Връщат атракция от епохата на социализма в Морската градина на Варна

25.02.2021 / 19:35 12

кадър "Петел", архив

Една от атракциите в Морската градина в миналото – скулптурата на козел, ще бъде възстановена. Изработката на копие на произведението е заложена в тазгодишната Програма за паметниково, художествено пластично и монументално изграждане във Варна за 2021 г., която беше одобрена на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“, съобщиха от пресцентъра на Общински съвет - Варна.

През социализма скулптурата на козела се намираше на върха на Алпинеума в Морската градина, но по-късно изчезна, вероятно в резултат на посегателство.

Възстановяването на културно-историческата памет на Варна чрез поставяне на паметни знаци на бележити личности е един от акцентите в програмата е. В чест на варненските опълченци ще бъде издигната паметна стела. Предвижда се също изработване на паметен знак на писателя и преводач Петър Алипиев.

С плочи и пластични знаци Варна ще почете паметта на достойни българи, оставили диря в историята на града. В знак на признателност ще бъдат поставени плочи на Христина Хранова, първата акушерка и първата водна спасителка в България, и на Галина и Стефан Йорданови – балетния и семеен тандем с изключителни заслуги за израстването на балета във Варна. Ще бъде увековечена паметта и на братята Найденови – оперния диригент Асен Найденов и пианист-педагога Найден Найденов.

През 2021 г. Община Варна ще продължи да работи върху естетизацията на градската среда в кварталите. Предстои поставянето на скулптурата „Диалог“ на Адриана Добрева в кв.“Владислав Варненчик“.

Проектобюджетът за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на 19,8 лева. От тях 1 млн. лева са за финансиране на проектите по фонд „Култура“.

Заради пандемията средствата в програмата за международни и местни културни прояви са намалени. 200 хил. лева по-малко е планирала Община Варна за честванията на националните и градски празници. С почти същата сума е редуцирано общинското финансиране за международни и национални фестивали, но въпреки намалените средства голяма част от традиционните събития намират място в културния календар на Варна.

На днешното заседание членовете на комисията дадоха съгласието си да се отпуснат средства от общинския бюджет за закупуване на гориво за Театрално-музикалния продуцентски център и Кукления театър, което ще струва на хазната над 158 хил. лева.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Ман40 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 7445 | Одобрение: 1415
Само отстрел на място ще върши работа за опазването му! Усмивка
RB
1
1
kaka (преди 7 месеца)
Рейтинг: 30379 | Одобрение: 4089
Стига с този социализъм и фашизъм! Това е едно /или поне беше/ от най-забележителните места в морската имаше рекички,козел мостчето и екзотична растителност.Всички сме играли като деца там и през мостчето са минавали хиляди хора с пожелания почти всеки има снимка с козела.Преди имаше съзнанието че трябва да се пази,а след 90-те започна вандалщината-дива слободия.Един път от хората с ниско възпитание и второ от безхаберната държава.Изрязъха почти цялата растителност и изкрадъха камъните. А видедео наблюдение има ,но полиция та ни е мързелива.  
2
2
kris (преди 7 месеца)
Рейтинг: 212643 | Одобрение: 18483
Мистър боб, забрави дименцията и си спомни как се натискахме на лунна свтлина с мацките по скатаните пейки край ресторант Хоризонта и как възбудената мацка казваше : ако ше прайш нещо, прави, защото майка ми ме чака да правим компоти.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
MrBean (преди 7 месеца)
Рейтинг: 65232 | Одобрение: 8622
Яяяя,хубаво! Бях го забравил,и сърничката също....еййй деменцийо! Добре,все пак има култура по време на пандемия,добреее.
2
1
Наблюдател (преди 7 месеца)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
-"... не е "точно копие" ... " kris   ---- Ай ся и ти,8-) ... "творческо" виждане на автора Крис.:unsure:  Аз и на това съм доволен, стига да е чистичко и поддържано, че беше станало като  "бунище", изоставено. :unsure:
2
2
Мракобес (преди 7 месеца)
Рейтинг: 28883 | Одобрение: 5898
А имаше и една сърничка, която изчезна към ФК беше близо. Козела или овена - не го помня Ангелче
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
3
1
kris (преди 7 месеца)
Рейтинг: 212643 | Одобрение: 18483
Това мостче на снимката определено не е "точно копие"....Оригиналът имаше само една наклонена укрепваща греда, а тук виждам три на секция.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
6
Пиша на кирилица (преди 7 месеца)
Рейтинг: 2390 | Одобрение: 295
Не беше никакъв козел, а овен и докато не го възстановите Варна все ще е надолу в блатото.
6
1
Наблюдател (преди 7 месеца)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
Разгеле, най-после.Усмивка Този "Козел" си беше атракция и един от негласните символи на града наистина. Но ние пишлемета го използвахме и за игра. :unsure: Именно затова само гърба и рогите му бяха излъскани от "яздене". Ухилен  .............. пп. Ръчичките им Псориазис да хванат на тези вандали които го откраднаха. :dizzy:Гняв
3
2
уйчо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 42753 | Одобрение: -5502
И видеонаблюдение да му сложат, че пак ще иде курбан.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik