Кметът и главният архитект на Варна не могат да спрат нежелано строителство, правят работна група с експерти

27.01.2020 / 15:06 21

Редактор: Веселин Златков
e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

След протеста от неделя срещу застрояването на парка около паметника на Българо-съветската дружба във Варна, кметът Иван Портних и гл. архитект Виктор Бузев заявиха, че общината е готова за диалог с всички заинтересовани. Той обаче трябва да е на експертно ниво, така че те ще чакат излъчването на специалисти от недоволните граждански и политически формации.

Кметът Иван Портних обясни, че е готов да чуе предложения, но без да се политизират исканията на недоволните от застрояването, заради което изчезват зелени площи. Той беше твърдо против да се „вдигат лозунги“, а иска конструктивен диалог в работна група по проблема.

Нито кметът, нито главният архитект на Варна обаче казаха какво ще предложат от името на кметския екип при евентуално създаване на такава група. За сметка на това арх. Бузев разказа подробно за историята на имотите в подножието на паметника в „Почивка“.

Парцелите са реституирани още през 90-те, постепенно се появяват и проектите за застрояване. Архитект Бузев призна, че е използва на два пъти „мълчалив отказ“ като средство да не даде ход на строителството. Независимо обаче дали отказът е мълчалив или мотивиран, инвеститорите успяват да защитят правата си в съда и така общината е задължена да издаде строителни разрешителни.

Главният архитект на Варна каза също, че възстановени частни имоти има буквално до стълбите на паметника. Застрояването там обаче е невъзможно, защото става въпрос на паркова територия. Сградите, които се появяват по-долу обаче са възможни и общината не успява да ги спре.

„Възстановяват се имоти и сега. Вещите лица често заблуждават съда“, така коментира ситуацията гл. архитект на Варна Виктор Бузев. Той освен това подчерта, че „боядисването в зелено“, тоест определянето като зелени площи, на всички свободни територии на града няма да доведе до нищо положително. Все пак строителството е необходимо, а без инвеститори Варна би изпитала доста икономически трудности.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Голям праз (преди 4 години)
Рейтинг: 34018 | Одобрение: 5573
А кой може да го спре?- Том Беринджър!
5
0
Mitko (преди 4 години)
Рейтинг: 2833 | Одобрение: 578
‎Стела Николова: За толкова години управление можеше да бъде променена височина и плътност на застрояване в ОУП, но те не го направиха! Сега оправданията им звучат нелепо! "Дайте експерти от ваша страна, ние ще изкараме нашите"!  Но техните всъщност са наши, защото ние им плащаме заплатите. А защо техните експерти не направиха нищо досега никой не посмя да ги пита на вчерашния им брифинг.
1
7
петково (преди 4 години)
Рейтинг: 9295 | Одобрение: -2630
Шопе, в грешка си. Изрязаха едни чимшири, които бяха заразени с някаква болест. На пролет пак ще са зелени. Много ми е интересно кой точно скат ще се срине, след като там няма скат.
8
3
Пешо от Виница (преди 4 години)
Рейтинг: 94629 | Одобрение: 30564
Когато шума на парите е по-силен от гласа на разума.....:errm:
7
2
Гост (преди 4 години)
Рейтинг: 246 | Одобрение: 86
Добре че едно време са построили Окръжна и Терапията. И училищата. Че тия двамата от снимката вместо за варненци мислят за търсене и предлагане. Стояне ти до ботаническата казваш - къде е най-близкото училище там? 
10
2
12321 (преди 4 години)
Рейтинг: 28047 | Одобрение: 6777
Прави са хората, стояне! Истината е, че ставаш само за...
7
2
Blue hills (преди 4 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
Може би трябва да се приеме архитектурен план на града, за да не се застроява така безразборно. Няма как на всяка зелена площ, която е разпарчетосана и върната, и на която се появяват по 10 наследника да се строят по 2-3 сгради. Наистина е безумно! Щото всеки наследник на 1/10 от място 1 дка ще иска да е обезщетен.
11
2
Вин (преди 4 години)
Рейтинг: 4717 | Одобрение: -638
Стояне, тъп ли си или мислиш другите за тъпи? Те не строят с нашите пари, но пренаселват нашите квартали, претъпкват нашите паркинги, лишават нашите деца и внуци от места в детски градини и училища, пренатоварват инфраструктурата в района и най важното - лишават целият град от зеленина! Това, че имат натрупани пари от контрабанда, рушвети, наркотици, проституция батките и се чудят как да "перат" си е техен проблем, не наш!
12
2
хехе (преди 4 години)
Рейтинг: 2872 | Одобрение: 1482
Ами като не ставаш, колкото и да го криеш, то си илиза наяве... И с тези е така. Те освен че не стават, явно и не им се занимава. Обаче Бат Бойко като е видял, че има протест във Варна, е последвало набиване на канчета. И затова сега Св. Иван Портних -  Мъчникът от Хайфа се обяснява нещо... Ама пак нищо не казва!
7
3
Шопа (преди 4 години)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
МРЪСНИЦИ! ПОГЛЕДНЕТЕ МОРСКАТА ГРАДИНА - МИНАЛАТА ГОДИНА ОРЯЗАХА ДЪРВЕТА, КОИТО ПРЕДПАЗВАХА СКЛОНА ОТ СВЛИЧАНЕ. СЛЕД 2-3 ГОДИНИ И БУЛЕВАРДА ЩЕ СЕ СВЛЕЧЕ. ВИЗИРАМ ОТ БАСЕЙНА ПРИМОРСКИ ДО АЛЕЯТА ОТ БУЛ.СЛИВНИЦА КЪМ М.ГРАДИНА
13
2
Гост (преди 4 години)
Рейтинг: 246 | Одобрение: 86
Какво искат да кажат - че от тях нищо не зависи и че са една пощенска кутия? Искали на експертно ниво - защо? В общинската комисия по архитектура и благоустройство например експерти ли са? Само един -двама да са с такова образование - другото са калинки от свободния, в най-добрия случай от ВИНС-а. Върнали били собствеността - да си я имат. Но не и да сторят един до друг уродливи мастодонти.Защото не само изчезва зеленото - тези които ще дойдат да живеят къде ще учат децата - уличища строите ли? Поликлиники? НЕ.
10
1
Blue hills (преди 4 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
Мисля, че последните две изречения от статията казват всичко, т.е. във Варна да има зелени площи - "няма да доведе до нищо хубаво". Как не ви е срам, бе кретени?!!! Що за управленска политика имате? Дай да застроим всяко зелено място в града, за да ви влизат пари под и над масата. Нали имаме половин милярд бюджет, ни ви ли стига?
1
3
на светло (преди 4 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
 а "боядисването в червено" няма ли да помогне?...........
за сега - добре!
4
1
МоРсКи (преди 4 години)
Рейтинг: 2980 | Одобрение: 1160
А кой може да го спре?
VHG
11
1
Вин (преди 4 години)
Рейтинг: 4717 | Одобрение: -638
Под паметника ясно, върнали си земите, а в Чайка, където комплекса е завършен още 70-те, как си връщат земи, като всички са били обезщетени? Лапачи, селски пръчки, не им пука за Варна и хората, а и живеят на теферич извън града!
12
2
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
слугите на мафията нямат място в управлението на града
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
11
2
Ванката (преди 4 години)
Рейтинг: 44747 | Одобрение: 8867
Милите те! Нищо не зависи от тях нали? А паричките под масата?!?!?!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама