преди 3 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
-"...Относно материята религия, на атеисти не отговарям, защото няма да ме разберат, ..." LM ------:errm:  Агностик колега LM, Агностик, а не Атеист!!!!!!:unsure: За твоя информация са две различни неща.;)  ...... Църквата е стълб и крепило на истината или поне така трябва да бъде и като такава в нея не трябва да има двоен стандарт, нито привилегировани.:unsure:  Лакейството отдавна е професия. А по нашите географски ширини то е направо занаят.;) За жалост днес „църковното“ лакейство и клакьорство е особено усърдно.Гняв Не знам дали това се отнася цялостно за клира - БПЦ или е само в някои Епархии-Митрополити.:unsure: И противно на всяка логика, се появяват хора с претенции за "дълбока верска праведност", които призовават към смирение и уважение към църковната йерархия и нейните решения.:wassat: Но техните призиви за „смирение“ реално ни приканват да премълчим нередностите  и да кажем на черното - бяло, въпреки че очевидно не е бяло!;) ......   Пак ти задавам въпроса : Бог е трансцендентален или Иманенция - вътре в ума и душата на човека, и  във всички аспекти на материалния свят.:wassat:  --------------  А за наградите  на ББ които изреждаш, аууууу, че те повече отколкото на Т.Живков и Цар Борис III.:blink: Направо онемях "впечатлен" и с гузна съвест.:'( За мен ББ си е Комплексар -  човек с комплекс за малоценност като малък и впоследствие след като се издигна до важна фигура в обществения живот се превръща в  Мегаломан и мания за величие, подхранвано от "придворните клакьори".Гняв Но това е самовменяване на фалшива увереност.8-) Все някога ще се намери "малко дете" което да каже : - "Царят е гол!" и приказката ще свърши. ;)
4
1
Наблюдател (преди 3 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
-"Според вас атеистите, не трябва да се дава и една стотинка за църкви, храмове, параклиси, джамии и т.н. ..." LM   ------ :errm::blink: Някъде да съм написал и една дума с подобно съдържание ?????Гняв Това са груби, пошли инсинуации от твоя страна с цел злепоставяне на другата страна!!!!!!:dizzy: Във всички цевилизовани страни по света Държавата подпомага религиозните храмове, защото те са част от  културно-историческо наследство на страната. :unsure: Аз по-скоро бих се опредилил като агностик, но имам подобаващото уважение към вярващите и тяхната религия повече и от Теб "вярващия"!!!!:unsure: И аз когато посетя Божи храм запалвам свещичка/ки според обичая, защото се смятам за неделима част от Православния Български Народ !!!!!!!!!, а не от фарисейщина.:unsure: Казваш, че сме "цели" 3% (атеистите),8-) помолих те да боравиш по-внимателно с тези проценти (%), взети от нищото (никога не си цитирал досега някакъв документ) и хвърлени в нет - пространството за ползване.Гняв Ябълката на раздора тук/статията е не вярващ ли си или не, трябват ли да се дават пари от държавата за строене и поддържане на храмовете, а ....... защо ББ в качеството на какъв го наградиха с орден - персонално???????:wassat:  Защо не наградиха например Красимир Велчев или Павел Шопов (членове на Комисията по вероизповеданията), баба Гицка (вярваща) или чичо Артур Гарабедян (вярващ), защо не наградиха Теб (вярващ) с чиито пари е подпомогнат строежа на храма??????:wassat: Те по-недостойни ли са за този орден???????:'( ..........  Понеже претендираш за познаване на материята -религия, да те попитам. Кое е по-правилно : - да изповядваш Монотеизъм или Политеизъм ??????:wassat:  Какъв е Бог : - християнин, ислямист, индуист, будист,  Юдаист/Юдаизъм, Зороастризмът/зурванизма и т.н. ?????? :wassat: 
4
1
12321 (преди 3 години)
Рейтинг: 28145 | Одобрение: 6810
Не  разбрахте ли, че това изпражнение просто ви дразни. Реално не може да съществуева толкова просто, мръсно ,гадно, рядко и миризливо нещо. Спрете да му отговаряте, лайното ще засъхне и ще пуснем водата. 
3
2
Мракобес (преди 3 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Поповете имат по 2000 лв. заплата, макар че не би трябвало да служат за пари! Духовните водачи, каквито би трябвало да са те трябва да се издържат от волните пожертвования на вярващите. А те са се превърнали в мастити бизнесмени с частни гробища и др.подобни. Не е тайна ,че навремето попове са назначавани от ДС и са били доносници и са слухтяли. Тулупа ако нямаше толкоз солно его щеше да намери начин да осигури средства без толкова помпозност, ма не, то магарето докато не застане на мегдана да реве - не може. Трябва да има нови църкви! С какви пари да са - е друг въпрос. Би трябвало миряните да осигуряват средствата. Църквата трябва да има инвестиционен план. Ама мнооого се краде и там. Дяда ви Кирил що беше убит, а? И това, че е бил убит е 100% сигурно, нищо ,че се правят на луди, че се бил удавил. Не е искал да даде едни църковни имоти. А поповете по личните сметки имат по над 50000лв /инфото е от банките/.
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
7
1
Наблюдател (преди 3 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
-"...За атеистите не ми говори колко пълнят хазната. ... " LM  Опаааа, залиташ в собствената си погрешни заключения. Хазната се "пълни" не от вярващи, а от работещи!:unsure: Аз съм атеист, но съм си плащал всички задължения към хазната до последният "сантим", а такива като мен са многооооо.:unsure: --------  "... доказано е, че гласувалите и подкрепящи ГЕРБ, са предимно висшисти и добре образовани ..." LM :blink:Ухилен И как е доказано?????:wassat: Нима като гласуваш ти искат/показваш документ за висше образование, че да фигурира в статистиката????:wassat:;)  А купените мангали и те ли са добре образовани, и висшисти????:wassat: А доброзорлемият Корпоративен вот на работниците в различни сфери на производството и услугите (страх да не загубят работата си), и те ли са висшисти?:wassat: Казват, че гладът биел по-лошо и от Ток!!!! Сигурно са прави.Намусен ----------  -"...И преди всичко, официалната религия на България е християнството. " LM  ---Е те тука пак не позна!8-)  В чл. 13 от конституцията на Република България пише : -  (1)Вероизповеданията са свободни. .... (2)Религиозните институции са отделени от държавата ("Секуларна държава”). ..... (3) Традиционна !!!!!!! религия в Република България е източноправославното вероизповедание. .... (4) Религиозните общности и институции,както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели. !!!!!!!!!     Това ли ти е "обективността и неоспоримите факти", на които крепиш своите политически пристрастия? ;) Несериозно колега LM, .... несериозно.8-)             
6
1
gugutka (преди 3 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
LM, не обиждай висшистите толкова грозно и, моля, не ги бъркай с мъртвите души. Колкото до столетницата... изпята песен.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
5
0
MrBean (преди 3 години)
Рейтинг: 139295 | Одобрение: -1990
Много ми е интересно кои са тази добродушна публика вътре в Черквата? Айде попадиите и семействата на свещениците-ясно.Хорал ясно.А останалите избрани герберутки и герберасти? Кисля че нашата/на варненци/ черква е опозорена. Как да дари човек? При мюсюлманите е ясно имат си десятък, а наште брадатковци как може да се навеждат на Сатаната и да го величаят. Защото: Бог ще ги познае не по одеждите и словата ,а по делата!!!/не съм го казал аз? Албански ЛайноМете ти в черква влизал ли си бе?
8
1
:) (преди 3 години)
Рейтинг: 36879 | Одобрение: 8184
Гугутке, ЛайноМета е просто герберско мекере! Няма какво да му се обясняваш на един боклук! Прост галош. Виж им всичкото и как деца мрът по улиците заради скапаните им ремонти, пък той ти обясява ПАК, че всичко било цветя и рози. Утайка, герберска. Гняв  Всички им виждаме последиците от скапаното управление и до какво води, но гъзоблизците - ще лижат до край! Проста напаст! 
8
1
gugutka (преди 3 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
LM, като какъв/какво определи кой е прост и кой не е? Това, че някой е срещу ГЕРБ не го прави глупак. (Забелязал съм, че предимно интелигентни хора са анти ГЕРБ и излагат стабилни аргументи в позицията си)
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
8
0
Марио (преди 3 години)
Рейтинг: 18668 | Одобрение: 3588
Не желая ,мутромилиционерите да си правят църкви с наши пари!Ангелче
8
0
Вин (преди 3 години)
Рейтинг: 5033 | Одобрение: -687
Въпросът и упрекът са: Защо за дадени от държавния бюджет един милион лева се награждава премиера, който е спорно дали има право да раздава пари на едно или друго вероизповедание, при условие, че хазната се пълни от данъците на всички, включително атеистите?! 
0
4
уйчо (преди 3 години)
Рейтинг: 92431 | Одобрение: 1086
Е с какви пари да се строят църкви?? От Турция и Саудитска Арабия ли?? Аз бих дал без да се замисля!
4
2
kaka (преди 3 години)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Казва се с ,,Чужда пита помен",но това е нормално при тези алчни и надменни крадци-другарите от герб.
6
2
gugutka (преди 3 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Щом сме допуснали такъв тъпанар да управлява, вината си е в нас и си заслужаваме всичко, което се случва.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама