Зам-кмет на Варна: Не сме знаели, че през 2015 г. тръбопроводът в езерото не е закопан правилно

13.01.2021 / 16:52 18

Снимка: Булфото, архив

Община Варна не  е била запозната с факта, че още през 2015 г. е станало ясно, че авариралият тръбопровод във Варненското езеро не е закопан на проектната си дълбочина. Това разкри зам.-кметът на морската столица Христо Иванов по време на брифинг по повод медийни публикации, в които се посочва, че още през 2014 г. институциите във Варна са знаели, че тръбопровода за фекални води на "Аспарухово" и "Галата" не е вкопан под дъното на езерото, пише "Морето".

През юли месец 2015 г. корабът за генерални товари Maxal Raise пуска аварийно котва, а тя засяга част от тръбопровода, поставен през 2011 г., който трябва да е закопан по проект под дъното. Корабът е задържан.

На 21 юли 2015 г. е извършен водолазен оглед, на който се вижда, че котвата е захванала тръбата, има драскотини, но няма изтичане от тръбата. Направен е оглед в частта на 100 метра, която е била видимата част на тръбопровода, обясни заместник-кметът.

Христо Иванов уточни, че котвата е засегнала тръбата на север от фарватера, а мястото нямало нищо общо с местоположението на аварията от 2019 г.

Заместник-кметът не успя да отговори на въпроса как е възможно котва да засегне тръбопровод, който следва да е положен 3 метра под дъното.

"Това, което знаем, е, че има един участък от 100 метра извън фарватера и има закачена котва. От 2015 до 2019 г. канализационната система не е имала проблем.

Заместник-кметът не потвърди и че още през 2015 г. институциите са знаели за неизпълнения проект. Той категорично отрече Община Варна да е запозната, че още през 2014 г. в ДНСК е подадена информация, че тръбопроводът не е вкопан по цялата си дължина. Разбрал от медийни публикации.

Moreto.net обаче разполага с информация, че зам.-кметът Иванов още тогава е уведомен.

Той коментира и защо се бави изпълнението на проекта по полагането на новия тръбопровод във Варненското езеро.

По думите проектът е съвпаднал с удълбочаването на фарватера на Канал 1 и е било необходимо да се изчака, за да се удълбочи трасето на тръбата до 14,75.

През август е установено, че в част от трасето на тръбата има по-различен геоложки строеж и по тази причина ДППИ са преустановили удълбочаването в този участък на фарватера.

Проектантите са препоръчали да бъде извършено допълнително геоложко проучване. То е изпълнено в края на годината. Докладът установява, че на половината от фарватера има почва с определени характеристи, което възпрепятства удълбочаването. В момента се търсят варианти, които да направят възможно поставянето на новия тръбопровод на необходимата дълбочина.

Заместникът-кметът подчерта, че още през септември са разбрали, че ще има забавяне на проекта, затова тя е било положена временно на 20-30 м западно от проектното място и е била възстановена дейността на канализационната система.

Според него въпреки че тръбата не е вкопана в момента, няма опасност от инцидент. Той допълни и че ще бъде търсен нов изпълнител, който да прокопае проблемната част от трасето.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 47561 | Одобрение: 7151
Има подпис -има отговорност,А къде е главпрокдрис.
0
0
:) (преди 1 седмица)
Рейтинг: 18149 | Одобрение: 6114
[url=https://petel.bg/profile/ef270ce4214aa20265fcef2e00995181.html]Ман40 [/url] Знаят, знаят.. оох, как знаят и още как, между 25ти и 28ми, всеки месец. И тогава как е пълнооо, лелелеее, всички припкат, гладни - гладни. Заплатено време. 
3
0
гарфилд (преди 1 седмица)
Рейтинг: 40465 | Одобрение: 14985
Вие в Общината,изобщо знаете ли нещо?За какъв чеп сте там?Да лапате до безобразие,само.
2
0
Ман40 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 5678 | Одобрение: 1378
А на коя дата дават заплатите знаят ли? 
RB
4
1
Мракобес (преди 1 седмица)
Рейтинг: 13816 | Одобрение: 2681
И освен дето едните крали, другите ги покрили, трети не взели мерки , още по-лошото е ,че се опитват да ни заблуждават и ни третират като, че ние ядем доматите с колците! Сякаш не може да съберем 2+2. И се опитват на ни залъгват като в детската градина. И после се хилят зад гърбовете ни - поглеждат си дебелите банкови сметки с крадени пари и спят спокойно! Това е нивото на управление - само едни циркаджии и клоуни, които оакват пейзажа и после замазват ла-йната - и в буквален и преносен смисъл. Ей това управление по български.
4
1
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 180625 | Одобрение: 11605
Птицеплясков, не прочете ли коментара ми отдолу и не разбра ли, че вина имат тия които са подписали, но няма особено значение....Коментирахме и известна вина на пристанищните власти за допуснат пропуск при преминаване на кораба, защото не са дали точни данни за газенето....Основната вина е на Портних, защото задейства процедурата - ремонт чак след 8 месеца мисля, тъй като е изчаквал изборите, явно по-важни от теча на тръбата.....За това време е изтекла и гаранцията на фирмата изпълнител и после върви да я хванеш за цървулите.....Грешка на Портата, Птицеплясков.....грешката е изцяло негова....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
1
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 180625 | Одобрение: 11605
Птицеплясков.....няма значение кой е подписал за приемането на тръбата....Да не смяташ, че ще лапне шнорхела и ще цамбурка с плавниците да види как е....Тоя другар си е лапнал неговото, като всички по веригата ....Въпросът е, че Портата допусна повече от половин година тръбата да тече и това вече е негова отговорност.....Набий си го в малкото пилешко мозъче.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
1
Мракобес (преди 1 седмица)
Рейтинг: 13816 | Одобрение: 2681
Ясно ни е , за това писах ,че не само потника трябва да е на пангара. Във времето много народ изсра л-айна и краде и никой не ги спря - на ви сега резултати! Да се научат ,че като не си вършат работата не може да се скрие - по някое време почва здраво да мирише!
5
1
Мракобес (преди 1 седмица)
Рейтинг: 13816 | Одобрение: 2681
Не само на него Крис. Освен него има още много други, които също допринасят за това положение. Искам да си платят! Аман 30 години от такива. От къде все избуяват и се пръкват. Всичко опорочиха и изкривиха! Нищо не се прави по правилата и законите.
5
1
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 180625 | Одобрение: 11605
Чета коментарите и искам да напомня нещо.....Искам да напомня, че никой не трябва и никой не обвинява Портата затова, че е строил тръбата.....Обвиняваме го в престъпно забавяне, което се доказа и се пропусна гаранционния срок за ремонта.....Затова всичко което излезе от тази тръба, трябва да се изсипе върху къщата му и да му напълнят сурата.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
1
Мракобес (преди 1 седмица)
Рейтинг: 13816 | Одобрение: 2681
Ами така е като се дава на неспециалисти тая работа. Само за да се осигури работа на едни фирми! Този даже няма строително образование, а е МЕИ инженер. Как изобщо може да го направят да отговаря  за строителството. А Пешо дето ги разправя - ми така човечеца има хотел заедно с оня на ВиК-то - иначе от де пари? Ама той този човечец е сложен да оправя далаверите на нашите фирми т.е. техните. Половината град е пробаднал. В Левски пак има аварии на ВиК-то и няма вода. Тръбите гърмят през 5 метра. Едни дупки са изкопали - ум да ти зайде. Обаче няма кой да седне и да мисли защо става така. Но тизи е изпечен мошеник, като Пасьо - областния демек и Кметчето.
4
2
Наблюдател (преди 1 седмица)
Рейтинг: 20134 | Одобрение: 339
 -"Не сме знаели, че през 2015 г. тръбопроводът в езерото не е закопан правилно. ..." зам.-кметът Христо Иванов   ------ :errm:Шокиран:blink:Няма и да знаете, като си нямате ясновидци/гадатели в Общината. Чувам, че сте увеличавали администрацията, я бързо да се назначи още : - Алена и Ясновидката Щерона на щат.Гняв Знаете ли колко много други подобни неща ще научите още за Варна, а това ще Ви спести много главоболия с началниците в Сф. и псувните на варненци.:unsure: 
5
1
Пешо от Виница (преди 1 седмица)
Рейтинг: 63764 | Одобрение: 22894
И този амсалак бил зам. кмет?! Ице,ти пък откъде се пръкна ,бре? Малко инфо за царя на провалите и подкупите-наш Ицко!!Заместник-кметът по строителството във Варна Христо Иванов има тежко професионално "портфолио", а проектите му често пропадат. В буквалния смисъл на думата. Под тази тежест в сряда [url=https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/09/23/4117647_sruti_se_tavanut_na_podlez_vuv_varna_osnovno/][color=#00aeef]рухна таванът на подлез, ремонтиран само преди пет години[/url], и по чудо не взе жертви.[/color] За първи път звездата на Иванов блесва в доклад на АДФИ от 2013 г., когато управлява общинската инвестиционна политика във Варна. Тогава ревизия на инспекцията установява разлики в цените за еднакви строителни работи в различни райони на Варна, достигащи... 1600 пъти. Ревизията установява и "чиновническа небрежност" от страна на Иванов за близо 72 хил. лв. Въпреки това през 2013 г. той става зам.-кмет на Варна.И всичко започва да пропада. Новооткрито кръгово кръстовище се срути през май м.г., а друго се оказа наклонено. Булевард мина през градски стадион, а само преди няколко месеца огромни кратери зейнаха по новоасфалтирани улици и пътни възли. Накрая падна и таванът. Та ,такиви ми ти работи за нашто момче -новия  Франк Лойд Райт!
4
2
ас (преди 1 седмица)
Рейтинг: 55457 | Одобрение: 15172
почвам да се чудя тоя зам кмет намели каде се намира Варна на картата??? като не зане нищо защо е на тази работа. защо не си хване напудрения началник и да от стпят длъжноста на хора които знаят и не злоупотребяват с белия прах.
6
1
:) (преди 1 седмица)
Рейтинг: 18149 | Одобрение: 6114
Зам-кмета?! А Кмета, той какво вика? Я да каже, какво знае?
7
1
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 47561 | Одобрение: 7151
Мястото им на всички тия е в затвора,там ще си спомнят всичко.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама